Kui selle protseduuri ees on hirm, võiks alustuseks harjutada jalgu külma veega pesema. Pärast šokivanni või kontradušši hõõruge end üle kareda rätiga. Külma vanni võib suvel suvilas või koduaias asendada enda külma veega ülevalamisega. Piisab ämbritäiest külmast veest, alustades 32 kraadisest veest.

Kontrasthõõrumine (külm-kuum) tekitab erakordselt kerge tunde. Kasutada võib kahe ravimtaime tõmmist. Kõige jahutavamalt mõjub piparmündi tõmmis: 4 sl lehti valada üle 1 l keeva veega, lasta tõmmata pool tundi, kurnata ja jahutada 10 kraadini.

Teises nõus tehke kuum liivatee tõmmis (2 sl lehti 1 l vee kohta).
Niisutage kinnast külmas tõmmises, pigistage vesi välja ja hõõruge kätt õlast randmeni. Sama tehke kuuma tõmmisega. Hõõruge seejärel nahka, kuni tekib soojatunne.

Siis hõõruge üle teine käsi, rind ja selg. Iga paari-kolme päeva järel suurendage temperatuuride vahet kraadi võrra. Lõpuks võiks külm vesi olla vaid 4-6 kraadi ja kuum 40.

Kuumaveevanni võttes võite veele lisada piparmündi- või melissitõmmist. Vesi olgu vähemalt 20 kraadi ja seda võib iga viie päeva tagant kraadi võrra alandada.

Olge karastamisega ettevaatlik, sest organism võib sellele omamoodi reageerida.
Karastamisena mõjub ka keha hõõrumine märja käterätikuga. Seda taluvad ka eakad inimesed.

Kasulik on käia ka paljajalu hommikuti kastesel rohul. See aitab ka unetuse puhul ja jalgade higistamise vastu. Kuid põiepõletikku või radikuliiti põdedes seda protseduuri teha ei tohiks. Käige paljajalu ka rannaliival ja kiviklibul.

Õhuvannid mõjuvad soodsalt närvisüsteemile. Olge ainult päiksega ettevaatlik, pikalt päikese käes viibimine nõrgestab immuunsussüsteemi ja toob välja vanad haigused.

Mereõhk ravib neuroose, veresoonkonna haigusi ja kõrget vererõhku. Vees enese liigutamine ja harjutuste tegemine mõjub soodsalt vereringele, nahale ja lihastele.