Kokkukudumine

Kokkukudumine on tehnika, kus kaks tükki, mille silmused ei ole maha kootud, omavahel kokku kootakse. Kokkukudumisel saadakse peaeagu nähtamatu õmblus, mis on eriti kena õlgadel või muudes esilepääsevates kohtades, kus õmblus võiks tasane olla.

Selle tarvis pange juba valmiskootud tükkide paremad pooled vastakuti, võtke mõlemad tükid koos varrastega vasakusse kätte ning alustage kolmanda vardaga silmuste kokkukudumist.

Kokku võib kududa varrastel või nõelaga. Viimase abil saab veidi lamedama õmbluse, kuid varrastel on seda lihtsam teha.

1. Pange parema varda ots mõlema varda esimesest aasast läbi.

2. Võtke mõlema varda lõngaotsad ja kuduge silmused nendega kokku.

3. Jätke üks lõngaots rippuma. Pange parema varda ots järgmistesse silmustesse ning kuduge need teise lõngaotsaga kokku. Kuduge silmused maha, tõstes esimese silmuse üle teise nagu harilikult. Jätkake mõlemalt vardalt kahe silmuse kokku- ja mahakudumist ainult ühe lõngaga, kuni kõik on maha kootud.

Kokkusilmamine

Seda meetodit kasutatakse selleks, et ühendada vardal olevad silmused realõpusilmustega, näiteks varrukas käeaugu külge. Tulemuseks on elastne õmblus, mis ei lähe pusasse.

Õmmelge silmuseid vardalt samamoodi, nagu silmuseid üksteise külge õmmeldes.

Õmmeldes viige küljeosal nõel esimese ja teise silmuse vahelise aasa alla. Kuna silmuste laius on suurem kui pikkus, ei saa ühte silmust ühe rea külge ühendada ning loota, et õmblus jääb ühtlane.

Vahel tuleb nõel viia kahe aasa alt korraga läbi, näiteks iga nelja silmuse järel, ent peamiselt oleneb see lõngast ja koetihedusest.

Peitpiste

Peitpiste õmmeldakse ridade kaupa paremalt poolt ja sobib hästi just värvilise kudumi ühendamiseks.

Selguse huvides on joonistel kasutatud eri värvi lõnga.

Laotage tükid teineteise kõrvale, paremad pooled üles. Pange sukanõelale pikk lõng taha. Kinnitage detailid mõnest kohast haaknõeltega, et silmused ja jooned ühel real püsiksid.

1. Tooge sukanõel läbi alumise tüki esimese silmuse töö ette.

2. Seejärel viige nõel teise tüki sama silmuse mõlema aasa alt läbi, nii et nõel tuleks esimese ja teise silmuse vahelt välja.

3. Minge tagasi alumise tüki silmuse juurde, kust nõel esimesena välja tuli, ja viige nõel ainult ühe aasa alt läbi, nii et see tuleks välja esimese ja teise silmuse vahelt.

4. Viige nõel ülemise tüki teise silmuse mõlema aasa alt läbi, siis alumise tüki mõlema aasa alt. Jätkake samamoodi, kuni 5 cm on õmmeldud ja tõmmake silmuseid õrnalt kokku, et õmblust kinnitada.