Kohvikupidajaid oli seekord kümme. Et asi enam põnevust pakuks, oli igas kohvikupaigas peale kohvi-kookide mingi üllatus, mäng või tegevus, millest tulenes kohviku nimigi. Ringkäigu hõlbustamiseks said soovijad asukoha kaardi.

Aruküla Vildivilla matkaselli kohvitoas pakuti selle maja tuntud headuses küpsetisi, värsket mett, ürditeesid, käsitööd. Ühe teemana räägiti matkatoidust ning jagati tarkusi matkavarustuse pakkimiseks. 

Nostalgia kohvikus hullutas sõpruskond kaunis aias romantiliselt kujundatud valges suvetelgis külastajaid tõeliselt maitsvate soolaste ja magusate küpsetistega. Kõige krooniks õhulised Pavlova koogid vahukoore ja värskete marjadega. Nostalgiatunnet lisas veelgi meile kunagi hallil ajal nii raskelt hangitav punane valgete mummudega kohviserviis ja kostitajad-daamid oma linastes suvekleitides roosimustris põlled uhkelt ees.

Õhukohvik ja Mahekohvik

Edasi juhatas kaart Jaama tänavale, kus oli end sisse seadnud Õhukohvik. Selle korraldajateks olid tegusad noored, kelle käe all olid valminud maitsvad pitsad, käsitööõlu, koogid ja kilutrühvlid, milliseid ilmselt paljud said maitsta esmakordselt. Muruplatsile oli puidust euroalustele asetatud pehmed madratsid, padjad, pleedid, kus pikast jalutuskäigust mõnus jalgu puhata. Virgemad võisid end proovile panna nii muru- kui osavusmängudes. 

Kohe üle tänava juhatas nutikalt asfaldile joonistatud kiri külastajad Muhe Mahe kohvikusse, kus pakuti ainult mahetooteid. Menüüs oli värskendav jahutus, maasikasmuuti ning tellida sai veel vitamiinilaksu erinevatest köögiviljadest dipikastmega. 

Männiku tee alguses olid kahe perekonna avatud Perekohvik, kus sai maitsta avokaado-piparmündi külmsuppi ja ootamatu kooslusega maius – šokolaadikook hapukapsaga. 

Signela ilukohvik oli igati oma nime vääriline, sest lisaks söökidele-jookidele anti ilu alast nõu ja protseduure. Ilunõudlejad lapsed seisid näomaalingute järjekorras. 

Arukate kohvikus said soovijad õppida sushi valmistamist ja serveerimist. Peeti loenguid tervisest ning ammutati teadmisi Omega-3 rasvhapete kohta. Samas sai tegeleda ajugümnastikaga või vaadata õuekino.

Pisut ajalugu

Aruküla Baranoffi mõis oli kohvikutepäeval kehastunud ajalooliseks Mõisakohvikuks. Mõis on praegu kunsti- ja muusikakooli ning Vaba Waldorfkooli käsutuses, kuid huvilised saavad käia seal koos giidiga ekskursioonidel. 

Mõisa jahedas saalis olid laua katnud õpilased, kes turgutasid oma kliente rammusate kookidega. Põnevaim neist oli ilmselt “Baranoffi sidrunuhõrgutis üllatava šokolaadikastmega”. Ehkki söömisjaks kippus otsa saama, maitses kook nagu tõeline kirss tordil. 

Edasi viis tee Hellema salong-muuseumisse, kus saabujaid tervitas Anne Eenpalu. Tema käest kuulsime lugusid Kaarel Eenpalust ja nautisime perenaise antud kontserti. Nüüd kulus taas ära tassike aromaatset kohvi ja kes veel jaksas, võis maiustada suupistete ja koduaia marjadega.
Ja sealt tulebki reipal sammul Kaarel Eenpalu - noore ajaloolase Henri Reederi kehastuses, et tervitada oma kodutalus tütart ja tütretütart. Milline liigutav kohtumine! Küsimusele, mis peaministrit tänases Arukülas enim rõõmustas, vastas ta rahulolevalt: “Rõõmu teeb, et põllud haljendavad ja ei ole söötis. Olen uhke oma tütretütre üle, et on olemas vähemalt üks õilis hing, kes on talu jälle üles ehitanud. Tore on olla kodumaal ja näha, kuidas inimesed on entusiastlikud ja sõbralikud ja kutsuvad endale lausa koduaeda ja koduaiad on hooldatud ja seda on hea näha”.

Öökohvik õhtuseks maiustamiseks

Kell kaheksa õhtul sulgesid kohvikud uksed. Jäi veel üks – Öökohvik, mille perenaiseks Garina Toomingas. Ta tänas kohvikupidajaid meeleoluka päeva eest. Tänu osaliseks said kõik endised ja praegused arukülalased, külalised ja sõbrad - tuttavad, kes suisa lõunamaist suvekuumust trotsides kohvikuid külastasid ja uusi maitseid proovisid. 

Õhtu lõppes Pirjo Levandi lauludega Kaido Kodumäe kitarrimuusika saatel.
Nagu laulusalm ütleb: “Kuni su küla veel elab, elad sina ka”.

Põnevaid maitseid kohvikutepäevalt

Kilutrühvlid

- kilufileesid

- keedetud mune

- toorjuustu

- murulauku

- tilli

- riivleiba

Tükeldage kilufileed, hakkige munad, murulauk ja till ning segage toorjuustuga. Vormige saadud segust väikesed ümmargused pallid, veeretage riivleivas ning asetage külma. Serveerige trühvleid pabervormides.

Avokaado-piparmündi külmsupp

- värsket kurki

- avokaadot

- piparmündilehti

- keefirit

- palsamiäädikat

- ürte

Hakkige kurk ja avokaado, valage juurde keefir, mille võib asendada ka maitsestamata jogurtiga. Lisage veidi palsamiäädikat. Ürte segage ettevaatlikult, kasutades oma maitsemeelt. Supi sisse võib lisada ka hakitud keedumuna, tomateid jm. Kõrvale sobib omaküpsetatud karask ürdivõiga.

Baranoffi sidrunihõrgutis üllatava šokolaadikastmega

- 1 pakk digestiivküpsiseid

- 0,5 pakki võid

- 600 g kohupiimapastat

- 400 g valget šokolaadi

- 1−2 sidruni riivitud koor

- 0,5−1 sidruni mahl

- 2−3 sl pruuni roosuhkrut

Šokolaadikaste

- 200 g tumedat šokolaadi

- 200 ml vahukoort

- 50 g praksusuhkrut (saadaval koogikaunistuste poes)

Purustage küpsised ja segage sulatatud võiga. Suruge segu koogivormi põhja. Segage sidrunikoor ja -mahl ning roosuhkur kohupiima sisse. Sulatage veevannil šokolaad ja valage ettevaatlikult kohupiimamassile. Kallake segu koogivormi ja asetage vähemalt neljaks tunniks külmikusse. Kastme jaoks sulatage tume šokolaad, jahutage natuke, segage vahukoorega ja lisage praksusuhkur. Serveerige koos koogiga ja nautige.