Tervislik toitumine on lapse tervise ja kooliedukuse alus. Samuti kujuneb just koolieas suurim osa toidueelistustest, mis kanduvad edasi täisikka. Kuigi vanemad ei suuda pidevalt kontrollida, mida laps koolis sööb, saab kodus pakkuda täisväärtuslikke hommiku- ja õhtusööke. Ideaalne oleks, kui koolijütsi menüü sisaldaks palju juur- ja puuvilja. Need ei taga mitte ainult vajalikke vitamiine ja mineraale, vaid ka kiudaineid ja orgaanilisi happeid.

Kuidas lapsi neid sööma panna? Kui tühja kõhutunde ajal on käeulatuses juurvilju, siis suure tõenäosusega süüakse need ära. Võite lõigata hommikul valmis porgandeid, kurki või magusat paprikat ja pakkuda neid vahepalaks. Sageli ei meeldi lastele juurviljade maitse või tunduvad need liiga pehmed või vastupidi, liiga kõvad. Küpsetage juurvilju ahjus, see annab ahvatleva aroomi. Ka on küpsetatud aedviljad-juurviljad võrreldes toorjuurviljadega magusamad, pehmemad ning mõnusa koorikuga. Enne küpsetamist võib juurvilju pritsida vähese oliivõliga ning lisada lõpus natuke soola. Köögiviljadest püreesuppe söövad väga paljud koolijütsid hea meelega. Leidke huvitavaid retsepte ja kasutage toidu kaunistamisel julgelt fantaasiat.

Piim ja piimatooted on lapse luustiku tervise alus, tagades kehale nii vajaliku valgu- ja kaltsiumikoguse. Kahjuks sisaldavad laste lemmikud − kohukesed ja erinevad piimadesserdid − rohkem suhkrut, rasva ja muid lisandeid kui kasulikke piimasaadusi. Valmistage pigem kodus keefiri- või piimakokteile. Lisage piimakokteilidele marju, banaane või puuvilju. Tehke kohupiimast vormirooge, kuhu saab samuti lisada kuivatatud puuvilju, pähkleid või näiteks oma aias kasvanud kõrvitsat.
Piim

Laste toidulaualt ei tohi puududa ka kasvu ja arengu jaoks nii tähtsad valgusisaldusega toiduained: liha, kana, kala ja munad. Eelistage värskelt valmistatud kala- ja lihatoite ning püüdke vältida konserve ja vorstitooteid.

Kala või mereannid peaksid toidulaual olema vähemalt korra nädalas. Isegi neile, kellele kala üldse ei meeldi, maitseb kalast vormiroog, milles kala pole näha ega tunda. Selle tegemiseks peenestatakse kala saumikseriga, lisatakse vahukoort, muna ja maitseaineid ning seejärel küpsetatakse segu vormis.

Peamiseks toiduks meie laual on teraviljatooted. Isegi lapsed teavad, et puder on kõige kasulikum hommikusöök. Võimalusel siiski vältige kiirputrusid, sest need ei sisalda nii palju kiudaineid ja vitamiine. Kui hommikul on kiire, siis võite õhtul terad kallata termosesse, valada neile keeva veega ning hommikuks on teil tatra- või kaerapudrupõhi valmis. Hommikul lisate natuke soola, piima ja teete pudru soojaks. Proovige putrusid ka kohupiima või jogurtiga.

Teraviljatoodete valimisel peaks eelistama täisterast leivatooteid ja pastat. Küpsetamisel kasutage kõrgema sordi nisujahu asemel täisterajahu. Näiteks muretaigen, mis sellise jahuga tehtud, on pudedama struktuuri ja meeldiva pähklimaitsega.

Kotlettide või pikkpoisi valmistamiseks kasutage saia asemel leotatud kaerakliisid. Keegi kodustest ei märkagi midagi, aga kotletid saavad lopsakad ja mahlased. Pudrud kaerakliidest on samuti eriliselt hea maitsega ning ei nõua valmistamiseks palju aega.
Suhkur ja maiustused sisaldavad palju toiduenergiat, aga vähe vitamiine ja mineraalaineid. Maiustused rikuvad söögiisu ja tekitavad hambahaigusi. Samas ei ole õige neid lapsele ära keelata − nende tarbimine tuleb kontrolli all hoida. Valmistage näiteks ise kuivatatud puuviljadest ja pähklitest komme või täitke kodused kommikausid lihtsalt pähklite ja rosinatega. Karamellkommide ja pulgakommide asemel harjutage last tumeda šokolaadi, sefiiri või marmelaadikommidega.
Pähklid

Joogiks sobib lastele kõige paremini puhas vesi. Koolipäeva pärastlõunast väsimust seostatakse just veepuudusega. Et seda vältida, andke pudel vett lapsele kooli kaasa.
Paljud lapsed on harjunud vee asemel jooma magusaid jooke. Seda harjumust on võimalik vältida, aga ka muuta, kui janu kurtvale mudilasele pakutaks janu kustutamiseks puhast vett. Nii harjub laps vee joomisega.
Selleks et kõik toidulauas õigesti kulgeks, tasub septembris kogu perekonnaga tervislikumalt toituma hakata. Miski ei aita paremini kui vanemate eeskuju!
Samuti söövad lapsed parema meelega seda toitu, mille valmistamisel nad ise osalenud on või mille koostisaineid nad nägid. Kaasake lapsed nädalamenüü koostamisse. Valige sellesse kõikide pereliikmete lemmiktoidud. Kasutage fantaasiat, olge heas mõttes kavalad, ja teie lapsed söövad mõnuga tervislikke toite.

Siiruviiruline paprikapüreesupp
juustukrõpsuga
Siiruviiruline paprikapüreesupp  juustukrõpsuga


neljale

450 g kollast paprikat
450 g punast paprikat
300 g kartulit
200 ml piima või kohvikoort
200 ml vett
2 sl oliiviõli
soola, valget pipart
60 g juustu

Tükeldage paprika suurteks kuubikuteks. Koorige kartulid ja tükeldage kuubikuteks. Kuumutage kartuleid paar minutit õlis, lisage paprika ja praadige veel 2−3 minutit. Lisage vesi ja hautage, kuni köögiviljad on pehmed. Siis peenestage kõik saumikseriga, suruge segu läbi sõela, lisage piim, maitsestage soola ja pipraga.
Juustukrõpsu valmistamiseks riivige juust, pange küpsetuspaberile ja küpsetage praeahjus krõbedaks. Serveerige supp koos juustukrõpsudega.