Kana, krevetid, juust ja rikkalikud maitseainete kombinatsioonid koos toorsalati ja riisiga ilmestavad tänapäevast toidulauda. Küllap on põhjuseks köögis kuluva aja kokkuhoid ja väiksem vajadus rammusa toidu järele. Täpsustuseks tuleb siiski lisada, et varem leotatud ubadest ja kruupidest söögid valmivad üsna ruttu ja nende kõrval ei pea ka hoolsalt passima.

Krevetirisoto

- 200 g külmutatud kooritud krevette

- 2 dl risotoriisi

- ca 5 dl kalaleent

- 1 väiksem sibul

- 1 küüslauguküüs

- 2 dl valget lauaveini

- 1 sl oliiviõli

- 2–3 sl riivitud parmesani

- tükike võid

Peenestage kooritud sibul ja küüslauk, kuumutage keedunõus õli ja hautage sibul klaasjaks. Lisage riis, kuumutage segades kõik korralikult läbi. Siis lisage jao kaupa kalaleent ja veini. Kui leem pole küllaldaselt soolane, lisage ka pisut soola. Hautage segades 18–20 minutit, kuni riis on pehme. See jääb pudruriisist tugevam. Lisage ülessulanud krevetid ja riivitud juust. Kuumutage segades korralikult läbi. Enne serveerimist maitsestage võitükikesega. Toit peab saama vedela pudru sarnane, mida süüakse lusikaga. Kui valmis risoto tundub liiga kuiv, lisage pisut vedelikku.

Hautis pruunidest
aedubadest

- 2 ½ dl leotatud pruune aedube

- 8 dl vett

- 1 sibul

- 2–3 küüslauguküünt

- 10 cm jämedat porruvart

- tükike sellerijuurt

- 1 pastinaak

- 1 roheline paprika

- 1 kollane või punane paprika

- 3–4 sl õli

- 1 väike purk purustatud tomateid

- 2 tl paprikapulbrit

- ¼ tl jahvatatud musta pipart

- 1 tl sojakastet

- 1–2 tl aed-liivateed

- soola

Üle öö leotatud ubadelt kallake vesi ära, loputage ning pange puhta veega keema. Keetke tasasel tulel umbes 50 minutit. Pehmed oad ei tohi olla puruks keedetud. Hakkige sibul ja küüslauk. Poolitage paprikad, eemaldage seemned ja lõigake ribadeks. Viilutage pastinaak, seller ja porru. Hautage keedunõusse valatud õlis esmalt sibul, küüslauk ja porru, siis lisage seller ja pastinaak. Hautage segades
5 minutit. Valage juurde purustatud tomatid, paprikaviilud ja keedetud oad. Maitsestage ning kuumutage korralikult läbi. Enne serveerimist hoidke kaane all soojas.

Mahlasegune kanakaste

- ca 500 g broileri rinnaliha

- 1 sl õli

- 2 sl nisujahu

- 1 dl apelsinimahla

- 1 dl porgandimahla

- 1–2 sl magusat tšillikastet

- 100 g küüslaugumaitselist toorjuustu

- soola

- 2 sl võid

- 1 küps viilutatud banaan

Lõigake liha kitsasteks ribadeks, pruunistage kahe jaona väheses õlis ümberringi kergelt pruuniks. Tõstke kõik pruunistatud liharibad tagasi pannile, puistake neile jahu ja maitsestage soolaga. Kuumutage segades paar minutit, siis lisage või, porgandi- ja apelsinimahl, toorjuust ning tšillikaste. Keetke kaane all umbes 10 minutit. Kui kaste tundub liiga tummine, valage pisut kuuma vett juurde. Lõpuks segage kastmesse banaaniviilud. Lauale andke keedetud riisi ja jääsalatiga.

Itaaliapärane
broilerihautis

- 500 g broilerifileed

- 1 tl purustatud musta pipart

- 1 tl soola

- 2 küüslauguküünt

- 1 sibul

- 3 sl oliiviõli

- 1 purk purustatud tomateid (400 g)

- 1 dl valget lauaveini

- 1 loorberileht

- 1 tl aed-liivateed

- 1 sl röstitud piiniaseemneid

- 1 sl peenestatud petersellilehti

Maitsestage broilerifileed mõlemalt poolt soola ja pipraga, valage pannile õli ning küpsetage ägedal tulel mõlemalt poolt kiiresti helepruuniks.

Tõstke fileed pannilt taldrikule. Kooritud sibul ja küüslauk peenestage, praadige pannile jäänud õlis 2–3 minutit, siis vähendage kuumust. Kallake pannile purustatud tomatid, lisage vein, loorberileht ja liivatee. Kui segu keema tõuseb, laduge sellesse pruunistatud fileetükid. Hautage umbes 20 minutit. Valmis toidule puistake piiniaseemned ja rohelist peterselli. Juurde andke keedetud spagette ja toorsalatit.

Kana poolkoivad
kruupide ja porgandiga

- 4 broileri poolkoiba

- 1 sl õli

- 1 sibul

- 2 küüslauguküünt

- 1 kl leotatud odrakruupe

- 3 kl vett

- 500 g porgandeid

- soola

- 1 tl majoraani või Vahemere
maitseainet

- 1 tl jahvatatud musta pipart

Valage haudepotti õli ja kuumutage selles poolkoivad kergelt läbi. Sibul ja küüslauk hakkige peeneks. Porgandid riivige jämedalt. Katke kanatükid kruupidega, maitsestage soola, majoraani ja pipraga, lisage peenestatud sibul ja küüslauk. Kõige peale pange riivitud porgand, lisage vesi ning hautage kaane all umbes 30 minutit. Toitu võib valmistada vahepeal segamata nii pliidil kui ka praeahjus. Juurde andke Hiina kapsa ja rohelise sibula segasalatit.



LUGEJA KIRJUTAB

Porgandimaius mandlite ja rosinatega

Lugesin hiljuti Targu Talita soovitust talvise porgandikeedise valmistamise kohta. Saadan ka ühe maitsva porganditest tehtud magustoidu retsepti.

Porgandimaius

- 500–600 g porgandeid

- ½ kl vett

- 250 ml piima või kohvikoort

- 1 tl jahvatatud kardemoni

- 3 sl võid

- 100 g väikseid heledaid rosinaid

- 100 g purustatud mandlilaaste

- ½ kl suhkrut

- ¼ tl soola

Valige väiksema läbimõõduga ja väiksema heleda südamikuga porgandid, riivige hästi peeneks mahlaseks säravoranžiks massiks. Pange see väiksemasse keedunõusse, lisage vesi ja hautage peaaegu pehmeks. Siis lisage koor, maitsestage soola ja kardemoniga ning hautage, kuni vedelik on aurustunud.

Rosinad kallake kuuma veega üle ja tahendage pehmel majapidamispaberil, mandlilaaste rullige pakendis või küpsetuspaberil paar korda edasi-tagasi jämedaks puruks (ärge jahvatage pulbriks). Lisage kuumale porgandipudrule võitükikesed, segage läbi, siis puistake juurde suhkur, rosinad ja purustatud mandlilaastud. Kuumutage tasasel tulel aeg-ajalt segades veel u 5 minutit.

Porgandimaiust võib serveerida nii soojalt kui jahutatult. Juurde andke maitsestamata jogurtit või vähemagusat kohupiimakreemi.

HILLE
Mulgimaalt