sotsiaalministeeriumi osakonna peaspetsialist

Kindlasti tuleb rohkem pakkuda tegevusterapeudi, eripedagoogi, psühholoogi ja logopeedi teenuseid. Kõikide nende teenustega peab kaasnema vajalike raviteenuste osutamine, et inimese tervislik seisund oleks võimalikult stabiilne.

Töövõime taastamiseks tuleb parandada erivajadusega inimeste tegevus- ja osalusvõimet. Spetsiifiline nõustamine aitab kasvatada motivatsiooni ja iseseisva hakkamasaamise oskusi. Seda kinnitavad ka puuetega inimeste seas läbi viidud uuringud.

Näiteks nägemispuudega inimeste puhul on plaanis toetada puudest tingitud piirangutega hakkama saamist: ruumis liikumist abivahendiga, arvuti kasutamise oskuste arendamist, keha tasakaalu säilitamise treeningud, erialase tööga seotud käeliste tegevuste arendamine jne. Kroonilise liigesehaigusega inimestele pakume ergonoomiliste töövõtete oskuste õpetamist, valuga hakkama saamise psühholoogilist teraapiat jne.

Rehabilitatsiooniteenus on sotsiaalteenus, mille eesmärk on parandada puudega inimese iseseisvat toimetulekut, suurendada ühiskonda kaasatust ja soodustada töötamist või tööle asumist. Praegu saab seda teenust taotleda sotsiaalkindlustusametist, aga tulevikus hakkab tööealisi inimesi rehabilitatsiooniteenusele suunama töötukassa. Üleminekuga seoses vaatame läbi ka teenuse täpsema sisu.