Marjad kuivavad kõige paremini soojas (kuid mitte kuumas) liikuvas õhus. Samuti püsivad marjades sisalduvad kasulikud ühendid paremini, kui kuivatamisel ei ületa õhutemperatuur 50 kraadi, sest kõrgemal temperatuuril hakkavad paljud taimsed toimeained lagunema.

Kuivatatud marjades on vaid 10-20% vett. Sellises keskkonnas mikroobid areneda ei saa ja marjade riknemist karta ei maksa. Korralikult kuivatatud marjad säilivad õhurikkas hoiuruumis koguni mitu aastat. Säilitada võib marju isegi valguse käes. See hoiab eemale jahukoid, lestad ja muud kahjurid ning putukad.

Kuivatatud marjade pikemaajaliseks säilitamiseks ei sobi kilekotid ja tihedalt suletud plekist nõud. Sobiv keskkond kuivatatud marjade säilitamiseks on aga paberkotis, klaaspurgis ning kaanega suletavas puunõus.

Kuivatamise puhul on hea veel see, et säilitatavate marjade maht väheneb tunduvalt ning seetõttu pole vaja ka väga suuri anumaid. Näiteks 10 kilost mustikatest jääb pärast kuivatamist järele 1,5 kg.

Enne toiduks tarvitamist tuleks aga marju leotada kerges suhkrulahuses, mis jääks ühtlasi ka marjade keeduveeks, millest magustoite valmistada.

Maasikad

Kuivatamiseks sobivad nii aedmaasikasaagi viimased väikesed marjad, metsmaasikad kui ka kuumaasikad. Ravimteeks võib kuu- ja metsmaasikaid korjata koos varte, õite, lehtede ja mitmes valmimisjärgus marjadega, millest siduge väikesed kimbud ja riputage nöörile. Hästi kuivavad need varju all tuule käes.

Metsvaarikas

Kuivatamiseks ei pea korjama täiesti küpseid marju, sest kuivades toimub nende järelvalmimine. Poolküpseid marju on ka mugavam noppida ja puhastada. Paar päeva hoidke marju päikese ja tuule käes, näiteks aknalaual. Seisnud puhastatud marjad vajavad järelkuivatamist temperatuuril 30-35°.

Mustikas

Kuivatatavad mustikad peaksid olema valminud. Ilusa ilmaga korjatud marjad puhastage, kuid ärge peske, sorteerige üliküpsed ja katkised välja ning pange terved, veidi kõvemad marjad õhurikkasse ja päikeselisse kohta tahenema. 

Must sõstar

Mustasõstramarjades on vitamiine lagundavaid ensüüme vähe ning kuivatatud marjades püsivad vitamiinid hästi. Tuuletõmbes ja päikese eest varjatud kohas kuivatatud marjades jääb alles 80-90% C-vitamiinist, seepärast on mõistlik kuivatada neid ilma üle kuumutamata.

Karusmari

Kuivatamiseks sobivad nii toored kui ka valminud marjad, peamine, et nad on õhukese koorega ja väiksemad. Suurte tugevakestaliste marjade kuivatamine on keerulisem ja võtab kauem aega. Et nende kuivatamine paremini õnnestuks, tuleks nad puhastamise ajal poolitada. Varre- ja õieotstest puhastatud marjad sorteerige suuruse järgi ja pange eraldi restidele, hoidke neid esialgu päikese käes. Närvutatud marjad viige õhurikkasse varjualusesse kohta.

Kui ilmad on heitlikud ja niiskevõitu, tuleks karusmarju pliidi- või ahjusoojuses üle kuivatada. Pärast kütmise lõpetamist asetage rest pliidile. Alustage madalamast temperatuurist, umbes 40°. Jahutada ja soojendada mitu korda, kuni marjad on täiesti kuivad.