Ravimil võib esineda kõrvaltoimeid, näiteks mõni nohuravim tõstab vererõhku. Leidub medikamente, mis põhjustavad allergiat: nahalöövet, limaskesta turset, nohu, õhupuudust jne. Antibiootikumid hävitavad kasulikke baktereid maos ja seetõttu määrab arst lisaks antibiootikumile ka piimhappebaktereid sisaldavat toidulisandit.

Mõnel toidulisandil või loodustootel võib olla koostoimeid ravimitega, näiteks naistepuna samaaegne kasutamine mõjutab üsna mitme ravimi toimet.

Ravimit võtke ainult koguses, mille arst on määranud, samuti vastavalt ettenähtud skeemile – kas üks, kaks või kolm korda päevas ja alati enam-vähem samal kellaajal. Ravimile jooge kindlasti vett peale.

Kasutage ravimit just nii kaua, kui arst määras. Kui tervenete varem, pidage arstiga nõu – kas peate veel ravi jätkama.

Enne või pärast sööki

Valuvaigisteid tarvitatakse söömise ajal, sest need avaldavad ärritavat toimet limaskestadele. Mõnda ravimit võetakse aga enne sööki, et need imenduksid paremini.

Kui arst on määranud mitu ravimit, ärge võtke kõiki korraga, vaid väikeste vaheaegadega.

Suitsetamine ja alkohol

Suitsetamine kiirendab mitmete ravimite lõhustumist organismis ja nende ravitoime väheneb. Seega suitsetamise mahajätmine võib tugevdada vererõhu- ja astmaravimite, samuti insuliini toimet.

Ravi ajal tuleb igal juhul loobuda alkoholist. Alkoholiga ei sobi kindlasti kokku kesknärvisüsteemi mõjutavad ravimid – rahustid, uinutid ja antidepressandid.

Antibiootikum metronidasool tekitab koos alkoholiga tarbides äärmiselt halva enesetunde, millega kaasnevad hingamisraskused ja vererõhu langus.

Paratsetamool koos alkoholiga soodustab maksakahjustuste teket.

Ravimivõtjana autoroolis

Ravimid – rahustid, uinutid, antidepressandid, mõningad allergiavastased vahendid – võivad mõjutada igapäevaseid tegemisi, näiteks autojuhtimist. Kui ravimipakendil on punane kolmnurk, siis nende tarvitamisel ei ole soovitatav autorooli taha istuda.

Ka ravimite koostoimed võivad põhjustada ootamatut nõrkustunnet ja aeglustada reaktsioone.

Uute ravimite tarvitamisel tuleks nende mõju paar päeva jälgida.

Raseduse ja imetamise ajal

Rasedad peaksid ravimite tarvitamisega ettevaatlikud olema. Peaaegu kõik ravimid tungivad platsentast läbi ja jõuavad looteni.

Ka pärast lapse sündi peab ette vaatama, sest kõik ravimid jõuavad rinnapiima.

Regulaarne ravim

Regulaarseks tarvitamiseks mõeldud ravimite võtmist ei maksa lõpetada järsku, sest see võib vahel tervist halvendada. Näiteks tekivad südamerütmi häired, kui südameravimite võtmine järsult lõpetada.