Soovitused värvitud seinte puhastamiseks:

- esmalt tasuks veenduda kas ja mida värv siiski kannatab. Seda tasub teha kuskil peidus koha peal. Vee talumise prooviks võite võtta märja lapi ja kergelt hõõruda vastu seina. Vaadake, kas vesi imbus seina ja samuti vaadake, kas lapile jäi värvi. Kui lapile jäi siiski värvi, võib märjalt pesu ka värvi kahjustada ja sellega peab arvestama seina pesemisel. Samuti tasub katsetada kasutatavate ainete taluvust.

- millega seina pesta, sõltub peale materjali ka seal olevast mustusest. Kui on tegemist kerge igapäevase määrdumisega, siis võib olla piisav veega niisutatud mikrokiust mopiga või lapiga seina puhastamine. Kui on tegemist suurema määrdumisega, siis on abiks puhastusaine ja pisut karedam töövahend, näiteks pesuhõõruk (mida heledam plaat, seda pehmem. Värvitud pinnale võib olla sobiv valge või äärmisel juhul punane). Puhastusainetest neutraalsed või nõrgalt aluselised.

- seintelt erinevate plekkide eemaldamiseks on mugav kasutada melamiinist plekieemaldusnuustikuid (kuluvad nagu kustutuskumm. Kasutamisel tuleb teha niiskeks. Müüakse nii tavapoes, kui professionaalseid koristustarvikuid müüvates firmades). Kindlasti katsetada antud nuustiku sobivust enne, kui asuda nähtava koha pealt hõõruma. Vältida ka ühel väiksel kohal väga tugevat hõõrumist. Kohe peale nuustikuga hõõrumist pühkida lapiga valkjas vedelik ära.

- seina pesemist alustatakse alt üles ja korraga käte ulatuses ala, et pesuvesi ei kuivaks seinale, mida on hiljem väga raske eemaldada. Loputatakse ja kuivatatakse ülevalt alla.

Aurupuhastusest:

- aurupuhastus on paljudes kohtades tõhusaks abimeheks. Kuid tulemus sõltub paljudest aspektidest. 2011. aasta jaanuari Kodukirjas kirjutasin pikemalt aurupuhastusest, soovitan lugeda seda artiklit.
- kas aurupuhastus Teie seina puhul aitab, sõltub sellest, milline on värv ja milline on seal olev mustus.

Metallpindadest:

- mida kasutada, sõltub jälle sellest, millise mustusega on tegemist. Kui on näiteks köögis rasvane mustus, siis sellises kohas võib aurupuhastusmasin olla väga tõhus. Kui on näiteks tegemist kraanidega, kus on sete, siis vajatakse kindlasti happelisi aineid. Nende kasutamisel tasub olla ettevaatlik, et hape ei jääks kauaks pinnale, mille tulemusel võib pind kahjustuda.

Happeliste ainete kasutamise meelespea lühidalt:
1. niisuta pind veega,
2. kanna pinnale happelise aine lahus ja lase mõjuda etteantud aeg (mitte üle 10-15 min),
3. loputa,
4. kui oli oht, et hape jääb siiski pooridesse, pragudesse, siis neutraliseerida aluselise ainega, ehk pesta pinda aluselise aine lahusega, näiteks soodalahusega,
5. loputada,
6. kuivatada.

- metallpindadele müüakse professionaalseid koristusvahendeid müüvates firmades hooldusaineid, mida võib näiteks kord kuus kanda puhtale pinnale ja hästi poleerida. Ettevaatust selliste ainete puhul liiga sagedase ja rohke kasutuse osas! Vastupidiselt oodatule, võib pind jääda kleepuv ja inetu ning hakata senisest veelgi rohkem kleepima mustust enda külge.

Jaga
Kommentaarid