Lehekroon ehib kandjat

Lehekrooni jaoks valige veidi väiksemad lehed. Vahatatud lehtede alaosa tugevdamiseks kleepige sinna teip. Seejärel tehke lehe paremasse ja vasakusse serva augustajaga auk.

Pistke pael aukudest läbi, nii et paela pikem osa jookseks lehtede tagant.

Väiksematest lehtedest saab meisterdada lehekrooni ja tulla maskiballile kui sügisekuningas või -kuninganna.

Vaja läheb: lehti, mesilasvaha, kaussi, küpsetuspaberit, markerit, akrüülvärve, pintslit, teipi, maniküürkääre, augustajat ning paela maski kinnitamiseks ja krooni meisterdamiseks.

Lehematerjal on habras ja puruneb kuivades. Et maskid pidustustele vastu peaksid, tuleb vahtralehed enne vahakihiga katta.

Selleks kasutame mesilasvaha, mis on pehme, elastne ja lõhnab hästi. Mesilasvaha müüvad loodus- ja hobitoodete poed.

1. Sulatage kausis vaha ja kastke leht vahasse. Ärge mitu korda kastke, sest vaha hangub lehe pinnal kiiresti. Iga järgmise kastmisega tekib uus vahapind ning lõpuks muutub leht tuhmiks ja kangeks. Vahakiht peab olema õhuke, et lehe värv ja elastsus säiliks.

2. Laske lehtedel ajalehel või küpsetuspaberil hanguda.

3. Seejärel andke maskile linnu või looma ilme. Kui kavatsete maski kummiga näo ette kinnitada, siis lõigake vahtralehe saba ära.

4. Lõigake ka silmaaugud. Selleks joonistage lehe pahemale poolele silma kuju ja lõigake küünekääridega selle järgi augud.

Kui kardate, et leht lõikamise ajal rebeneb, võite ettevaatuse mõttes silmakohad enne teibiga katta. See tugevdab lehepinda.

Seejärel keerake leht õigetpidi ning joonistage ja maalige sinna selline metsaeluka nägu, nagu soovite. Vahtralehest saab teha toreda rebase-, öökulli-, kassi- või tiigrinäo. Lehe sakilised tipud saab sättida kõrvadeks.

Valmis maski saate vartpidi näo ees hoida või kinnitada selle külge paela või kummi.

Maskidega on hea „Uka-ukat” mängida. Üks lastest loeb puu juures: “Uka-uka, mina prii!” Teised hiilivad samal ajal puule ligemale ja püüavad käega vastu tüve lüües end priiks mängida. Kui lugeja jõuab puuni enne maskis tegelast, peab ta hüüdma õige lapse nime. Näiteks: “Uka-uka, Nora kotis!”