Novita on loodud 1928. aastal Helsingis perefirmana. Tänapäeval värvitakse Novita tehastes aastas 800 000 kilo lõnga, see teeb kokku 10 miljonit lõngakera aastas. Pikaajalised sarjad, mida on toodetud aastakümneid (nagu 7 Veljestä ning Nalle) on praegugi väga populaarsed.

Uusi ja kvaliteetseid lõngu tuleb aina juurde. Samas pole tegu eksklusiivsete lõngadega, mille hind pahviks lööb, vaid mõeldud on ikka kudujate enamusele. Laia värvigammaga lõngad on kvaliteetsed, sest enne müüki jõudmist läbivad kõik lõngad mitmeid teste. Näiteks katsetatakse, kuidas peab lõng vastu pesemisele ning hõõrumisele, lisaks peavad need vastama Soome tarbijakaitse nõudmistele.

Kudujate oma ajakiri

Eestis on palju kudujaid, kui kudujatele meil oma ajakirja ei ole. Nii ongi kudumisajakiri Novita see, mis toob meieni kudumite uuemad suunad. Õpetuste kõrval on ära toodud ka soovitused, millisest lõngast seda kududa, seal on omakorda võimalik valida kallimate ning soodsamate lõngade vahel. Ilmunud ajakirjast valivad lugejad kõige meeldivama ning tõenäoliselt teostatava mudeli, mille tulemus avaldatakse järgmises numbris.

Lisaks ilmuvad pühendustega erinumbrid. Näiteks 2012. aastal, kui lõngasarjal 7 Veljestä täitus 40 aastat, ilmus ajakiri, kus kõik mudelid, nii lastele kui täiskasvanutele, olid kootud just sellest lõngast.

Toonid pastelsetest erksateni

Värvivalikut võiks alustada põhjamaistest loodustoonidest – hallid ja pruunid. Seejärel talvepastellid, pehmed, udused, naha värvi toonid. Lisanduvad kirkad põhivärvid – sinine, punane, roheline, kollane. Lisaks kirkast tulipunasest sügava veinpunaseni kuni ploomilillade toonideni. Särtsakast kollakasrohelisest tumeda metsaroheliseni.

Imikutele on välja töötatud puhastes pastelltoonides Ipana.

Novita valikus on lõnga nii neile, kes eelistavad tagasihoidlikke loodusvärve, kui neile, kellele meeldivad särtsakad toonid.

Eestis on Novita toodang müügil ostukeskustes, aga kui kuduja ei leia poest parasjagu meelepärast, siis Novita Eesti esindaja Vaike Võisula lubab, et soovijaile saab meeldinud lõngad komplekteerida ja postipakiga teele panna.

Lõngu on võimalik oma silmaga vaadata Tallinnas Laki 5b, kus asub Novita Eesti OÜ esindus, või Facebookis. Ülevaade ajakirjadest, lõngadest ja kudumisuudistest on aadressil novita.fi ja kudumisvõtted aadressil youtube/novitatube.