MAAKODU SOOVITAB: Grillige ja moppige mõnuga!
Sõna “mopp” seostub meil tavaliselt puhastusvahenditega, kuid see tõlkelaen märgib ka vürtsikaid kastmeid, mis annavad grillitavale toidule isuäratava välimuse, lõhna ja maitse.
Moppide retsepte leiate küllaga internetist, parim leiukoht on grilliliidu lehekülg.
Poest selliseid valmiskastmeid osta ei saa, kuid neid on lihtne kodus teha, kui lasete fantaasial vabamalt lennata ja julgete veidi riskida. Kastmes kasutage vürtse (pipar, küüslauk, tšilli) ja värskeid või kuivatatud ürte. Vedelikuks on tavaliselt vein, õlu, mahl või siirup. Kastet aitavad tihendada köögi- ja puuviljad, marjad, keedis vmt.
Kodust mopitegu alustage maitsevürtside kuumutamisega. Seejärel lisage potti vedelik, kastet tihendavad toiduained ja ülejäänud maitseained. Keetmise aeg sõltub kasutatavatest toiduainetest – maitsed peavad jõudma ühilduda. Viimasena lisage või ning kurnake siis kaste. Varem valmis tehtud kastet säilitage grillimiseni külmikus.
Grillitav toit (liha, köögiviljad jm) pintseldage kastmega üle, seda võite korrata 10minutiste vaheaegadega u kolm korda kuni toidu valmimiseni. Viimase moppimise võib teha enne serveerimist.
Grillimine tekitab sõltuvust, kuid laiendab ka silmaringi ja lisab huvitavaid maitseelamusi. Head isu!
Neljale
• 50 g kirsstomateid
• 120 g punast paprikat
• 120 g kollast paprikat
• 100 g šampinjone
• 100 g suvikõrvitsat
• 1/2 tk Armeenia lavašši
Marinaad
• 4 g küüslauku
• 50 ml oliiviõli
• õunaäädikat, balsamico- ja sojakastet, soola, musta pipart
Peske ja puhastage köögiviljad. Tükeldage kõik viljad suupärasteks tükkideks. Segage omavahel marinaadi koostisained. Maitsestage ettevalmistatud köögiviljad marinaadiga.