“Inimene pöördub esmalt oma perearsti juurde ja perearst leiab kindlasti mingi lahenduse. Kui perearst otsustab, et see haigus pole tema pädevuses, suunab ta patsiendi õige spetsialisti juurde edasi,” selgitab 30aastase töökogemusega tohter.

Rita Uuetalu tegutseb koos teise perearstiga. Lisaks on neil abiks kolm pereõde.

“Praegu on suur probleem ülekaal ja sellest tingitud haigused – diabeet, kõrge vererõhk ning südame- ja veresoonkonna haigused,” räägib ta.

Seetõttu tehakse palju selgitustööd. Perearsti roll on varakult üles leida riskiteguriga inimesed.

“Kui meile satub mõni patsient, kes pole ammu vastuvõtul käinud, suunavad õed ta ka arsti juurde läbivaatusele ja uuringutele. Teeme kohe vajalikud uuringud ning jälgime, kas on riske diabeedi või südame- ja veresoonkonna haiguste suhtes.”

Oluline on tegutseda enne, kui haigus välja kujuneb – siinkohal saame aidata varakult nõustamise ja jälgimisega.

“Väga paljud inimesed tulevad ise tervisekontrolli,” märgib tohter, kelle juures käib ka palju harrastussportlasi.

Ka ta ise tegeleb spordiga – suusatab, jookseb ja sõidab jalgrattaga. “Tänu sellele, et ise sporti teen, on mul palju kogemusi ja oskan nõustada. Olen ka vastavaid koolitusi saanud,” lisab perearst.

Moodne tehnika

“Tehnika on nüüdisaegne ja me ei jää linna perearstidele sugugi alla,” nendib doktor.

Tänu vereanalüsaatoritele saab vaid mõne minuti jooksul pärast vereproovi võtmist teada täisverepildi – põletiku-, kolesterooli- ja suhkrunäitajad. See on mugav nii patsiendile kui ka arstile. Kaugemalt tulijad ei pea analüüside vastuste ja edasise ravi teada saamiseks teisel päeval tagasi tulema.

Samas hoiab see kokku ka arsti aega, sest tohter saab kohe sama vastuvõtu jooksul plaanida edasisi tegevusi.

Sõmerus tehakse tervise­sport­lastele koormusteste ja EKGd on võimalik internetti laadida ning vajadusel teistelt arstidelt nõu küsida.

“Haiguslood on meil juba kakskümmend aastat elektroonilised,” märgib Rita Uuetalu.

Perearstile teeb suurt rõõmu ka see, et tema soovitusi võetakse kuulda ja väga paljud muudavadki oma eluviise. Ta ei hoia oma rõõmu kunagi vaka all, kui näeb tervise- ja maratoniradadel oma patsiente.

“Ükskord oli nii tore. Ütlesin, et olete tubli inimene, et hakkasite sporti tegema. Tema vastas: “Aga te ise käskisite neli korda nädalas trenni teha.”.” Ja teebki, särab doktor Uuetalu.

“Mõned mehed on eriti tublid. Kui ülekaalulised ja kõrge vererõhuga patsiendid saavad detailselt nõustatud ja hakkavadki nõuandeid järgima, siis ma näen neid juba võistlustel. Neil tekib huvi selle vastu ja nad avastavad, et on nii palju toredaid rahvaspordiüritusi.”

Maja vastavalt vajadustele

Sõmeru perearsti hoole all on ka kolm kooli – käiakse kas koolis kohapeal või tulevad lapsed tervisekeskusesse.

“Meie perearstikeskus on kooli lähedal, ja et sõiduteed pole vaja ületada, oleme kooliga kokku leppinud, et lapsed tulevad meile,” selgitab tohter.

Lisaks lastele on tema hoole all ka vanurid ja voodihaiged, kellele pakutakse koduhooldust. Vastavalt haigustele paneb arst diagnoosi ja teeb koduõele saatekirjad, mille alusel käib õde patsientide juures kodus.

“Inimesed on sellega väga-väga rahul. Vanurid on hästi jälgitud, nad saavad kõik oma kaebused ära rääkida, tehakse vajaminevad toimingud ja õde annab mulle info edasi. See on väga hea süsteem,” tõdeb perearst.

Rita Uuetalu on Sõmeru perearstina töötanud üle 20 aasta. Kümme esimest aastat töötas ta üüripinnal, aga maja oli külm ja kole ning omanik tõstis üüri.

“Mõtlesin, et mis ma maksan seda korstnasse, peaks tegema päris tervisekeskuse. Võtsin 2002. aastal tolle aja kohta päris suure pangalaenu ja ehitasime nullist peale täiesti uue tervisekeskuse. Abikaasa oli igati toeks,” meenutab hakkaja naine.

Maja projekteeriti nii, et sinna mahuks lisaks perearstidele ja -õdedele ka apteek, hambaravi- ja füsioterapeudi kabinet.

“Unistasin, et võiks olla selline tervisekeskus, kus kõik arstid on inimese jaoks mugavalt ühes kohas,” ütleb tohter.

Ta mõtles ka sellele, et kui oleks ise patsient ja läheks arsti juurde, siis kuidas teda seal vastu võetaks.

“Polikliinikus on enamasti pikad pimedad koridorid ja kõvad pingid. Aga meil on hästi avar, maast laeni akendega ooteruum, õde on kohe letis, tervitab ja temalt saab infot küsida,” kirjeldab Sõmeru perearst.

Tõsi, osa pehmetest diivanitest tuli vahetada toolide vastu, sest inimesed ütlesid, et need on liiga pehmed. Ooteruumis rõõmustavad silma ka patsientide kingitud maalid ja lilled.

“Maapiirkonnas saab igati tänapäevast meditsiiniteenust. Internet on ju kõigil ja selle taha asi ei jää,” on doktor Uuetalu kindel. Röntgenisse ja ultrahelisse tuleb küll linna minna, aga enamiku probleemide puhul saab perearstilt abi.