Esmalt on vaja värvitav materjal korralikult läbi pesta, sest mida puhtam on lõng, seda paremini värv peale hakkab.

Seejärel tulebki ette võtta kirju lõnga värvimise juures kõige tüütum asi − lõng paiguti kinni siduda. Ja siduma peab tugevasti, et värvivedelik seotud kohta ei pääseks.

Tugev käsi ja kilekott

Enne kui siduma hakkate, pange värvipott veega tulele, nii hoiab aega kokku – sel ajal kui teie valmistate lõnga ette, soojeneb ka vesi.

Värvimisel jälgige värvipakendil olevat juhendit. Oluline on, et kogu värvitav materjal saab vedelikuga ühtlaselt kaetud ning aeg-ajalt tuleb värvileent ka segada. Kuigi selle värvimistöö juures ei ole halvasti lahustunud värvist tingitud lõnga ebaühtlane värvumine just väga suur probleem. On ju eesmärgiks kirju värviline lõng!

Kui vedelik pajas on piisavalt soojenenud, saab lõnga värvi sisse panna. Kindlasti tehke lõng leige veega enne ühtlaselt märjaks − see on jällegi tähtis, et värv hakkaks lõngale paremini peale.

Asetage lõng potti, kus on juba sees ka vees lahustatud värvaine ning hoidke seal kuni üks tund ning segage. Seejärel tõstke viht välja ning peske korralikult. Võtke seotud kohad lahti ning siduge nüüd kinni need, mis olid enne lahti ning värviga kaetud.

Kui tavaliselt soovitatakse jätta lõng värvivette seisma, et värv võimalikult palju lõngakiusse imenduks, siis nüüd on targem lõng kohe pärast värvimise lõppu välja võtta ning ära pesta. Nii ei immitse kile vahelt värvivedelik neisse kohtadesse, mida ei soovi värvida.

Kui uued kohad on kinni seotud, valmistage ette uus värvivedelik ning pange lõng sinna sisse. Samuti hoidke vähemasti tunnike ning liigutage ka vihti potis. Edasi toimige sarnaselt nagu esimesel värvikorral.


Hea nipp

Foolium appi

Kuna kile kipub sidumise kohtadelt värvivedelikku läbi laskma, on kaval enne kile panemist mässida lõngale tihedasti foolium ümber. Alles seejärel asetage kile ning siduge servadest tugevasti kinni. Kitsamate triipude tegemiseks võib lõngavihi kõvasti kinni mässida ka teisest materjalist niidi või nööriga.