Kasutada hammaste valuseisundi korral, mis võib olla põhjustatud hammastekiristusest või suupiirkonna põletikest. Võtta hernetera suurune taruvaigu tükk ja kinnitada see eelnevalt kuivaks pühitud hamba külge või hambaauku. Kasutada ka 2-5% taruvaigu piirituslahust hammaste väljatõmbamisel tekkinud haavade määrimiseks.

Kasutada hamba-, suuõõne- ja kurguhaiguste korral. Närida 1-5 g taruvaiku nagu nätsu, lõpuks neelata alla või sülitada välja. Pole soovitav teha bronhiaalastma, neeruhaiguste, psoriaasi ja diateesi korral. Tugeva hambavalu korral võib enne arsti juurde jõudmist panna hamba juurde vatitüki, mis on niisutatud 30% taruvaigu piirituslahusega.

Taruvaigu piirituslahus

Kasutada 50% lahust suuõõne- ja igemepõletiku korral. Haige koht puhastada vesinikülihapendiga, kuivatada ja tilgutada sinna mõni tilk taruvaigu lahust. Pärast kuivamist tekib sellele kohale õhuke taruvaigu kiht, mis tuimastab kahjustatud koha ja hävitab mikroobid pindmistes kihtides ning koe pinnal. Korrata toimingut iga päev 1-2 nädala jooksul.

Taruvaik taimeõliga

Soojendada 200 g taimeõli, lisada sellele 30 g peenestatud taruvaiku ja segada 10-15 minutit, siis kurnata. Hoida tihedalt suletud purgis pimedas kohas. Võtta 1 tl 3-4 korda päevas suulimanaha- ja neelupõletiku korral.

Mesi

Kasutada kui valuvaigistavat, desinfitseerivat ja taastavat vahendit. Tarvitada 1 g ühe kg kehakaalu kohta, hoides mett suus kuni selle täieliku lahustumiseni. Kasutada paljude suuõõne- ja kurguhaiguste korral, aga ka pärast operatsiooni, kui tavaline toitumine on raskendatud.

Kärjemesi

Parodontoosi ja igemehaiguste korral soovitav süüa kärjemett, mis puhastab hambataskuid mädast, tugevdab igemeid ja desinfitseerib suud. Sobib ka hingamishaiguste ennetamiseks ja raviks. Vana võib alla neelata, see eemaldab organismist jääkaineid.

Mee vesilahus

Kasutada igeme- ja suuõõnehaiguste, neelupõletiku, angiini ja halva suuleha korral. Valmistada 20-30% mee vesilahus, loputada suud iga kord pärast sööki ja õhtul enne magamaheitmist.

Allikas: Evald Übi "Meeapteek"