Luksuslik kanasalat maasikatega

- 2 keedetud või grillitud kanarinda

- 1 suurem hästi valminud avokaado

- 200–300 g poolitatud maasikaid

Õlikaste

- 1 sidruni mahl

- 3–4 sl oliiviõli

- ¼ tl soola

- suhkrut

Salati tegemisel alustage kastme valmistamisest. Pressige sidrunist mahl välja ning kloppige sellesse õli, sool ja vähehaaval suhkurt, mida lisage maitse järgi. Proovige, kas kaste on küllalt hea või vajab täiendamist. Poolitage avokaado, eemaldage tuum ja koor, viilutage. Kallake viiludele kaste, et vältida avokaado tumenemist ja asetage külmikusse. Tükeldage kanarind. Enne serveerimist segage õlikastmes avokaadole juurde tükeldatud kana ja poolitatd maasikad.

Ravioolisalat ürdikastmega

- 400 g spinatiravioole

- 2–2 ½ l vett

- ¾ sl soola

- 1 sl õli

- 200 g lestherneid

- 1 punane paprika

- 200 g kirsstomateid

- ½ punast sibulat

- peotäis sibulapealseid

Ürdikaste

- 1 dl oliiviõli

- 3 sl valge veini äädikat

- 100 g hapukoort

- 1 peenestatud küüslauguküüs

- 2 sl hakitud murulauku

- 2 tl hakitud aed-liivateed

- 2 tl peenestatud rosmariini

- 2 tl peenestatud basiilikut

Keetke ravioolid kaaneta potis pehmeks, kurnake ja jahutage. Lestherned aurutage parajalt pehmeks, loputage külma veega ja jätke sõelale nõrguma. Eemaldage paprikalt seemned ja lõigake ribadeks, poolitage sibul, lõigake õhukesteks viiludeks. Hakkige sibulapealsed peeneks. Hästi nõrutatud hernekaunad ja tomatid poolitage. Segage kõik salatiained kokku ja asetage külma.

Hõõruge õli, hapukoor ja veiniäädikas korralikult kreemjaks kastmeks, lisage peenestatud maitsetaimed ning valage külmikust võetud salatile.

Suitsulatikasalat

- 500 g puhastatud suitsulatikat

- 4–5 keedetud kartulit

- 1 sibul

- 2 marineeritud kurki

- soola

- jahvatatud musta pipart

- 1 sl kappareid

Õlikaste

- 2 sl oliiviõli

- 2 sl õunaäädikat

- 2 sl peenestatud tilli

Luudest puhastatud latikatükid asetage salatikausi põhja. Peale puistake kuubikuteks lõigatud kartulid, sellele peenestatud sibul, kapparid ja väikesteks kuubikuteks tükeldatud kurgid. Salatile valage hoolikalt läbi klopitud õlikaste. Enne serveerimist hoidke vähemalt pool tundi külmas. Salat maitseb ka ilma kappariteta. Suitsulatika võib asendada mõne muu suitsukalaga.

Maasika-kurgisalat

- 400 g värskeid maasikaid

- 1 pikk salatikurk (ca 800 g)

- 1 dl peenestatud petersellilehti

Kaste

- 1 dl oliiviõli

- 1 apelsini värskelt pressitud mahl

- suhkrut

- soola

- purustatud musta pipart

Lõigake pestud tahendatud maasikad pikuti sektoriteks. Vastavalt maasikate suurusele lõigake kurk lühemateks või pikemateks kangideks. Tõstke kurgi- ja maasikatükid vaheldumisi kaussi, vahele puistake peenestatud peterselli. Paigutage salat külmikusse. Hästi sobib salat külma linnuliha juurde.

Valmistage õlist ja apelsinimahlast kaste, maitsestage soola, suhkru ja purustatud pipraga. Värskelt pressitud mahla asemel võib kasutada ka joogimahla.

Enne serveerimist valage kaste salatile. Kaunistage mõne väiksema maasikaga ja terve petersellilehega.

Külm lõhe-kitsejuustu vormiroog

- ca 300 g viilutatud vähesoolast
lõhefileed

- 8–10 keedetud kartulit

- 200 g kitsejuustu

- 2 küüslauguküünt

- 1 dl basiilikulehti

- 3 muna

- 4 dl rammusat piima

- soola

- purustatud valget pipart

- röstitud piinia- või päevalilleseemneid

Vooderdage piklik keeksivorm (1 ½ l) küpsetuspaberiga. Laduge kartuliviilud kihiti lõhe- ja juustuviiludega vormi, nii et pealmine kiht oleks kartulitest. Kihtide vahele puistake peenestatud küüslauku ja basiilikut.

Kloppige munad piimaga (piima võite võtta pooleks 10% rõõsa koorega). Maitsestage soola ja pipraga ning kallake vormi. Küpsetage 200° juures umbes 40 minutit. Jahtunud roog kummutage vaagnale, lõigake viiludeks ning kaunistage röstitud seemnete ja basiilikulehtedega.

Kohupiimakastanid

- 200 g kohupiima

- 75 g võid

- 50 g riivitud juustu

- 1 tl jahvatatud köömneid

-n ca 1 kl tumedat riivleiba

Vahustage toasoe või, lisage vähehaaval kohupiim ja riivitud juust, maitsestage. Kui juust on vähesoolane, lisage segusse õige pisut soola. Asetage kohupiim väheseks ajaks külma.

Röstige leiba kas kuivalt või vähese võiga. Jahtunud leivatükke saate kiiresti peenestada mikseris.

Võtke kohupiimasegust kastanisuurused pallid ja veeretage leivapurus. Laduge salatilehtedega kaetud vaagnale, millele võite lisada rediseid, kirsstomateid ja viilutatud värsket kurki.

Heeringas juustukreemiga

- 3–4 heeringafileed

- 200 g maitsestamata jogurtit

- 2 sl riivitud juustu (Emmental)

- 2–3 sl hakitud murulauku

Lõigake heeringafilee tükkideks, asetage salatilehtedega kaetud vaagnale. Segage jogurt riivitud juustuga, kloppige vahule ja tõstke teelusikaga heeringatükkidele. Peale puistake peenestatud murulauku. Juurde andke keedetud kartuleid ja kohupiimakastaneid.

Maasikakreem

- 400 g katkisurutud maasikaid

- ½ l vahukoort

- 50 g purustatud mandleid

- ½ kl suhkrut

- 30–40 g kiirelt lahustuvat želatiini

- ½ kl külma vett

Hõõruge maasikad suhkruga, lisage purustatud mandlid. Koor kloppige tihedaks vahuks ja segage maasikatega. Külmas vees paisutatud ja kuumutatud želatiin lisage pärast jahutamist marja-kooresegusse. Ühtlaselt läbi segatud kreem valage lahtivõetavasse vormi ja pange külmikusse. Tarretunud kreem lööge vormist välja vaagnale ja kaunistage suhkrusse kastetud maasikatega.

Suhkurdatud maasikad

- suuri viljavarre ja lehetupsuga
maasikaid

- 1 kl tuhksuhkrut

- 2 sl apelsinimahla

- 3 tilka õli

- peenestatud melissi- või piparmündilehti

Hõõruge suhkur mahla ja õliga paksuks pumatiks, katke marjad poolest saadik sellega. Enne kui suhkur marjal kuivab, kastke marjatipud peenestatud rohelisse.

Ameerikapärane laimikook

Põhi

- 16 digestiivküpsist

- 3 sl suhkrut

- 100 g võid

Täidis

- 4 munakollast

- 1 purk (400 g) magusat kondenspiima

- 1 dl laimimahla (5 laimi)

- 2 tl riivitud laimikoort

- vahukoort

Purustage küpsised, segage suhkru ja vahustatud toasooja võiga. Vooderdage lahtivõetav koogivorm (22–23 cm) küpsetuspaberiga ja suruge küpsisesegu ühtlase kihina vormi. Torgake tainasse kahvliga augukesed ja küpsetage 175° juures umbes 10 minutit. Võtke koogipõhi ahjust ja jätke jahtuma.

Hõõruge või mikserdage munakollased vahuks, lisage kondenspiim, segage läbi ja kloppimist jätkates lisage pool mahlakogusest. Kui kõik on korralikult segunenud, lisage ülejäänud mahl ja riivitud laimikoor.

Kallake täidis vormi jahtunud põhjale ja küpsetage veel 10–12 minutit. Serveerige jahtunult. Kaunistada võib kooki vahukoore ja mõne laimilõiguga.