Ploomipüree meega

250–300 g ploome
1 dl vett
1 sidruni mahl
1 sidruni riivitud koor
10–12 sl värsket vedelat mett
400–500 g maitsestamata jogurtit
2 sl krõbedaid helbeid (müslit)

Parem on teha püreed ploomidest, millel kivid lahti ja kergesti eemaldatavad. Kui kivid on viljalihas kõvasti kinni, tuleb natuke rohkem vaeva näha.

Pange poolitatud ploomid veega 6–7 minutiks keema. Suruge need soojalt läbi jõhvsõela, siis pange püree veel natukeseks ajaks tasasele tulele ja liigutage, et üleliigne vedelik aurustuks. Jahtunud püree tõstke serveerimiskausikestesse, peale valage kiht mett, siis kiht jogurtit. Pinnale puistake röstitud helbeid, küpsisepuru või müslit.
Värskelt vurritatud mesi

Kurgid meesiirupis

6 osa mett
4 osa ebaküdooniamahla

Suured ülekasvanud, kuid tiheda viljalihaga kurgid koorige, eemaldage seemned ja lõigake väikesteks kuubikuteks, millega täitke pooleliitrised sügavkülmatopsid. Kuumutage ebaküdooniamahl keemiseni, siis jahutage veidi ja segage sisse mesi. Valage leige siirup kurgikuubikutele, katke topsikud kaanega ja laske jahtuda. Hoidke neid esialgu 12 tundi tavalises külmikus, säilitamiseks asetage sügavkülma.

Talvel on meesiirupis kurgikuubikud hea lisand aed- ja puuvilja toorsalatitele. Ülessulanud meevedelik asendab salatikastet.

Leedu kurgisalat

3–4 keskmist õhukesekoorelist kurki
1 dl vedelat mett

Lõigake harjaga pestud koorimata kurgid õhukesteks viiludeks ja valage meega üle. Hoidke enne söömist 30 minutit külmas.

Astelpaju-meejook

½ l astelpajumahla
½ l vett
2–3 sl mett

Kuumutage mahl koos veega keemiseni, laske sel veidi jahtuda, siis segage meega. Jook seisab jahedas kohas hoituna tarvitamiskõlblik paar päeva.

Kui teete jooki suuremas koguses, valage see kohe pärast meega segamist pudelitesse, sulgege need õhukindlalt ja säilitage külmas.

Pirnid mee ja jäätisega

1 ebaküdoonia vili
3–4 suuremat tiheda viljalihaga pirni
3–4 sl mett
1–2 dl vett
1 l jäätist

Lõigake ebaküdoonia õhukesteks viiludeks, eraldage seemned ja seemnekambrid ning pange vähese veega keema. Siis koorige pirnid ja lõigake sektoriteks. Kui ebaküdoonia on peaaegu pehme, lisage pirnitükid. Keetke veel tasasel tulel, kuni pirnid on pehmed. Valvake hoolega, et puuvili ei laguneks.

Tõstke jahtunud roog pokaalidesse, lisage mesi ja jäätis. Kompotivedeliku võite kasutada joogiks.

Meehalvaa

400 g suhkrustunud mett
600 g röstitud pähklituumi
riivitud sidrunikoort

Kuumutage mett vesivannis, kuni see muutub vedelaks. Siis lisage jämedalt jahvatatud pähklid ja sidrunikoor, segage hoolega. Määrige pisikesed vormid õliga ning täitke sooja meemassiga. Siis asetage jahedasse kohta hanguma.