Erinevad vormid

Sagedasemad ihtüoosivormid on tavaline ehk vulgaar-ne, X-liiteline ja lamelliline (ka lamellaarne või plaatjas) ihtüoos.

Tavaline ihtüoos avaldub selle haiguse geeni saanutel, sõltumata soost.  Tõbi avaldub esimese eluaasta jooksul. Valkjaspruunid jahujad soomused katavad peamiselt jäsemete sirutuspindu, kaela ja otsmikku. Peopesad ning jalatallad võivad olla rohkete vagudega. Mõnikord kaasneb atoopiline dermatiit. Haigust pole võimalik enne sündi diagnoosida.

X-liitelisse ihtüoosi haigestuvad poisid. Nende õed võivad olla haiguse geeni kandjad ja neil võivad sündida ihtüoosihaiged pojad. Esineb harvem kui tavalist ihtüoosi. Tõbi avaldub imikueas. Keha ja jäsemeid katavad pruunid soomused, mis on tihedalt kinnitunud. Karvad puuduvad. Peopesadel, taldadel ja näol tavaliselt löövet ei ole. Seda tõvevormi saab enne sündi diagnoosida.

Lamellilise ihtüoosi puhul on laps saanud mõlemalt vanemalt haiguse geeni, ehkki nood ise on terved. Seda tuleb ette palju harvem, ühel juhul 300 000 sünni kohta. Tõbi avaldub sünnil - laps tuleb ilmale nn kilekestas. Kest eemaldub esimese elunädala jooksul ning kujunevad tumepruunid, laiad, plaaditaolised soomused. Lisaks on sellele haigusvormile iseloomulikud väljapoole pööratud silmalaud ja huuled, juuksetus ning küünte muutused. Silmad jooksevad sageli vett. Higi- ja rasunäärmed on kõhetunud. Tõbe saab enne sündi diagnoosida.

Füüsiline töö ei sobi

Kuna ihtüoosihaigetel, eriti lamellilise vormi puhul, on higinäärmed kõhetunud, võib neil kuumaga ja füüsilise töö puhul tõusta kehatemperatuur 38 kraadini või isegi kõrgemale. Nõnda tekib neil oht üle kuumeneda. Seepärast sobib neile mittefüüsiline töö.

Ihtüoosi ravi peab toimuma arsti kontrolli all. Sisse võetakse retinoide. Nahale määritakse baaskreeme, mis niisutavad ja väldivad pakatiste teket. Sobivad uurea-kreem, linool-, piim- või salitsüülhapet sisaldavad salvid. Võib kasutada ka glükoolhapet vesilahuse või rasvase kreemina jm.

Haige peab kaks korda päevas dušši võtma ning pärast seda ennast ravisalviga määrima.

Soodsalt mõjub ka soe vann, kus veele on lisatud vedelkreemjat õlivanni kontsentraati.

Ka sümptomina

Ihtüoos võib esineda mõningate haiguste korral ka sümptomina. Sel juhul täheldatakse lisaks nahanähtudele veel närvisüsteemi, kõrvade, silmade, hammaste ja skeleti muutusi. Sümptomaatiline ihtüoos võib tekkida tuberkuloosi või AIDS-i põdejail, vitamiinivaeguse puhul, ravimite pikaaegsel kasutamisel, samuti seoses vananemisega.