Enne töö alustamist tuleb läbi lugeda juhend, mis on värvipurgil või sellega kaasas. Seal on kirjas, missuguses ruumis ja kuidas seda kasutada, kas värv on sise- või välistöödeks. Välisvärvi ei tohi kasutada sisetöödel, sest selles leidub palju orgaanilisi lahusteid, mis hajuvad ruumi õhku ja kahjustavad tervist.

Mõnikord on etiketil hoiatus, et värvi võib kasutada ainult hästi ventileeritavas ruumis ning ka pärast remonti peab ruumi hoolikalt tuulutama.

Kõige sagedamini kasutatakse alküüd-, lateks- ja alküüd-lateksvärve. Värvidele lisatakse paksendajaid, kuivamist kiirendavaid aineid (näiteks koobaltiühendeid) ning lahusteid (amüülatsetaati, atsetooni, benseeni, tolueeni, dipenteeni, triklooretüleeni jm). Mõningate värvide ja lakkide kuivamisel eraldub formaldehüüd ehk metanaal. Käsi puhastatakse sageli tärpentiniga.

Enamik loetletud keemilistest ainetest satuvad organismi peamiselt hingamiselundite, vähem naha kaudu.

Äge mürgistus võib tekkida, kui orgaanilisi lahusteid satub organismi lühikese aja jooksul suuremal hulgal – näiteks kui eiratakse tööohutusnõudeid ja värvitakse suletud akendega kinnises ruumis. Orgaanilised lahustid kutsuvad esile üldmürgistuse sümptomeid: peavalu ja -pööritust, nõrkustunnet, iiveldust ja oksendamist, südame kloppimist jne.

Nahka kuivatav ja ärritav toime on orgaanilistel lahustitel, kroomiühenditel, epoksiidvaigul, mõningatel tapeediliimidel ja tärpentinil.

Sattunud nahale, võivad need keemilised ained põhjustada kontaktdermatiiti (nahapõletikku). Seda eriti naistel, kes kodutöid tehes puutuvad kokku olmekemikaalidega, liiati on nende nahk meeste omast õrnem.

Tärpentin, diapenteen, koobalti- ja kroomiühendid, formaldehüüd, kloro­atsetamiid ja värvipigmendid võivad tekitada allergilisi nahahaigusi kätel, käsivartel, näol ja kaelal. Võivad tekkida allergiline konjuktiviit (silma sidekesta põletik), allergiline nohu, bronhiaalastma. Korraga võib esineda ka mitu allergiahaigust, näiteks allergiline nahapõletik koos allergilise nohuga.

Kuidas ohutult värvida
- Võimalusel kasutage vesialuselisi värve. Võrreldes orgaaniliste lahustite alusel valmistatutega on nendest värvidest põhjustatud terviseriskid minimaalsed.
- Müügil on ka täiesti lahustivabu värve, mis on lõhnata ja sobivad allergiku kodusse.
- Eriti mürgiste värvidega töötamisel (akrüülvärvid, eposiidi sisaldavad tooted jt) tuleb kasutada hingamiselundite kaitsevahendeid, isegi gaasitorbikut, ja naha kaitseks kindaid.
- Akrüülvärvidega värvitud ruumis ei tohi paar päeva viibida.
- Meeles tasub pidada sedagi, et keemiliste ainetega, sh värvidega määrdunud kätega ei tohi süüa, juua ega suitsetada.
- Naha kuivuse ja nahahaiguste vältimiseks määrige nahka rasvase kreemi või taimsete õlidega.
- Kemikaalidega pidevalt kokku puutudes vajab organism vitamiinirikast toitu – toorsalateid ja puuvilja.