Vastab Advokaadibüroo Sirk ja Saareväli vandeadvokaat Maano Saareväli:

Püstitatud küsimusest võib aru saada selliselt, et sõiduk on jätkuvalt liisingus. See tähendab, et juhul, kui liisingulepingu kohaselt on liisinguvõtjaks küsimuse esitaja ise, on liisingulepingust tulenevate maksete tegemine tema kohustuseks ehk liisingulepingu täitmise eest vastutab liisinguvõtja, mitte sõiduki faktiline kasutaja.

Kuivõrd liisinguesemest sõiduki kasutajad on liiklusregistrisse üldjuhul kantud liisinguandja ja liisinguvõtja kokkuleppel, siis samasuguse kokkuleppe alusel saab liiklusregistrisse kantud kasutajad sealt ka kustutada (samas teadmata konkreetse liisingulepingu tingimusi, ei ole siinkohal võimalik välistada, et liisingulepingust võib tuleneda registriandmete muutmiseks mõni muu kokkuleppeline regulatsioon). Seega üldjuhul, kui liisinguvõtja soovib sõidukit kasutajalt tagasi saada, siis tuleb liiklusregistrisse omaniku või volitatud isiku poolt esitada avaldus registriandmete muutmiseks (kasutaja andmete kustutamiseks).

Kui sõiduki kasutaja, kellel puudub õiguslik alus sõiduki valdamiseks, keeldub jätkuvalt sõiduki väljaandmisest, on liisinguvõtjal õigus esitada kohtusse hagi asja väljanõudmiseks teise isiku ebaseaduslikust valdusest. Välistada ei saa, et sõiduki liisinguvõtjale tagastamisega seoses võib tekkida iseseisev vaidlus liisinguvõtja ja sõiduki senise kasutaja vahel senise kasutaja poolt vahepealsel ajal tehtud liisingumaksetest tulenevate nõuete üle.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Jaga
Kommentaarid