Kas 8-kuune kutsikas ei peaks juba ilusasti 5 tundi vastu pidama isegi kui ta on väljas lund söönud või rohkem joonud? Öösel ta ka peaagu alati teeb mõlemad hädad tuppa.

Meile tundub, et asi ei ole tahtlik või domineerimine või midagi sellist. Siit ka küsimus, et me riidleme temaga, kui ta teeb tuppa, aga äkki ta ei saa sinna midagi parata, sest tal on põiepõletik? Tal ei ole selliseid tüüpilisi ilminguid, et punnitab väikseid tilgakesi välja või et oleks valus vms. Kas teie arvates võib asi olla lihtsalt põie pidavuses, mis ajaga suureneb või peaks igaks juhuks arsti juurde minema? Kuidas üldse koeralt põieproovi võetakse?

Vastab Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotelli loomaarst Ain Erkmaa:

8-kuune koer peaks igati 4-5 tundi vastu pidama, et siis õue hädale saada.

Kui ma saan õigesti aru, siis oli teil kena režiim juba välja kujunenud ja tuppapissimine algas hiljaaegu. Põhjuseid võib olla siin mitmeid ja kõiki versioone tuleks ka koos oma arstiga kontrollida:
1. probleemid põiega - põletik, kristallid
2. toit ei sobi - loom joob liiga palju
3. alanud on jooksuaeg
4. ärevushäired

Uriiniproovi saab võtta nii kodus kui ka kliinikus. Kõige lihtsam on variant, kus koer kükitab pissile ja saab talle puhta kogumisnõu "alla panna" ning kliinikus kohe uurima hakata, kodus aga puhtasse transporditopsi ümber valada.

Mida värskem on proov, seda informatiivsem ta uurijale on. Kui te kohe ei saa hakata proovi kliinikusse viima, siis võib selle asetada külmkappi, aga mitte kauemaks kui kaks tundi.

Mõistlik on teha uriini kompleksuuring, sest kiirtest ei näita kristalle ja settes leiduvaid rakke, samuti võib analüüsiriba anda leukotsüütide osas valepositiivse tulemuse.

Teiste variantide analüüsimine sõltub juba uriiniproovi tulemustest.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Jaga
Kommentaarid