Fooliumis küpsetatud haug

- 1 puhastatud haug (1-1 ½ kg)

- 400-500 g keedetud kartulit

- 4-5 suuremat tomatit

- 2-3 sibulat

- tilli

- peterselli

- 150-200 g võid

- soola

- purustatud musta pipart

- sidrunpipart

- 1 sidrun

Kartulid ja tomatid lõigake viiludeks, sibulad hakkige peeneks. Võtke piklik pann, millele terve kala ilusasti peale mahub. Katke see kahekordselt suure fooliumitükiga, nii et pärast saaks selle servad üle kala tõsta. Määrige foolium keskelt pehme võiga, peale laduge kartuliviilud, puistake vahele peenestatud sibulat, siis laduge sellele tomativiilud, maitsestage soola ja pipraga ning lisage ülejäänud sibul.

Pestud, nõrutatud ja riidest lapiga seest kuivatatud haug hõõruge pealtpoolt üle sidrunimahla ja soolaga. Kala sisemusse pigistage sidrunimahla, maitsestage soola ja sidrunpipraga. Siis puistake sisse hakitud maitserohelist ning kõige lõpuks lisage mõned võitükid. Tõstke fooliumiservad kalale peale. Küpsetage keskmise kuumusega ahjus umbes 45 minutit. 

Serveerimiseks tõstke sissepakitud kala koos fooliumiga vaagnale. Toidule kastmeks on kala alla kogunenud leem.

Ahjuhaug seentega

- 1 puhastatud haug (1-1 ½ kg)

- õli

- 200-300 g värskeid või kupatatud soolaseeni

- 2-3 sibulat

- 100 g võid

- soola

- sidrunpipart

- hakitud tilli

- hakitud petersellilehti

- 200 ml rõõska koort

Praadige tükeldatud seened hakitud sibulaga võis. Praetud seente asemel võite toidule lisada ka konserveeritud seeni.

Määrige piklik ahjuvorm õliga. Maitsestage kala soola ja sidrunpipraga ning suruge selg ülespoole vormis laiemaks. Peale tõstke praetud seened, puistake üle hakitud maitserohelisega. Küpsetage ahjus 45-50 minutit. Aeg-ajalt piserdage küpsevale seentega kaetud haugile rõõska koort. Juurde andke keedetud kartuleid ja värskekurgisalatit.

Lõhekotletid

- 500 g külmutatud lõhehakkliha

- 4-5 keetmata kartulit

- 1 sibul

- 2 muna

- 1 sidruni mahl

- soola

- purustatud valget pipart

- 1 ½ sl kartulijahu

- 1-2 sl hakitud tilli

- riivsaia või jahu

- 1 sl võid

- õli

Kooritud kartulid ja sibul peenestage keskmiselt jämeda riiviga, piserdage neile sidrunimahla ning segage lõhehakklihaga, maitsestage soola ja pipraga. Siis lisage munad, hakitud till ja kartulijahu.

Vormige jahus või riivsaias väikesed kotletid. Praadige või ja õli segus, millele lisatud paar tilka sidrunimahla. Juurde andke mädarõikaga segatud maitsestamata jogurtit ja keedetud poetis- või lestherneid. Kalakotlettide kõrvale sobivad hästi ka konserveeritud rohelised herned.

Lambalihakotletid 

- 500 g lambahakkliha

- 1 sibul

- 2-3 sl külma vett

- 2 küüslauguküünt

- ½ tl jahvatatud köömneid

- purustatud musta pipart

- tükike peenestaud tšillit

- 1 tl sojakastet

- soola

- jahu

- rasvainet praadimiseks

Hakkige sibul ja küüslauk hästi peeneks, lisage hakklihale, maitsestage tšilli, pipra, köömnete ja soolaga. Segage sojakaste veega, lisage hakklihale ja kloppige kõik ühtlaselt sitkeks massiks. Asetage toidukilesse mässitult paariks tunniks külmikusse.

Seisnud hakkmassis segunevad maitseained ühtlasemalt ja kotletid saavad maitsvamad kui siis, kui kohe pärast ainete kokkusegamist praadida. Vormige jahus väikesed kotletid ja praadige kergelt pruuniks.

Juurde andke keedetud kartuleid ja magushaput kapsast.

Magushapud kapsad

- 500 g valget peakapsast

- 3-4 haput õuna

- 2-3 sl õli või muud rasvainet

- soola

- suhkrut

- ½ kl vett

Tükeldage kapsas ja õunad, pange vähese veega hauduma. Soovi korral võite õunad riivida. Maitsestage soolaga. Hautage kaane all umbes 10 minutit, siis lisage rasvaine, segage ja hautage tasasel tulel, kuni kapsas pehme. Lõpuks maitsestage suhkruga.

Kanamaks praetud õuna ja sibulaga

- 4-5 õuna

- 5 sibulat

- 500 g kanamaksa

- 100-120 g võid

- 2-3 sl jahu

- soola

- jahvatatud musta pipart

- peenestatud majoraani

Peske, kuivatage õunad. Plekilised õunad puhastage ja lõigake viiludeks. Ilusatel õuntel eemaldage südamik ja lõigake ratasteks. Praadige väheses võis pehmeks, tõstke väikesesse kaussi ja hoidke soojas. Seejärel praadige ratasteks lõigatud sibulad ja tõstke teise kaussi. 

Jahus veeretatud maksatükid praadige kiirelt, et nad kõvaks ei muutuks, maitsestage soola, pipra ja majoraaniga. Juurde pakkuge röstitud rukkileiba. Iga sööja tõstab leivale maitse järgi maksa, õuna- ja sibularattaid.

Hakkliharoog õuntega

- 500 g hakkliha

- 4 keskmist õuna

- 2 sibulat

- 2 muna

- ¼ kl vett

- 3 sl riivsaia

- 100-150 g viilutatud juustu

- soola

- riivitud muskaati

- jahvatatud musta pipart

- 1 sl rasvainet

Riivige kolm õuna jämeda riiviga (üks õun jätke esialgu terveks), sibulad hakkige peeneks. Segage need hakkliha hulka. Kloppige munad veega ja lisage segusse. Maitsestage soola ja muskaadiga ning lisage natukehaaval riivsaia. Hakklihatainas peab olema pehme, kuid mitte vedel. Seda saab riivsaia lisades reguleerida.

Määrige madal ahjuplaat rasvainega, sellele tõstke hakklihasegu ja lükake 2-3 cm paksuselt laiali. Küpsetage prae-
ahjus umbes 15 minutit. Siis võtke toit ahjust. Jagage see mõttes ruudukujulisteks portsjoniteks. Iga tüki keskele asetage lõiguke kõrvale pandud õunast ja juustuviil. Küpsetage veel 30-40 minutit.  

Hakkliha-porgandipallid

- 500 g hakkliha

- 2 suuremat porgandit

- 1 sibul

- 2 muna

- riivsaia

- soola

- jahvatatud musta pipart

- rasvainet praadimiseks

Riivige toores porgand ja sibul, segage hakklihaga. Maitsestage soola ja pipraga, lisage munad ning kloppige sitke tainas. Vajaduse korral lisage natuke riivsaia. Vormige pallid, veeretage riivsaias ja praadige kergelt pruunikaks. Väga ilusad ühtlase suurusega lihapallid saate, kui küpsetate neid spetsiaalses sügavate süvenditega, nn härjasilmapannil. Kõrvale serveerige keedetud riisi ja tomatisalatit.

Kartuli-hakklihapallid

- 500 g seahakkliha

- 5-6 keedetud kartulit

- ¾ kl piima

- 2 sibulat

- 3-4 muna

- 2 tl majoraani

- soola

- jahvatatud musta pipart

- jahu

- rasvainet praadimiseks

Kloppige hakkliha soojendatud piimaga hästi lahti, lisage riivitud kartulid, peeneks hakitud sibul, munad ja maitseained. Kloppige ühtlaseks pehmeks massiks, veeretage jahus väikesed pallid ja praadige. Juurde andke keedetud spagette või aurutatud aedvilju. 

Niisugused pallid kõlbavad ka külmalt süüa. Siis sobib kõrvale kodus valmistatud maitserohelisega kaste, mädarõikaga segatud majonees või ketšup. 

Õuna-vorstivorm

- 4-5 õuna

- 300 g keeduvorsti

- 100 g riivitud juustu

- sinepit

- võid

Peske, puhastage õunad, lõigake viiludeks. Vorst lõigake ka viiludeks, määrige neile veidi sinepit. Määrige ahjuvorm võiga, laduge vorstiviilud vaheldumisi õunaviiludega poolpüsti sisse. Peale puistake riivitud juust ja mõned pisikesed võitükikesed. Küpsetage ahjus, kuni juustukord kollakaspruun ja krõbe. Lauale pange koos keedetud riisi ja hautatud aedubadega.

Rohelised hautatud oad

- aedoakaunu

- tomateid

- sibulat

- soola

- jahvatatud musta pipart

- suhkrut

- õli

- rõõska või hapukoort

Keetke või aurutage puhastatud oakaunad poolpehmeks. Praadige pannil õlis suvaline kogus poolitatud tomateid ja sibularõngaid. Maitsestage soola, pipra ja vähese suhkruga. Lisage nõrutatud oakaunad, valage juurde natuke rõõska koort ning kuumutage pannil, kuni oad on täiesti pehmed. Hapukoort lisage alles pärast hautamist.

Õunakissell värskete marjadega

- 1 l vett

- ½ l õunamahla

- ¾ kl suhkrut

- 3 sl maisitärklist

- 1-1 ½ kl värskeid aia- või metsamarju

Segage vesi, mahl ja suhkur, laske keema tõusta. Segage tärklis vähese külma veega, lisage mahlale ja kuumutage uuesti keemiseni. Siis võtke kissell tulelt ja kohe lisage puhastatud marjad. Serveerige külmalt.