Baklažaanivorm hakklihaga

- 400 g baklažaani

- 300 g segahakkliha

- 2-3 tomatit

- 1 sibul

- 3 sl rasvainet

- 2-3 muna

- 2 sl jahu

- ½ kl piima

- rohelist peterselli

- soola

- purustatud musta pipart

Peske ning kuivatage baklažaanid, pange panniga praeahju ja küpsetage, kuni koor nahkjalt kortsu tõmbub. Siis lükake kuumad baklažaanid sõelale ja kallake külma veega üle. Koorige need ettevaatlikult, sõrmi põletamata, ning lõigake pikuti viiludeks. Maitsestage soolaga ja jätke natukeseks ajaks seisma.

Hakkige sibul peeneks ja kuumutage rasvaines koos hakklihaga, siis lisage sektoriteks tükeldatud tomatid, maitsestage soola ja pipraga.

Paneerige baklažaanilõigud jahu ja munaga, praadige ning asetage hakklihaseguga kihiti vormi. Vahele puistake hakitud petersellilehti. Ülejäänud munad kloppige lahti, segage piimaga ja valage toidule. Küpsetage ahjus, kuni vormiroa pind kattub helepruuni koorikuga. Juurde andke rohelist lehtsalatit.

Täidetud tomatid tainal

Tainas

- ¾ kl nisujahu

- 1 sl võid või margariini

- 1 muna

- 1 sl vett

- soola

Kate

- 8 tomatit

- 2 sl hakitud sibulat

- 2 sl riivitud juustu

- jahvatatud musta pipart

- soola

- 2 sl peenestatud ürte (basiilik, aed-liivatee, till, pune, salvei)

- 500 g hapukoort

- 1 tl sulatatud võid

- hakitud petersellilehti

Hakkige lauale puistatud jahukuhjas külm või tükikesteks, lisage pisut soola, vesi ja muna. Näppige kiirelt läbi sõmerjaks puruks, suruge kokku ja asetage natukeseks ajaks külma.

Väiksemad kõvad tomatid lõigake pooleks ja eemaldage seemnekambrid. Segage väikeses kausis riivitud juust peenestatud sibulaga, maitsestage soola, pipra ja ürtidega. Kui juust on soolane, võite jätta soola lisamata. Täitke õõnestatud tomatipooled, igale tomatile tõstke teelusikatäis hapukoort. 

Rullige tainas jahusel laual õhukeseks, pange külma veega loputatud koogivormi, nii et servad oleks pooleldi kaetud. Laduge täidetud tomatid tihedalt üksteise vastu tainale. Vahekohtadesse pange veel hapukoort. Tainaservad määrige sulatatud võiga, peale puistake hakitud petersellilehti. Küpsetage keskmises kuumuses umbes 15 minutit.

Kalavorm paprikaga

ca 700 g valget kalafileed (võib olla külmutatud)

- 700 g valget paprikat

- 1 jäme porru või 250 g sibulat

- 1-2 sl võid

- ½ kl aurutatud riisi

- 2 sl tomatipastat

- 4 sl sidrunimahla

- 4 sl rõõska koort

- 4 sl valget veini

- 100 g peekoniviile

- soola

- purustatud musta pipart

Puhastage paprikad seemnetest ja lõigake peenikesteks ribadeks. Pestud porru valge osa lõigake ratasteks. Esmalt kuumutage võis porrurattad. Kui sibul või porru on klaas-
jaks muutunud, lisage paprikaribad, tomatipasta, sool, pipar ja 2 sl sidrunimahla. Hautage kaane all 15 minutit.

Tükeldage kalafilee laiadeks ribadeks, maitsestage soola, pipra ja ülejäänud sidrunimahlaga. 

Määrige ahjuvorm rasvainega, puistake riis ühtlase kihna laiali, peale laduge maitsestatud kalaribad, sellele tõstke hautatud paprika-sibulasegu. Segage vein rõõsa koorega ja kallake vormi. Kõige peale laduge ribadeks lõigatud peekoniviilud. Küpsetage ahjus umbes 35 minutit.

Suitsukala-spinativorm

- 300 g puhastatud suitsukalatükke

- 700-800 g spinatilehti

- ½ kl piima

- ½ kl kuuma piima

- 1 sl nisujahu

- 3 muna

- 2 sl riivitud juustu

- 1 ½ sl võid

- soola

- purustatud valget pipart

- riivitud muskaatpähklit

- riivsaia

Keetke pestud spinatilehti väheses vees umbes 5 minutit, nõrutage ja ajage läbi hakkmasina või mikserdage püreeks. Maitsestage pool klaasi piima soola, pipra ja muskaadiga, lisage jahu ning hästi läbi segatud piim kallake spinatipüreele. Kuumutage segades korralikult läbi ja tõstke jahtuma.

Puhastatud suitsukalatükkidele valage kuum piim ja jätke 15 minutiks seisma.

Lisage jahtunud spinatimassile juustuga läbi hõõrutud munakollased ja lõpuks vahustatud munavalged. Määrige ahjuvorm võiga, puistake riivsaiaga üle ja valage segu vormi. Nõrutage suitsukala piimast, laduge vormiroale. Peale puistake riivsaia ja külmi võitükikesi. Küpsetage ahjus umbes 30 minutit.

Kartulivorm köögiviljadega

ca 1 kg kartulipüreed

- 2-3 sl riivitud juustu

- 150 g singikuubikuid

- 2 kl noori herneid

- 2 kl porgandikuubikuid

- soola

- purustatud valget pipart

- peenestatud petersellilehti

- 2 sl võid

- 2 sl riivsaia

Kartulipüree võite valmistada eelmise aasta kartulitest. Valmis püreele segage hulka riivitud juust. Herneid ja porgandeid hautage segades väheses võis 2-3 minutit, siis lisage tilk vett ja hautage veel 5 minutit, kuni vesi aurustub. Maitsestage soola ja hakitud peterselliga. Täitke võitud vorm poole püreekogusega, peale tõstke herne-porgandisegu ja sellele ülejäänud püree, millesse on segatud singikuubikud. Tasandage pind, puistakse üle riivsaiaga ja lisage võitükikesi. Küpsetage ahjus 15-20 minutit, kuni pinnale tekib krõbe koorik.