Siinsed araablaste ja juutide sugulashõimud kaananid, keda kreeklased foiniiklasteks nimetasid, rajasid juba üle 5000 aasta tagasi mere kaldale kindlustatud linnriigid – Tüürose, Siidoni, Berytose (Beirut), Byblose, Ugariti jt – ning need püsivad linnadena tänini.

Nädal tagasi toimunud Eesti jalgratturite röövimine Liibanonis ning Süüria sündmused välistavad küll lähiajal sinnakanti reisimise, kuid loodan, et olukord rahuneb peagi. Arvan, et tegu on vastureaktsiooniga Liibüa ründamisele, milles pole midagi kriminaalset.

Inimesed on Liibanonis väga sõbralikud ja abivalmis, me ei tajunud oma läinudsügisesel reisil kordagi mingit agressiivsust ega seadusetust, kuigi turiste oli tõesti vähe. Sõitsime ja jalutasime abikaasaga kahekesi kõikjal, ka Zahles ja mujal Bekaa orus ning kitsastes, ustega lõppevates vanalinna­käikudes.

Iisraeli piiri läheduses eritsooni jõudes küsiti viisakalt meie luba ja kui seda polnud, paluti tagasi sõita, valveposte tohtis isegi pildistada.

Tõelised usklikud, eriti aga muslimid, ei varasta iialgi, sest Allah ju näeb ning hästi on veel meeles, kuidas näppajatel käsi ja sõrmi maha raiuti. Näiteks unustasin oma rahakoti ühe suure Damaskuse mošee põrandale ja see toodi mulle tagasi, otsides mind inimsummast ID-kaardi foto järgi. Loomulikult ei puudunud sealt sentigi, kuigi rahatasku oli käinud läbi mitme inimese käest.

Veidi ajaloost

Antiikmaailma “teeristis” asunud rikas rannik läks juba XXIII sajandil eKr Mesopotaamias tekkinud Akadi riigi, seejärel Egiptuse ja hetiidide mõju alla, vaprad foiniikia kaupmehed purjetasid aga esimestena tervel Vahemerel.

XII–IX sajandini eKr kestnud vabaduse- ja õitsenguajal rajati kaubanduskolooniaid Küprosele, Maltale, Sitsiiliasse, Sardiiniasse, Hispaaniasse ja Aafrika rannikule Liibüast Marokoni (suurimana Kartaago). Avastusreisid viisid foiniiklasi isegi Briti saartele, Põhjamerele ja Lõuna-Aafrikasse.

Seejärel läks piirkond Tigrise kaldal asunud Assuri linnalt nime saanud Assüüria (siit omakorda sai nime Süüria), seejärel Baabüloni ja Pärsia võimu alla. V sajandil haarasid Vahemerel juhtohjad kreeklased. 332. aastal eKr vallutas Kaananimaa Aleksander Suur ja see moodustas tema väejuhi Seleukose rajatud hellenistliku hiidriigi südame. 64. aastal eKr aga läks kogu idarannik roomlaste valdusesse ja nende valitsusajast ongi pärit enamik hiilgavaid vaatamisväärsusi.

Alates V sajandist valitses siin Bütsants, siis Araabia kalifaat, XI sajandil vallutasid piirkonna ristirüütlid, pühendasid selle Neitsi Maarjale ning rajasid tänini säilinud kindlused ja sadamad. 1187. aastal tõrjus sunniitlik väepealik Saladdin nad Süüriast välja ja paavsti korraldusel suunduti ristisõtta Balti paganate allutamiseks – siit tuleneb ka Maarjamaa nimetus Eesti kohta.

XIII sajandi lõpul ajas kaliifi kaardiväelastest moodustunud mamelukkide armee ristirüütlid lõplikult kogu Kaananimaalt välja, 1516 alistuti aga türgi osmanitele, kes säilitasid kohalike emiiride võimu. 1830. aastal okupeeris ala Egiptuse valitseja Mohammad Ali, seejärel lühikeseks ajaks Prantsusmaa, varsti aga kuulutati välja autonoomia ning Liibanonist sai araabia maade kultuuri- ja majandusvedur. 1926 kuuluti välja Liibanoni ja 1930 Süüria vabariik.

Meie põnev reis ajaloolisesse Foiniikiasse sai teoks tänu Air Balticu soodsale otselennule Riia–Beirut ja julgen seda teistelegi soovitada. Sama lennuga saab minna ka Ammani ning hõlmata Jordaania ja Iis­raeli. Kuid pärast viimatimainitud riigis käimist enam sama passiga teistesse araabia maadesse ei lubata, Iisraeli templite puudumist kontrollitakse ülima põhjalikkusega.

Liibanoni pääseb tasuta, kuid Süüriast tagasi tulles ei saa maal tasuta viibida üle 48 tunni.

Põhja-Liibanon

Vaid 10 500 km2 suurune Liibanon hõlmab muistse Foiniikia ranniku keskosa, kuid tänu väga mägisele reljeefile ja paljudele vaatamisväärsustele on sel maalapil turistile palju pakkuda.

Parima ülevaate riigist saab, kui üürida nädalaks auto, see maksis meil 210 USD. Bensiini hind oli sügisel veidi üle 1 dollari liitri eest. Eestist üle nelja korra väiksemas riigis elab 4 miljonit inimest, neist umbes pooled on kristlased. Suurim vähemus nii Liibanonis kui ka Süürias on armeenlased.

Järgneb