Keetmine, marineerimine, soolamine ning kuivatamine on vaid üks võimalus aiasaaduste talletamiseks. Kõige paremini säilivad marjade ja köögiviljade omadused aga sügavkülmutatult.

- Kõige tähtsam on hoida külmikutes õiget temperatuuri: külmkapi soovitatav temperatuur on +5° ja sügavkülmas –18°. Valdavalt on külmikutes termomeeter sisse ehitatud, ent kui seda pole, saab poest osta spetsiaalse külmkapitermomeetri.

- Külmutamiseks sobivad kõik saadused, välja arvatud suure veesisaldusega puu- ja köögiviljad nagu kurk, arbuus või melon, kuna külmutamise järel kaotavad nad oma maitse ja üles sulades vajub nende esialgne struktuur kokku.

- Enne külmutamist tasuks kõvemad köögiviljad nagu porgand, lillkapsas, peet, kaalikas jmt kergelt kupatada (blanšeerida). See tagab juurviljadele omase maitse ja värvi säilimise. Omas mahlas läbi kuumutatud või keedetud seened on külmutamiseks samuti väga sobivad, kuid tuleb tähele panna, et neile ei tohiks lisada rasvainet ega ka soola.

- Sügavkülmikusse on soovitatav panna köögiviljad ja marjad värskena, otse aiast korjatuna. Et marjad hoiaksid oma struktuuri, asetage need kõigepealt küpsetuspaberil sügavkülma ja külmutage. Kui marjad on külmunud, pange need kotti või karpi. Nii ei jäätu marjad kokku ning külmkapist võttes on nende struktuur säilinud.

- Puuviljadega, mis kipuvad viilutades pruuniks minema (näiteks õunad, virsikud, aprikoosid), tegutsege järgmiselt: lahustage 0,5 tl askorbiinhapet 3 tl vee sees. Piserdage viilud mõlemalt poolt kergelt üle, laske veidi kuivada ja siis külmutage. Nii jäävad ka sügavkülmutatud õunaviilud ilusad ja isuäratavad.

- Külmutada võib ka küpsetisi, näiteks marja- või õunakooke. Kõigepealt jahutage kook maha, asetage külmutuskotti ja mähkige foolium ümber. Foolium ennetab kondensniiskuse teket, mis võib küpsetise struktuuri ülessulamisel ära rikkuda.

- Kõik aiasaadused on soovitatav pakendada õhukindlasse karpi või vastupidavasse külmutuskotti. Karpidest tuleks enne sügavkülmutamist võimalikult palju õhku välja saada, kuna õhk võib kokkupuutes jääga tekitada toodetele külmakahjustuse.

- Hoidke külmutatud puuvilju, marju ja seeni sügavkülmas umbes aasta, köögivilju kuni 18 kuud, sest kauem seistes võivad nad kaotada oma kvaliteedi. Märkige karpidele ja kottidele külmutamise kuupäev, et jälgida nende sügavkülmas säilimise tähtaega.

- Külmikut on soovitatav õhutada ja sulatada vähemalt kord aastas. See aitab vältida jääkihi teket jääkambri seintele.