Marineeritud kurgid

3 kg kurki (soovitavalt väiksemaid)
4 l vett
sorts äädikat
2-3 sl soola
3 sl suhkrut
1 sl sinepiseemneid
2-3 küüslauguküünt (purgi kohta)
2-3 tk puhastatud mädarõigast (purgi kohta)
mustsõstralehti
tillivarsi ja õisikuid

Pange kurgid üheks päevaks külma vette. Peske need järgmisel päeval külma keedetud veega üle ning nõrutage. Nüüd segage kokku marinaadivesi, lisades soola, suhkru ja äädika ning keetke mõned minutid.

Peske purgid hoolikalt puhtaks ja kuumutage need veevannis läbi. Veevanni põhja pange puitrest. Ka käterätt või paber potipõhjas hoiab ära purkide purunemise.

Purkide põhja pange sinepiseemned, mustsõstralehed, küüslauk, mädarõigas ja till. Peale laduge kurgid ja sel moel täitkegi purgid.

Kuumutamiseks kasutage taas veevanni või mõnd suuremat anumat, kuhu purgid sisse mahuvad. Veevannivee ja kurgipurkide temperatuur peab olema sarnane. Kuumutage purke 10-15 minutit kuni kurgid tõmbuvad natuke kollakaks. Võtke purgid veest välja, kaanetage ning laske rätiku all jahtuda. Järgmiseks päevaks on kurgid valmis.

Kibuvitsamoos

500 g poolküpsenud puhastatud kibuvitsamarju
0,75 l vett
550 g suhkrut
jupp värsket ingverijuurt

Lõigake kibuvitsamarjad pooleks ja puhastage seemnetest. Ajage vesi keema ja pange puhastatud marjad 45 minutiks keema, kuniks marjad on pehmed. Nüüd suruge saadud segu läbi sõela ja valage potti tagasi. Lisage suhkur ja riivitud ingver ning keetke veel vahtu eemaldades 5 minutit. Tõstke moos soojendatud ja steriliseeritud purkidesse, sulege purgid kohe õhukindlalt. Jahutamiseks pöörake purgid tagurpidi ja edaspidi säilitage neid jahedas.

Õunamoos

Õunamoos

2 kg õunu
2 dl vett
1,5 kg suhkrut

Peske õunad, eemaldage koortelt plekid ja täpikesed, kuid ärge õunu täielikult koorige, sest koored on seedimisele head. Puhastage õunad seemnetest ja tükeldage keskmise suurusega tükkideks. Tükid asetage paksupõhjalisse keedunõusse, lisage vesi ja suhkur. Kuumutage keemiseni, laske tasasel tulel umbes pool tundi podiseda, aeg-ajalt segage, kuni õunatükid on klaasjad. Moos tõstke kuumalt soojadesse klaaspurkidesse ja laske jahtuda, kuni moosile tekib õrn kile. Nii ei teki purki kondensvett, mis moosi kergesti riknema ajab. Kaanetage pestud ja viinaga üleloputatud purgikaantega. Säilitage jahedas.

Õuna-altõtša moos

800 g kooritud ja puhastatud õunu
400 g suhkrut
200 g alõtšasid (kivid on eelnevalt eemaldatud)
pool klaasi vett

Pange kivideta alõtšad ja puhastatud õunatükid paksu põhjaga potti. Valage peale vesi ja suhkur. Kuumutage keemiseni ja seejärel keetke tasasel tulel aeg-ajalt segades umbes pool tundi kuni õunatükid on klaasjad ja alõtšad pehmed. Moos tõstke kuumalt puhtaks pestud purkidesse, laske jahtuda ja kaanetage. Kui pestud kaaned viinaga kergelt üle loputada, säilib muidu kergesti riknema kippuv õunamoos kauem.