"Haapsalu pitsid on Haapsalu tuntuim pärandkultuuriobjekt, mille tutvustamine ja õpetamine tõstab Haapsalu väärtust ning kaudselt annab oma osa ka Läänemaa ja Haapsalu turismindusse. Pitsipäev on pühendatud pärandkultuuri aastale ning eelkõige soovime me tutvustada seal Haapsalu pitse: Haapsalu salli- ja rätipitse, saelõiketehnikas puitehispitse ning Läänemaale iseloomulikke tuniispitse," räägib Mirje Sims, pitsipäeva projektijuht.

Tegevust kogu linnas

Pitsipäev on küll traditsiooniline üritus, kuid pakub alati midagi uut ja erinevat. Seekord taheti pakkuda ka kohalikule inimesele võimalust saada ülevaade oma pärandkultuuri objektidest. Sügavama huvi tekkimisel on MTÜ Haapsalu Käsitööselts uutele huvilistele avatud ka pärast projekti lõppemist.

Tänavu ahvatletakse külastajaid käsitööseltsi liikmete isiklike pitsikogudega. Loomulikult toimub kudumisvõistlus ja suur ühiskudumine. Lisaks veel pitsiliste nukkude konkurss ning uute mustrite esitlemine. Moedemonstratsioonil esitletavatest pitsilistest esemetest saavad soovijad omale häid ideid talletada.

Plaanis on ka teha üks pitsidest inspireeritud jalutuskäik Haapsalu linnas, mille käigus tutvustab Ülle Ehala mustrite sünnilugusid.
Ei puudu ka parimad pitsilised tantsud, pitsiline keraamika, käsitöölaat, õnneloos ja muusika.
Pitsipäeva tordi kirsiks on uus raamat. Nimelt just pitsipäeval on rõõm esitleda Saara kirjastuse raamatut "Helga Rüütli sallid".

Suur ühiskudumine

Nagu aasta tagasi, nii ka sel aastal oodatakse kõiki pitsikudujaid Kodanike torni juurde, et siis kella 15-16 ühiselt pitsi kududa. Eelmisel aastal oli kudujaid 83, ehk on sel aastal pitsikudujaid lisandumaski. Selleks tuleb kindlasti kaasa võtta poolik pitsikudumistöö. Kui Haapsalu salli või rätti parasjagu käsil ei ole, siis võib kaasa võtta mõne teise pitsilise kudumistöö.  

"Ka kudumisvõistlusele ootame rohkelt osalejaid - vardad ja lõng meie poolt, julge pealehakkamine teie poolt!" julgustab Mirje Sims.

Kes tunneb sügavamat huvi Haapsalu puitehispitside vastu, võib osaleda loeng-vestlusringis, mis toimub aadressil Karja 25. See aadress tasub meelde jätta, sest kui kõik sujub, on Haapsalu pitsidel lootus saada sinna oma keskus. Sellest peaks kujunema muuseum-koolituskeskus, aktiivselt käsitööelu elav maja, mis on täis kohalikke pitse ja nende tegijaid. 

 II pitsipäev toimub 25. augustil Haapsalus Karja tänaval Kodanike torni juures. Täpsem info: http://www.valgedaam.ee/pages/est/pitsipaeev.php.

Pitsipäeva läbiviija on Haapsalu Käsitööselts.

Pitsilise kohtumiseni Haapsalus!