Ma ei hinda loomaaedu bio- ega zooloogi pilguga, pigem jalutasin seal täiesti tavalise loodusehuvilisena. Vaatamist jätkus, õrnalt künklikul alal sai ka omajagu üles-alla ronida. Mõistagi uudistasid uudistajaid lumeleopardid, gepardid, kaelkirjakud, ninasarvikud, elevandid, põhjapõdrad, hundid, jääkarud, lõvid, pingviinid ja hülged. Nagu igas korralikus loomaias, on siingi olemas lindude, kalade ja putukate ning krokodillide maja. Lapsevankreid ja lastega peresid jätkus kõikjale. Pühapäev on pere koosolemise päev ning see kehtib erinevalt Eestist ka teenindaja ja poemüüja kohta.

Kuna “valges” Euroopas lähtutakse trammi- ja rongiliinide rajamisel sellest, et need peavad ulatuma igasse linna serva – Tallinnas lõpetavad trammid seal, kus elamukvartalid alles algavad –, siis mõistagi ei erine ka Basel sama suurusega linnakestest kuidagi. Loomaaiaväravasse sõidab tramm nr 10.

XII sajandil ehitasid toonased valitsejad Baselisse, otse Reini jõe kõrgele kaldarinnatisele, Münsteri katedraali. Peakirikut kõpitseti mitu aastasada, veel XV sajandil tehti kirikus täiendusi, mis tähendab, et praeguseks iseloomustavad kirikut nii romaani kui ka gooti stiil. Münster oli pühapäevalgi avatud ning huvilisi jätkus.

Katedraali fassaadi parasjagu renoveeriti, aga vaade, mis kiriku kõrval asuva lossi vaateplatvormilt Baselile avanes, oli isegi pilvisel päeval ülevaatlikult kena. Rein voolas omasoodu, turistidele pakuti üle laia jõe keskaegsel kombel paaditamise teenust – mõni minut sõitu maksab 1.60 eurot –, taamal jõge ületav keskaegne kivisild oli unne suikunud.

Kitsaid tänavaid pidi all-linna jalutajale tuleb vastu turuplats, mis keskajal tähendas ühtlasi seda, et enamasti asus seal ka raekoda. Basel ei ole ses osas erandlik linn. Ka seal asub raekoda vanal turuplatsil. Raekoda on peaasjalikult rajatud XVI sajandi alguses. Praegu asub selles erkpunases nikerdatud torniga hoones linnakantoni parlament.

Ja kui teile tundub, et pärast palgapäeva võiks Euroopasse ostlema minna, siis Baseli tuntuim kaubatänav, palistatud sadade butiikidega, on Freie Strasse.