Sõitsin Baselisse Saksamaa ühest soojemast linnast Freiburgist nii 65 kilomeetri kauguselt ja mõistagi rongiga – rööpad on ju kiireim viis punktist A punkti B liikumiseks. Viibisin seal oktoobri alguses, ühel vesisel ja 13kraadise õhutemperatuuriga päeval. Kuigi Basel ei asu mägedes, vaid üsna laugel tasandikul, võrreldes klassikaliste Šveitsi Alpidega, tähendas see, et ilm oli rõskevõitu, päikest ei paistnud.

Basel on kahe Tartu suurune linn, aga erinevalt Baselist ei ole Tartus vähemalt kaht silmapiirini küündiva rööbastikuga raudteejaama, kust hargnevad rongiliinid laiali üle Euroopa, regionaalrongide võrgustikku ega mõneminutilise intervalliga kulgevaid moodsaid tramme.

Pisikeses Baselis on tajutav riigi jõukus. Linn on väga puhas ja hoolitsetud. Hooned, nii moodsamad kui vanemad, renoveeritud ja korras. Täissoditud seinu peaaegu ei ole. Tasub märkida ka asjaolu, et mõistagi on Baselis võimalik ratastooli, lapsevankri ja jalgrattaga valutult liigelda, kartmata, et ei suuda tänavate äärekive ületada või bussi ja trammi pääseda. Kõik servad on siledaks silutud. Kõigil elanikel on õigus inimväärsele liikumisvabadusele.

Pühapäeval kohalikel kesk- ja vanalinna piirkonda suurt asja pole. Mis seal suletud poodide ja büroode rägastikus ikka ringi kõndida. Kuigi linn on üsna inimtühi, sahisevad Tallinna trammidega võrreldes kaks-kolm korda pikemad rööpahiiud ikka tiheda intervalliga peatusest peatusse. Tramm on kiire, puhas, vaikne, ei krigise.

XIII sajandil iseseisvunud Šveits konkureerib majanduslike võimaluste poolest Euroopas vaid mõne üksiku riigiga. Nimetada võiks ehk Norrat, Taanit, Luksemburgi... Ma ei hakka Eesti ja Šveitsi majandusnäitajaid võrdlema. See lõhuks peaminister Andrus Ansipi unelma – 15 aastaga viie jõukama Euroopa riigi sekka – klirinal, aga seda võiks küll silmas pidada, et kui otsite tööd ja leiba, siis Soome on Šveitsi kõrval igas mõttes kehvik. Pealegi on Soome kliima märksa viletsam kui Lääne-Euroopa valdavalt kuiv ja soe ning kondisõbralik ilmastik.

Järgneb



TASUB TEADA

Basel

- Basel on linn ja vald Šveitsis, Baseli linnakantoni keskus. Asub Reini jõe kaldal. Genfi ja Zürichi järel on Basel Šveitsi suuruselt kolmas linn.

- Baselit on nimega Basilia esimest korda mainitud 374. a. 912. aastast kuulus Burgundiale. 

- 1501. aastal liitus Šveitsi liiduga. 

- 1844. aastal sai esimesena Šveitsi linnadest raudteeühenduse.

- 1954. aastal asutati seal UEFA.

- Linnas asuvad riigi suurim jalgpallistaadion, maailma üks vanemaid botaanikaaedu, kõrgeim tornhoone Basler Messeturm, riigi vanim ülikool (asutatud 1460), Šveitsi suurim jõesadam
ning ligikaudu 40 muuseumi.

- Basel on Šveitsi keemia- ja farmaatsiatööstuse keskus. Linnas on masina-, metalli-, tekstiili- ja toiduainetööstust ning palju kirjastusi. Baselis asub panganduskontserni UBS peakontor.

Allikas: Wikipedia, Eesti Entsüklopeedia