Triin Mihkelson on käsitöö keskel kasvanud. “Lapsepõlve kõige mõnusamad hetked möödusid ema jalge ees mängides. Tema kudus vardaid klõbistades kauneid asju, sageli tuli tema varrastelt midagi ka mulle: karupüksid, punane keeruseelik, soe kampsun,” räägib ta. “Ühel hetkel oli loomulik ka ise vardad kätte võtta. Minu käsitööarmastuse taga on ema ning lisapanuse andsid muidugi ka käsitöötunnid koolis,” lisab ta.

Inspiratsioon ema kudumitest

Edaspidises elus on olnud mitmeid etappe ning Triin tunnistab, et alati pole käsitöö olnud sugugi prioriteediks. Tütreid oodates tärkas uuesti suurem huvi kudumise vastu ja see sai peagi sisse suure hoo. Praegu ei taba teda varraste või heegelnõelata niisama istumas kuigi sageli.

Inspiratsiooniks raamatu valmimisel on talle olnud ema kootud pisikesed esemed, lõngad, mustrid, ning muidugi lapsed ise. “Mõnikord haaravad mustrid, ideed ja lõngad mind nii tihedasti enda kütke, et tahaks korraga vardale võtta rohkem kui ühe eseme,” jutustab Triin. “Kui koon lastele, pööran lõngadele eriti suurt tähelepanu, need peavad olema pehmed ja naturaalsed. Nõnda on minu valikus meriino-, alpaka- ja puuvillased lõngad. Sekka veel luksuslikumaid variante, mis sisaldavad siidi, kašmiiri, kaamelivilla,” selgitab ta materjalivalikut.

Paljusid mustreid, mida ta kasutab, mäletab Triin juba lapsepõlvest või oma esimestest kudumitest. “Raamatusse valisin mustrid, mis on üsna lihtsad, mulle omased ja kallid ning sobivad hästi nii tüdrukutele kui poistele,” põhjendab ta mustrivalikut.

Laste kudumid olgu mugavad

Raamatu koostamisel on autor arvestanud sellega, et siit leiaksid katsetamisjulgust ka algajad kudujad, seepärast on ka kasutatud mustrid lihtsad ja käepärased. Nõnda piisab alguses sellest, kui selged on parem- ja pahempidine silmus. Laste kudumites on alati oluline mugavus. Seepärast on raamatus olevad kudumid enamasti ilma õmblusteta. Beebiriided ei pea olema keerukate ja uhkete mustritega, oluline on armastus ja soojus, mis kuduja rõiva sisse on põiminud.

Meil ei ole Eesti autoritelt siiani väga palju beebirõivaste kudumise juhendeid ilmunud. Need on seni olnud hajusalt esindatud mõnes ajakirjas ja ilmunud on tõlkeraamatuid. “Nüüd, kui raamatu ilmumisest on vaevalt kuu möödas, olen juba päris mitmeid kiidusõnu selle kohta kuulnud,” on ta õnnelik.

Triin Mihklesoni tegemistest saate täpsemalt lugeda tema käsitööblogist Väikesed Ilunikerdused, mida ta peab juba 2010. aastast. Lisaks on tema sulest ilmunud raamat “Muinasjutulised mänguasjad”, mis sisaldab endas mänguasjade heegeldamise õpetusi.

Soojad talvekindad

Töövahendid: 50 g lillat Zitroni lõnga Gobi (40% lambavilla, 30% kaamelivilla, 30% alpakavilla; 50 g/80 m), sukavardad 4,5 mm (või muud, et tekiks koetihedus 8 silmust x 12 rida on parempidises koes 5 x 5 cm), silmusemärkija, silmusehoidja (2 tk), sukanõel.

Suurusele: 1−2 eluaastat. Kindaid on kõige parem kududa paralleelselt. Nõnda on kindel, et need saavad ühesuurused.

Alustamine. Looge nr 4,5 varrastele 30 silmust. Jaotage silmused võrdselt sukavarrastele ja alustage ringselt kudumist. Pange ringi algusesse silmusemärkija. Kuduge 16 ringi ripskoes. Ringselt kududes saate ripskoe, kui koote ühe ringi parempidi ning teise ringi pahempidi ja nii vaheldumisi. Järgmisel parempidisel ringil kuduge 6 korral ühtlaste vahedega 2 silmust parempidi kokku. Pärast kahandamisi on varrastel 24 silmust. Jätkake 8 ringi 1:1 soonikkoes. Seejärel jätkake parempidises koes kuni kinda lõpuni. Järgmisel ringil kasvatage ühtlaste vahedega juurde 2 silmust. Selleks tehke õhksilmused ja kuduge need järgmisel ringil parempidi keerdsilmustena läbi. Varrastel on nüüd 26 silmust. Kuduge 6 ringi. Järgmisel ringil tehke sisse pöidlaava. Kuduge kahel vardal silmused ära, kuduge kolmanda varda esimene silmus ja tõstke järgmised 4 silmust silmusehoidjale. Looge samas juurde uued 4 silmust ja jätkake kudumist tavapäraselt parempidi 15 ringi. Seejärel kahandage igal teisel ringil ühtlaste vahedega 5 silmust (2 silmust parempidi kokku kududes), kuni varrastele on jäänud 11 silmust. Punuge lõng läbi allesjäänud silmuste, pingutage tugevasti ja kinnitage. Peitke lõngaotsad.

Pöial. Tõstke 4 silmust silmusehoidjalt tagasi vardale ja korjake nende tagant üles 11 silmust. Jaotage silmused sukavarrastele ja kuduge parempidises koes 8 ringi. Nüüd kuduge terve ringi vältel 2 silmust parempidi kokku. Punuge lõng läbi allesjäänud silmuste, pingutage tugevasti ja kinnitage. Peitke lõngaotsad.

Kui kindad on valmis, võib neile soovi korral peale tikkida väikesed lumehelbed või lisada muid meelepäraseid kaunistusi.