Lisaks ebaühtlaselt soojenevatele radiaatoritele toob küttesüsteemis ladestunud sade kaasa ka küttekulude olulise suurenemise. Katsed on näidanud, et juba 1 mm sade tekitab kütte tarbimises kuni 10 protsenti ülekulu.

„Elektrokeemiline korrosioon on mureks iga kinnise süsteemi puhul. Kusjuures see ei ole ainult vanade süsteemide probleem – elektrokeemiline korrosioon tekib niisamuti uutes, renoveeritud süsteemides, kus must sade ummistab ka termoregulaatoreid,“ ütles Kibur.

Kui termoregulaator jääb suletud asendisse, saavad inimesed sellest kiiresti aru, sest radiaator on külm või ei soojene piisavalt. Kurvem lugu on see, kui regulaator jääb avatud asendisse, siis kütab radiaator üle ning alles ootamatult kopsaka küttearve saabumisel hakatakse uurima, mis küttesüsteemis toimub.

Probleemi vastu saab abi, kui paigaldada küttesüsteemi elektromagnetseade koos filtriga. Selle tehnoloogia abil saab edukalt puhastada ka vanu süsteeme ja radiaatoreid.

Sõltuvalt hoone suurusest algavad küttesüsteemide hooldusteenuse, s.t süsteemi elektromagnet-tehnoloogial põhineva puhastamise hinnad ühest eurost kuus korteri kohta. Süsteemi puhastust tehakse soojasõlmes, seega ei sega see ka majarahva igapäevast elu.

Kuidas must küttesüsteem endast märku annab?
• ummistuvad termoregulaatorid, mille tulemusel radiaator ei soojene või kütab üle;
• radiaator ei soojene;
• radiaatorid soojenevad ebaühtlaelt - osa majaelanikke kurdab liiga kuumade, osa liiga külmade radiaatorite pärast;
• küttekulud on suured (kulud pidevalt kasvavad või on suured võrreldes sarnaste majadega);
• soojusvaheti või katel ei anna enam piisavalt sooja välja;
• küttesüsteemis ringlev vesi on määrdunud või sisaldab sadet.

Küttesüsteemi puhastamisel elektromagnet-tehnoloogiaga pikeneb selle tööiga kaks-kolm korda, samuti kaob vajadus süsteemi kemikaalidega läbipesuks ning lisaks vähevad küttekulud. Paljude uusehitiste puhul arvestatakse vastav puhastusseadme küttesüsteemi lisamisega juba projekteerimise käigus, et hoida küttekulud madalad ja süsteem töökindel.