Harilikult toimuvad turismifirmade infotunnid saabumisele järgneval päeval ning pakutavate ekskursioonide eest tuleb tasuda kohe. Reisiesindajal aga ei ole kaasas makseterminali. Nii võivadki soovitud väljasõidud ja folklooriõhtud sularaha puudumisel jääda vaid unistuseks.

Isegi kui teie plastraha külastatavas riigis kehtib — Skandinaavia maades võib selle peale kindel olla –, kulub rahaautomaadi otsimiseks (eriti esimestel päevadel) omajagu aega. Seepärast on paslik kodus enne väljalendu panna rahakotti mõnisada eurot, et esmavajalik saaks saabumisel õiendatud.

Kui Vahemere maades võib pika otsimise peale sularahaautomaadi lõpuks ka leida ja vajalikud kupüürid kätte saada, siis Egiptuse kuurortides võib otsijat tabada pettumus. Mida pole, seda pole. Üüratu protsendi eest võite vajamineva summa mõnest pangast oma kontolt küll naelteks konverteerida, ent hiljem kodus pangaväljavõtet vaadates kirute end maapõhja.

Kaardiga saab Hurghada supermarketis Cleopatra küll maksta, ent terminal ei pruugi sugugi asuda vajaliku leti kõrval ning otsimine tähendab suurt aja- ja närvikulu. Osades Türgi Riviera kohvikutes ja restoranides ei tule kaar­dimakse kõne allagi, Visa või American
Expressi peale raputatakse pead — “Bargeld, bitte,” küsib ettekandja saksa keeles sularaha.

Türgi kiituseks võib öelda, et kui rahakotis pole kohalikke liire, võtab kaupmees tänuga vastu ka ka eurod, dollarid ja isegi rublad. Tagasi antakse kas makstavas valuutas või kohalikes liirides.

Reisikindlustus rahakotti

Ettenägelik rännumees kindlustab kaitseks võimalike ootamatuste eest nii oma reisi kui ka tervise.

Mõnesajakroonine koonerdamine võib hiljem kalliks minna. Kui võõral maal tabab ootamatu terviserike või juhtub õnnetus, saadetakse abivajajale üldjuhul järele kopter ja hilisem ravi toimub erakliinikus. See kõik maksab, ja väga palju.

Kui tervisekindlustus puudub, tuleb välismaa haiglale kõik omast taskust kinni maksta. Ning kui raha pole, tuleb laenu saamiseks pöörduda panga poole. Ühele seltskonnale näiteks läks mõni aasta tagasi Hispaania päikeserannikul õnnetusse sattumine ravikindlustuse puudumise tõttu maksma pool miljonit krooni.

Ka rasedatel tasuks enne reisile minemist tõsiselt arstiga konsulteerida. Ükski kindlustus ei võta endale vastutust, kui lapseootel emaga kuumas kliimas kõrvetava päikese all midagi juhtub. Turismifirma sellistel puhkudel vastutust ei kanna.

Kaval on teha ka reisitõrke- ja pagasikindlustus. Küllalt on juhtumeid, kui sihtkohas selgub, et kohver on katki läinud või pagas hoopiski Tallinnasse maha jäänud. Sellisel juhul korvab kindlustus tšekkide esitamisel kahjud.

Ka lennule jõudmine võib Tallinnast kaugemal elajatele ootamatuid probleeme valmistada. Reisitõrkekindlustuse korral on kõik hulga lihtsam ja hilisem tülikas asjaajamine koos närvikuluga jääb olemata.

Rendiautoga ole hoolas

Paljud eelistavad turismipiirkondades reisibussidele hoopis rendiautot.

Türgi hullumeelses liikluses ei soovita rendiautole mõeldagi, sealsest liiklusest saab aru ainult kohalik. Kui juhtub õnnetus, jääb tavaliselt süüdlaseks turist. Väikese pistise andmisega kohalikule politseinikule võib asja enda kasuks pöörata, ent seda siiski ei soovita, ka ei leia ühestki turismiprospektist vihjeid sellele, kui suur summa altkäemaksuks võiks kuluda.

Kreekas, Horvaatias ja Hispaanias on teed küll kurvilised, kuid hea kattega ja autorooli võib istuda küll. Sellegipoolest tasub kohalikus liikluses silmad-kõrvad lahti hoida. Sõita tuleks märkide järgi ning arvestada kehtestatud piirkiirusi. Mingil juhul ei tohi kaasa minna kohalike juhtide ulja laadiga.

Hispaanias ja Kreeka saarestikus tasuks mägedes sõitmisel hoida juhipoolne aken lahti ning anda enne pimedat kurvi alati signaali. Seda teevad seal kõik kohalikud juhid. Kinnise aknaga ei kuule juht teisel pool kurvi antavat märguannet ja õnnetus ongi käes. Nõrganärvilistel ja algajatel juhtidel ei tasu serpentiinina kulgevatele teelintidele minekut siiski ette võtta, eriti kui pea kõrgust ei kannata ja puudub varasem mägedes sõitmise kogemus.

Kui päevakorral on rendiauto soetamine, ei tasu panustada tänaval asuvatele rendifirmadele, see võib kaasa tuua soovimatuid sekeldusi. Kindlasti tuleb küsida,
kas rent sisaldab täiskaskot (full insurance) või on ka omavastutus. Tänavarendist võib saada ka roolivõimuta sõiduriista ning siis on näguripäevad mägedes garanteeritud. Kui tagatiseks nõutakse krediitkaarti, ei saa ju olla kindel, et mõni kurikael seda kurjasti ei kasuta.

Kindel võib olla hotellides asuvatele rahvusvahelistele autorendifirmadele. Seal on hind tänaval pakutavast küll kõrgem, ent kvaliteet ja rahulolu on enam väärt. Igal juhul saate konditsioneeri ja roolivõimuga auto ning täiskasko korvab kõikvõimalikud kahjud.