Seenepirukas ja õhuke õunakook

Tainas

- 250 g võid või margariini
- 250 g paksu kartulipüreed
- 250 g nisujahu
- ¾ tl soola
- muna

Hõõruge toasoe rasvaine kergelt vahule, lisage kartulipüree, jahu ja sool ning segage ühtlaselt läbi. Jagage tainas kolmeks osaks, iga neist suruge küpsetuspaberil umbes ½ cm paksuseks kettaks. Torgake tainakettale kahvliga augukesed ja määrige lahtiklopitud munaga. Küpsetage 180° juures umbes 20 minutit, kuni pirukapõhi on ilus kullakarva. Kettad võite päev varem valmis küpsetada.

Kahest küpsetatud tainakettast valmistage täidisega seenepirukas, kolmas katke õunapüree ja aurutatud või sidruniga maitsestatud kerges siirupis keedetud õunalõikudega magusaks kohvikõrvaseks.

Seenetäidis

- 2 sl võid
- 10cm tükike porrut
- 400–500 g värskeid või kupatatud segaseeni
- 3 sl nisujahu
- ½ kl kohvikoort
- 1–2 sl hapukoort
- soola
- jahvatatud valget pipart

Sulatage või ning kuumutage selles peeneks hakitud porru, seened ja jahu. Natukese aja pärast kallake juurde koor, kuumutage tasasel tule ja segage kuni vedelik aurub. Siis lisage hapukoor. Tõstke üks küpsetatud veel soe pirukapõhi serveerimisalusele ning katke seenehautisega. Teine tainaketas asetage täidisele ja kaunistage pealt mõne väikese seenekübaraga.

Porrulaugu võite asendada sibulaga, kuid kukeseentega koos on ta asendamatu.

Õunakate

- ½–3/4 kl magusat õunapüreed
- 1–3 puhastatud ja sektoriteks lõigatud õuna
- ¾ kl vett
- 1 sl suhkrut
- 1 sl sidrunimahla

Puhastage õunad südamikust ja lõigake sektoriteks või lõigake õun neljaks, eemaldage seemnekamber ja tükeldage lõikudeks.

Segage sidrunimahl veega, lisage suhkur ning puistake õunalõigud sisse. Kuumutage, kuid jälgige, et õunatükid ei hakkaks lagunema. Poolpehmetel keemisvedelikust võetud lõikudel laske enne täielikult jahtuda, alles seejärel kaunistage kook.

Muretainast korvikesed salatiga

Tainas

- 200 g nisujahu
- 2–3 keskmist keedetud kartulit
- 150 g rasvainet (75 g margariini, 75 g searasva)
- 2 sl külma vett
- ½ tl soola
- 1 muna

Sõeluge jahu lauale kuhja, tehke keskele süvend, valage sinna vesi ja riputage sool. Rasvainetükikesed ja riivitud kartulid pange jahule. Hakkige pika noaga kõik segamini, seejärel suruge kätega kiiresti ühtlaseks tainaks ning veeretage palliks. Pange tainas vähemalt 30 minutiks külmikusse.

Kui soovite küpsetada korvikesi, aga teil pole väikesi vorme, siis tehke nii: jahuga ülepuistatud laual rullige tainas umbes ½ cm paksuselt laiali, tehke klaasiga ümmargused kettad, keskele torgake kahvliga augukesed, ääred määrige lahti klopitud munaga, millele asetage ülejäänud tainast voolitud
1 ½–2 cm jäme rullkant.

Küpsetage, kuni värvus muutub kergelt pruunikaks. Jahtunud korvid täitke salatiga.

Salat

- 100 g keedetud keelt
- 1 väiksem õun
- ½ kl keedetud rohelisi herneid
- ½ kl keedetud ja tükeldatud aedoakaunu
- 1 väiksem keedetud porgand
- 1 keedetud kartul
- 1 hapu- või marineeritud kurk
- 1 väike peenrakurk
- 1–2 sl väikseid marineeritud seeni
- 2 sl musti sõstraid
- ¾ kl majoneesi
- soola
- hakitud maitserohelist

Keetke seakeel vähese soolaga maitsestatud vees pehmeks. Laske sel keeduleemes jahtuda. Leigel keelel eemaldage nahk ja lõigake väikesteks kuubikuteks, samuti lõigake kuubikuteks porgand, kartul ja kurgid. Segage herned, oakaunad, kurgid, porgand, kartul ja keel majoneesiga, maitsestage soolaga. Pange salat 30 minutiks külmikusse. Külmikust võetud salatiga täitke muretainast korvikesed. Kaunistage väikeste seente, marjade ja maitserohelisega.

See salat on väga maitsev ka niisama leivaga süües. Sel juhul võite seened (väikesed marineeritud võitatikud) ja mustad sõstrad salatisse segada. Just need osised annavad salatile õige maitse.

Kartulilõigud kiluga

- ilusa puhta koorega suuremaid kartuleid
- õli
- hakitud peterselli või tilli
- aroomisoola
- puhastatud vürtsikilu
- kokteilitomateid (kirss-
tomateid)

Lõigake hästi pestud värsked kartulid umbes ½–1 cm paksusteks viiludeks, kuivatage majapidamispaberiga, asetage plaadile, piserdage või pintseldage kartuliviilud õliga, maitsestage aroomisoolaga ja küpsetage ahjus, kuni parajalt küpsed. Küpsetatud kartulile võite tikuga kinnitada rulli keeratud kilufilee, pooliku kirsstomati ja kaunistada hakitud maitserohelisega.

Täidetud peedid

- väikseid keedetud peete
- mahesoolast heeringafileed
- õuna
- hapukurki
- keedetud muna
- sinepit või mädarõigast
- hakitud murulauku
- majoneesi ja hapukooresegu

Valige välja ühtlase kuju ja suurusega väiksemad peedid, keetke pehmeks ja koorige. Seejärel lõigake peedid pooleks, tasandage alumist ja ülemist poolt, et nad vaagnal püsiksid, ning õõnestage paksuseinalisteks kausikesteks. Hakkige väljaõõnestatud sisu, heeringas, kurk, õun ja muna peeneks, segage majoneesi, hapukoore ja sinepiga hästi läbi. Ärge kastmega heldeks muutuge, siis tuleb täidis vedel ja te peate seda pudruks vajutatud kartuli või riivsaiaga tihendama hakkama. Jätke natukeseks ajaks külmikusse seisma. Seejärel täitke peedipooled ja kaunistage hakitud murulauguga.

Juustuampsukad tomatiga

- 1 pakk lehttainast (400–500 g)
- 2 sl basiilikuga maitsestatud õli
- 1 muna
- 200 g viilutatud kõva kitsejuustu
- umbes 300 g väikeseviljalisi kokteilitomateid
- pisut värskeid aed-liivatee varsi

Pange väikesed koduaiast nopitud tomatikobarad koos vartega väiksemasse keedunõusse, piserdage peale õli ja röstige keskmises kuumuses kuni 20 minutit. Rullige tainas lahti, lõigake neljakandilisteks tükkideks ja määrige need lahti klopitud munaga. Katke tainatükid 2–3 juustuviiluga, kaunistage kord õlisse kastetud aed-liivatee varretükikestega ja küpsetage keskmise kuumusega ahjus umbes 15 minutit. Kui juust on sulanud ja pealt kuldkollase koorikuga kaetud, võtke küpsetised ahjust ning kaunistage röstitud tomatitega.

Magusad kolmnurgad

- 1 pakk lehttainast
- 1 muna
- 200 g kohupiima
- 1 dl vahukoort
- marjakeedist
- purustatud pähkleid

Lõigake pakist võetud rullimata külm tainas kolmnurkadeks, tõstke küpsetusplaadile, määrige lahtiklopitud munaga ning puistake peale pähklipuru. Küpsetage 225° juures umbes 15 minutit. Kolmnurgad küpsevad kõrgeks ja kohevaks ning neid saate täita. Lõigake keskele pilu, ärge tehke neid üleni kaheks tükiks, ning täitke vahukoorest, kohupiimast ja keedisest klopitud seguga.

Ploomirull

- 400–500 g hästi valminud ploome
- 2–3 sl 3-minuti kiirkaerahelbeid
- 3 sl purustatud röstitud pähkleid või mandleid
- 1 tl kaneeli
- 1 sl värsket mett
- 1–2 sl riivsaia

Peske ploomid ja kuivatage korralikult, eemaldage kivid ja kergesti eralduv koor ning hakkige viljaliha hästi peeneks. Tavaliselt eralduvad kooretükid ei lase end peenestada. Segage kaerahelbed ploomitükikestega, lisage kaneel, mesi ja purustatud pähklid ning asetage vähemalt tunniks ajaks külmikusse. Siis puistake küpsetuspaberile riivsai ja vormige külmikust võetud segust rull. Hoidke tarvitamiseni külmas. Viiludeks lõigatud ploomirulli serveerige jäätisega.