Odrajahukarask

- 5 kl odrajahu

- 4–4 ½ kl hapupiima või petti

- 5 sl hapukoort

- 1 tl söögisoodat

- 50 g võid

- 1 tl köömneid

- 1 sl suhkrut

- soola

- rasvainet küpsetusplaadi määrimiseks

Segage hapupiimasse sool, suhkur, sulatatud või, köömned ja söögisooda. Lisage pidevalt segades odrajahu. Määrige küpsetusplaat rasvainega ja sellele valage 2–3 cm paksune tainakiht. Küpsetage parajalt kuumas ahjus 15–25 minutit. Samast tainast võite küpsetada ahjus ka väikesed koogid, võttes korraga lusikatäie tainast ning kuumutage, kuni karaskikoogid on helepruunid. Andke lauale soojalt kas mee või võiga.

Kartulikarask

- ½ kg tooreid kartuleid

- ½ kl hapukoort

- 1 muna

- ¾ kl nisujahu

- 2–3 sl rasvainet

- 1 tl soola

- ¼ tl söögisoodat või 15 g pärmi

- mõned õhukesed pekiviilud

Koorige ja riivige kartulid, lisage hapukoor, lahtiklopitud muna, sool, soodaga segatud jahu ja sulatatud rasvaine. Kloppige kõik hästi läbi tainaks. Kallake rasvaga määritud pannile ja küpsetage kuumas ahjus. Kui kasutate pärmi, laske tainal enne ahjupanekut pannil kerkida. Soovi korral võite laotada tainale õhukesi ribadeks lõigatud pekiviile.

Plaadisai

- 1 ½ kl piima

- 30 g pärmi

- 1 munakollane

- 1 tl suhkrut

- ½ tl soola

- 75 g võid või margariini

- 450 g jahu

Kate

- 50–70 g võid

- 2–3 tl köömneid

- 1 munavalge määrimiseks

Valmistage eelkergitus – segage pärmist, piimast ja umbes poolest jahust vedel tainas. Veidi hiljem lisage sellele sool, suhkur, munakollane, pehme rasvaine, ülejäänud jahu ning kloppige tainast, kuni hakkavad tekkima õhumullikesed. Määrige küpsetusplaat rasvainega, kallake tainas peale ja ajage märjaks kastetud käega ühtlaselt laiali. Laske tainal kerkida. Enne ahjupanemist torgake tainasse külmi võitükikesi, määrige kergelt vahustatud munavalgega ja puistake üle köömnetega.

Külm seenesalat ahjukartulitega

- 2 kl hakitud seeni (leotatud soolaseeni)

- 2–3 sibulat

- 2 sl õli

- äädikat

- suhkrut

- soola

- 2 sl hapukoort

- hakitud maitserohelist

Hakkige sibulad samasuurusteks tükkideks kui seened, segage need kokku ja maitsestage äädika-õlimarinaadiga. Vajadusel lisage pisut soola. Jätke kinnikaetult seisma, kuni kartulid ahjus küpsevad. Enne tarvitamist lisage seentele hapukoor ja hakitud maitseroheline (sibulapealsed).

Rukkijahuküpsised

- 2 kl rukkijahu

- 3 sl suhkrut

- 2 muna

- 2 sl hapukoort

- 1 sl võid

- ½ tl söögisoodat

- noaotsatäis soola

- 1 munakollane määrimiseks

Lööge munad koorest välja kaussi, puistake juurde suhkur ja sool. Puulusikaga segades lisage vähehaaval sulavõi ning külm hapukoor. Seejärel segage sooda vähese koguse jahuga, puistake kaussi tainasse, lõpuks ülejäänud jahu ning sõtkuge sitkeks massiks.

Valmis tainas rullige õhukeseks, määrige pealt munakollasega, tõmmake kahvliga tainale siksakilised jooned ja lõigake sõrmejämedusteks pulkadeks. Küpsetage praeahjus.

Veinis hautatud sibulad

- 8–12 väiksemat sibulat

- ½ kl puljongit

- ½ kl valget veini

- 2–3 viilu kergelt soolast pekki (umbes 50 g)

- 1 sl jahu

Lõigake pekk kuubikuteks ja praadige, et eralduks rasva. Pruunistage selles terved kooritud sibulad, siis raputage neile jahu ja kuumutage koos läbi. Hiljem lisage puljong, vein ja hautage veel natuke aega.

Serveerige kartulipudruga.

Porrusalat ubadega

- 200–300 g porruvart

- 1 purk punaseid või valgeid aedube

- 1 õun

- sidrunimahla

- 2 sl õli

- soola

- 2–3 sl majoneesi

Lõigake porruvars hästi terava noaga õhukesteks viiludeks, riivige õun hulka ja segage hoolikalt läbi. Maitsestage õli, soola ja sidrunimahlaga. Kui õun on hapu, siis lisage ka pisut suhkrut. Oad nõrutage vedelikust, segage salatisse ja lisage majonees. Andke lauale ahju- või praekartulitega.

Külasupp

- 2 ½–3 l vett

- ½ kl odrakruupe

- 1 väiksem kaalikas

- 2 porgandit

- 8 kartulit

- 2 sibulat

- tükike petersellijuurt

- tükike sellerit

- 200 g soolapekki või ribiliha

- 1 sl köömneid

- 6 tera musta pipart

- soola

- kuivatatud või värsket rohelist peterselli

Pange eelnevalt leotatud kruubid keema, lisage seller, petersell, pipar ja tükeldatud sibul. Seejärel lisage tükeldatud porgand, kaalikas ning kartulikuubikud. Liha lõigake kuubikuteks, praadige, kuni rasva hakkab eralduma ja valage supile. Nüüd lisage ka köömned ja keetke veel 10 minutit. Enne laualeandmist puistake supile hakitud maitserohelist.

Kartuli-kõrvitsasupp

- 1 ½ l piima

- ½ l vett

- 300–400 g kõrvitsat

- 6–8 kartulit

- 2 porgandit

- 1 sl võid

- soola

- suhkrut

- riivitud muskaati

Koorige ja tükeldage kõrvits, samuti kartul, keetke soolaga maitsestatud vees. Lisage võis kuumutatud porganditükid ja keetke, kuni kõik pehme. Siis lisage kuumutatud piim ning maitsestage soola-suhkru ja muskaadiga.

Seljanka rupsidest

- 2 ½–3 l vett (puljongit)

- 600 g supikonte

- 200 g veisesüdant

- 200 g neeru

- 100 g liha (supikontidelt) või sinki

- 100 g keelt

- 3 sl võid

- 2 sibulat

- 3–4 väikest hapukurki

- 2 sl tomatipüreed

- musta terapipart

- loorberit

- ½ sidrunit

- soola

- suhkrut

- hapukoort

- kuivatatud või värsket maitserohelist

Keetke pestud ja külma veega keema pandud kontidest puljong. Kui liha pehme, eemaldage see kontidelt ja tükeldage. Puljong kurnake. Tükeldage sibul, kuumutage võis, veidi hiljem lisage tomatipüree, tükeldatud kurgid ja maitseained. Hautage umbes 10 minutit, siis valage kuum puljong peale. Väikesteks tükkideks lõigatud rupsid ja liha pange puljongisse, laske korraks keema tõusta. Valmis suppi serveerige hapukoore ja pooliku sidruniviiluga.

Kaalika-tangusupp

- 3 l vett

- 600 g soolaliha

- ½–3/4 kl Lõuna-Eesti tangu

- 1 suurem kaalikas

- 6–8 kartulit

- mõni tera musta pipart

- 1 tl sinepit

- kuivatatud maitserohelist

Leotage soolaliha ja pange külma veega keema. Kui liha on poolpehme, lisage tangud, tükeldatud kaalikas ja natuke hiljem ka tükeldatud kartulid. Kui supp hakkab juba valmis saama, võtke liha välja ja lõigake väikesteks tükkideks ning asetage tagasi. Supp maitsestage sinepiga ja laualeandmisel puistake peale hakitud maitserohelist.

Porgandikeedis

- 1 kg porgandeid

- 1 kg suhkrut

- 1 sidrun

Keetke koorimata porgandid parajalt, aga mitte üleliia pehmeks. Kui need on veidi jahtunud, puhastage koorest ja lõigake nägusateks korrapärasteks tükkideks. Peale raputage suhkrut, aga natuke jätke sidruni jaoks. Koorige kuuma veega üle valatud sidrun. Kui koorealune valge kiht on paks, lõigake see õhemaks ja tehke koor ribadeks. Hoidke neid 1 tund suhkruga väheses vees. Sidruni viljaliha lõigake viiludeks ning segage porgandiviilude ja suhkruga. Hiljem valage kooreribad koos suhkruveega peale. Keetke tasasel tulel, keedunõu aeg-ajalt raputades, kuni siirup pakseneb ja porganditükid muutuvad klaasjaks.

Tsitruselised suhkrus

- 1 kg apelsine või sidruneid

- 1 ½ kg suhkrut

Peske apelsinid ja sidrunid korralikult kuuma veega ning lõigake õhukesteks viiludeks. Kui on seemneid, võtke need välja. Laduge viilud kihiti suhkruga klaaspurki ja jätke seisma, et suhkur muutuks koos mahlaga siirupiks. Sellist toorhoidist säilitage külmikus. Ühte purki võib panna nii sidrunit kui ka apelsini.