Pipi tuuletaskud

Tainas

- 100 g võid

- 1 ½ kl vett

- ½ tl soola

- 2 tl suhkrut

- 1 ½ kl jahu

- 4–5 muna

Täidis

- jäätist

- puuviljakompotti

- marju

Valage vesi keedunõusse, lisage sool, suhkur ja või ning kuumutage keemiseni. Siis puistake sisse jahu ja kloppige kuumutades edasi, kuni tainas keedunõu küljest lahti lööb. Võtke keedunõu tulelt, laske sel natuke aega jahtuda (50–60°ni) ning lisage munad ükshaaval – pärast iga muna lisamist kloppige tainas siledaks. Kui kõik munad ühe korraga tainasse mikserdada, ei õnnestu küpsetamine niisama hästi kui käsitsi ja ükshaaval kloppides. Valmis tainas peab olema ühtlane, läikiv ja paraja paksusega, et lusikaga plaadile tõstetud tainas laiali ei valguks. Võitud plaadile pange tainakuhjakesed hõredalt, sest nad vajavad paisumisruumi.

Küpsetage esimesed 10 minutit keskmises kuumuses (210–220°), seejärel vähendage kuumust 200°ni ja küpsetage veel 10–15 minutit. Seejärel avage praeahju uks ja laske enne tuuletaskutel pisut jahtuda, kui plaadi ahjust väja võtate. Kui küpsetamine ebaõnnestus sellepärast, et te vahepeal ahjuust paotasite, pange tuuletaskud natukeseks ajaks tagasi kuuma ahju, kus nad taas õhuliseks kerkivad.

Küpsetada võib ka 180° juures umbes 30 minutit.

Jahtunud tuuletaskud lõigake ühest servast lahti või poolitage ja täitke. Jäätise asemel võib täiteks võtta ka vahukoort, kohupiimakreemi või Šokolaadikreemi.

Ploomi-muretainakook

Tainas

- 2 kl nisujahu

- 200 g võid või margariini

- ½ kl suhkrut

- ¼ tl soola

- 1 muna

Kate

- 600–700 g ploome

- 30 g mandleid

- suhkrut

- kaneeli

Hakkige külm või, jahu ja maitseained sõmeraks, vajutage palliks ja asetage kaetult külmikusse. Hoidke seal 1–2 tundi.

Koogile sobivad paremini tiheda viljaliha ja lahtise kiviga ploomid. Peske need, kuivatage pehme paberiga, poolitage ja eemaldage kivid. Rullige seisnud tainas võitud plaadil õhukeseks, suruge sõrmedega ääred kõrgemaks, torgake kahvliga plaadipõhja kattev tainas auguliseks. Küpsetage keskmise kuumusega ahjus umbes 10 minutit.

Laduge kollakaks küpsenud tainale ploomipooled, lõikepind ülespoole, tihedalt üksteise vastu. Igasse ploomi pistke kestast puhastatud mandel. Küpsetage 220° juures umbes 30 minutit. Segage suhkur kaneeliga ja puistake see valmis koogile. Kui seda enne küpsetamist lisada, eraldub kuumas liiga palju mahla välja. Suhkrut lisage maitse järgi ja sõltuvalt sellest, kui magusad on küpsetamiseks võetud ploomid. Tervete mandlite asemel võite kasutada ka mandlilaaste.

Kaerahelbe-ploomikook

Tainas

- 2 kl kaerahelbeid

- 100 g võid

- 100 g margariini

- ½ kl mett või suhkrut

- 3 muna

- 1 tl vanillsuhkrut

- ½ tl soola

Kate

- värskeid või kompotiploome

Tarretis

n 1 ½ kl kompotivedelikku või magusat mahla

n 10 g kiiresti lahustuvat želatiini

Segage loetletud ainetest tainas ja hoidke vähemalt 30 minutit külmikus. Määrige lahtivõetav ümmargune koogivorm võiga ja suruge tainas selles ühtlaselt õhukese kihina laiali. Küpsetage keskmise kuumusega ahjus umbes 45 minutit. Laske koogipõhjal jahtuda. Segage želatiin soojendatud, ent mitte väga kuumas vedelikus, kuni see on täielikult lahustunud. 1/3 želatiinikogusest valage külmaks jahtunud koogile ja hoidke tarretumiseni külmas. Siis laduge tarretunud kihile kivideta ploomid ja valage ülejäänud želatiin peale. Hoidke tarretumiseni külmas.

Astelpajumarjakook

Põhi

- 1 kl nisujahu

- ½ kl suhkrut

- 200 g margariini või võid

- 2–3 muna

- 1 apelsin

- 2–3 sl purustatud pähkleid
või mandleid

- 1 ½ sl riivsaia

- ½ tl küpsetuspulbrit

Kate

- 300 ml vahukoort

n ½ kl suhkrut

n 2 kl astelpajumarju

Vahustage munad suhkruga, riivige hulka apelsinikoort ja lisage pressitud apelsinimahl. Segage jahu küpsetuspulbriga, lisage vahustatud munasegule, samuti jahtunud sulatatud rasvaine või vedel margariin. Kloppige tainas korralikult läbi ning kallake võiga määritud ja riivsaiaga ülepuistatud koogivormi. Küpsetage 180° juures umbes 30 minutit.

Koogipõhja võib eelmisel päeval valmis teha, sest katmiseks sobib see ainult täiesti jahtunult. Vahustage suhkruga segatud koor, tõstke koogipõhjale. Osa marjadest segage kergelt vahukoorega, ülejäänud puistake peale. Kõige peale puistake purustatud röstitud pähkleid või mandleid.

KabatŠoki-pähklikook

- 1 ½ kl riivitud kabatŠokki

- ¾ kl õli

- ¾–1 kl suhkrut

- ½ –3/4 kl purustatud pähkleid

- 3 muna

- 2–2 ½ kl jahu

- 3 tl küpsetuspulbrit

- 1 tl kaneeli

- ½ tl jahvatatud nelki

- ½ tl ingveripulbrit

- ½ sl võid

- 1 sl sulatatud võid

Määrige lahtivõetav koogivorm võiga, segage 1 sl suhkrut 2–3 sl purustatud pähklitega, puistake koogivormi ja piserdage sulatatud võiga.

Vahustage munad suhkruga, lisage maitseained, mahlast kuivemaks pigistatud kabatŠokk, õli, purustatud pähklid ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Segage kõik korralikult läbi ja tõstke ettevalmistatud koogivormi. Küpsetage 180° juures umbes tund aega. Laske koogil vormis jahtuda, siis tõstke taldrikule.

Õunakook põldmarjadega

- 400–500 g külmutatud muretainast

- 3–4 õuna

- ¾ kl põldmarju

- 1 sidruni mahl

- 2 sl suhkrut

- 1 sl jämedamat kristallsuhkrut

- 1 tl kaneeli

- 1 muna

Koorige õunad, lõigake kuubikuteks, segage sidrunimahla, suhkru ja kaneeliga. Rullige tainas õhukeseks kettaks, läbimõõduga umbes 30 cm. Tõstke see ümmargusse võitud koogivormi, nii et servad üle vormiääre rippu. Tõstke õunakuubikud vaheldumisi põldmarjadega tainale, tõstke tainaservad üles õunte peale. Määrige tainas lahtiklopitud munaga, puistake üle jämeda kristallsuhkruga.

Küpsetage keskmise kuumusega ahjus 30–40 minutit, kuni tainaserv kuldpruun.

Anni-tädi õunakook

Põhi

- 1 ½ kl nisujahu

- 150 g võid

- ½ kl suhkrut

- 3 munakollast

- 1 tl vanillsuhkrut

Kate

- 3–4 suviõuna

- ½ sidruni riivitud koort

- 2 sl suhkrut

- 1 kl tuhksuhkrut

- 2 sl sidrunimahla

Vahustage või suhkruga, maitsestage vanill-
suhkruga, lisage ükshaaval munakollased ja jaokaupa jahu. Segage korralikult ühtlaseks tainaks.

Pange 2/3 tainast võitud ümmargusse koogivormi. Peale laduge õunalõigud, puistake peale sidrunikoor ja suhkur.

Ülejäänud tainas rullige õhukeseks ja katke sellega õunalõigud. Küpsetage 180° juures 30–40 minutit. Jahutage ahjust võetud kook. Hõõruge tuhksuhkur sidrunimahlaga glasuuriks ja määrige külmale koogile.

Äraspidi õunakook

- 4–5 keskmist õuna

- 4 muna

- ¾ kl suhkrut

- 1 kl jahu

- ½ tl soola

- kaneeli

- riivsaia

- 1 sl võid

Määrige koogivorm võiga ja katke 2–3 cm paksuselt riivsaiaga. Koorige õunad, eemaldage südamikud ja lõigake õhukesteks viiludeks. Laduge need riivsaiale, peale puistake vähese suhkruga segatud kaneel. Vahustage munad ülejäänud suhkruga, segage hulka soolaga segatud jahu. Segage need korralikult ühtlaseks tainaks ja valage õunalõikudele. Küpsetage keskmises kuumuses 20–25 minutit.

Õunastruudel

Tainas

- 2 kl jahu

- 2 muna

- ¼ tl soola

- 3 sl õli

- 1/3 kl leiget vett

Täidis

- ca 1 kg ‘Valget klaari’

- ½ kl suhkrut

- 100 g seemnetuid rosinaid

- 80 g purustatud pähkleid

- riivsaia

- võid

Valmistage loetletud ainetest tainas, ainult üks muna jätke pärastiseks struudlipinna määrimiseks. Sõtkuge tainas hästi läbi ja hoidke enne küpsetamist 30 minutit soojas. Rullige tainas kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks, määrige võiga ja puistake riivsaiaga üle. Puhastage õunad, tükeldage pisikesteks kuubikuteks ning segage rosinate ja purustatud pähklitega. Jaotage täidis ühtlaselt tainale ja keerake paberi abil rulli, määrige lahti-
klopitud munaga. Küpsetage kuumas ahjus kollakaspruuniks. Lauale andke soojalt, juurde sobib jäätis.

Porgandi-pohlakook

Tainas

- 100 g võid

- ½ kl suhkrut

- 1 kl nisujahu

- 1 munakollane

- ½ tl küpsetuspulbrit

Kate

- 1–1 ½ kl riivitud porgandit

- 1 ½ kl pohli

- 300 g hapukoort

- 3–4 sl suhkrut

- 2 tl vanillsuhkrut

- 2 muna

- 1 munavalge

Hõõruge toasoe või ja suhkur kohevaks, lisage munakollane ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Suruge tainas võiga määritud koogivormi (24 cm) ja servadele, torgake põhja kahvliga augukesed, asetage natukeseks ajaks külmikusse. Siis keerake servade toeks fooliumist krae ja küpsetage 200° juures 10 minutit. Pärast ahjust võtmist eemaldage foolium.

Vahustage munad ja koogipõhjast üle jäänud munavalge, segage hapukoore, suhkru, vanillsuhkru, riivitud porgandi ja pohlamarjadega. Tõstke segu koogipõhjale, tasandage pealt ja küpsetage keskmises kuumuses 30 minutit.