Peale äädika võib marinaade hapustada heleda puuvilja- või marjamahlaga, samuti hapendatud kasemahlaga. 

Marjade ja puuviljade marinaadi võib maitsestada ka tsitrusviljade koorega, mida ei tohiks keeta, vaid ainult natuke kuumutada. Maitseainete lisamisel tuleb olla ettevaatlik, et liigselt vürtsitatud marinaad ei hävitaks marjade, puu- ja aedviljade maitset.

Äädikaga marinaadi valmistamiseks keetke esmalt vesi, lisage sool ja suhkur, keetke mõni minut. Vajadusel eemaldage vaht. Vähendage kuumust, lisage vürtsid, katke keedunõu kaanega ja hoidke soojas 10-15 minutit. 

Valvake, et lahus ei tõuseks uuesti keema. Seejärel eemaldage kurnates vürtsid, lisage äädikas. 

Suuresti oleneb hoidise kvaliteet kasutatava äädika liigist. Parema magusa marinaadi saab valge veiniäädika või õunaäädikaga. Kui tegu on 6% äädikaga, siis seda lahjendatakse tavaliselt 1:1.

Marineeritud karusmarjad

- 1 kg suuri paksukestalisi karusmarju

- 2 kl vett

- 1 kl suhkrut

- 3-6 nelki

- 3-6 vürtsitera

- tükike kaneelikoort

- 1 sl 30% äädikat

Puhastage marjad, loputage ja nõrutage. Selleks et marjad kuumutamisel terved püsiksid, torgake hambatikuga paksu kesta mõni auk. Laduge marjad purki, valage peale kuum marinaad ja kuumutage purke 80° juures. Pooleliitriseid purke kuumutage 15 minutit, liitriseid 20 minutit. Sulgege hoidis õhukindlalt.

Teistmoodi marineeritud karusmarjad

- 1 kg karusmarju

- 2 kl vett

- 1 ½ kl suhkrut

- 3 sl 30% äädikat

- nelki

- kaneelikoort

- vürtsi 

Pange puhtad läbitorgitud marjad madalasse keedunõusse. Peale valage veidi jahtunud marinaad, keetke tasasel tulel mõni minut, eemaldage vaht ja tõstke karusmarjad purki. Kui kõik marjad on purkidesse tõstetud, keetke marinaad tihedamaks ja tõstke kulbiga marjadele. Täidetud purk sulgege kohe.

Marineeritud kirsid

- 1 kg kirsse

- 1 ½ kl vett

- 1 kl suhkrut

- 6-9 vürtsitera

- 6 nelki

- 2-3 tükikest kaneelikoort

- 1 sl 30% äädikat

Lõigake viljavarred lühemaks, peske, nõrutage ning laduge kirsid purki. Peale valage tuline marinaad, tõstke purgid kuumutamisnõusse, milles veetemperatuur juba 60-70°. Kuumutage 80°ni ja hoidke nii 15-20 minutit, siis sulgege õhukindlalt.

Marineeritud sõstrad

- 1 kg marju (punaseid või musti sõstraid)

- 2 kl vett

- 1 kl suhkrut

- 3-6 vürtsitera

- 3-6 nelki

- 3 tükikest kaneelikoort

- ¾-1 sl 30% äädikat

Sõstraid võite marineerida kobaratena, kui nad on ilusad pikad ja tihedad, või üksikmarjadena. Puhtad ettevalmistatud marjad paigutage purki, peale valage tuline marinaad. Pastöriseerige 80° juures 15-20 minutit. 

Punase sõstra marinaadile võib lisada pisut sidrunikoore õhukest pealmist kihti. Must sõstar on ise tugeva aroomi ja maitsega ning tema maitsestamisel pole vaja seda lisada.

Marineeritud viinamarjad 

- 1 kg viinamarju

- 1 kl veiniäädikat

- 2 kl vett

- 1 kl suhkrut

- 1 tl soola

Valige tiheda viljalihaga valminud viinamarjad. Peske kuuma veega, nõrutage ja lõigake suured kobarad väiksemaks (3-4 marja koos), laduge purki. Keetke marinaad, jahutage ja valage marjadele. Sulgege purgid plastkaanega ja säilitage jahedas.

Marineeritud melon

- 1 poolvalminud melon (ca 1 ½ kg)

- 1 kl veiniäädikat

- 1 kl vett

- ¾ kl suhkrut

- 2 sl mett

- ½ tl soola

- 2-3 nelki

- tükike kaneelikoort

- 3-4 vürtsitera

Peske melon, lõigake pooleks, eemaldage pehme sisuosa koos seemnetega, siis koorige ja tükeldage viljaliha kuubikuteks. 

Täitke purgid melonikuubikutega. Keetke marinaad, jahutage ning valage kuubikutele. Pastöriseerige kuumaveenõus 80° juures 20 minutit. Säilitage jahedas hoiuruumis.

Marineeritud valge peakapsas

- 1 kg kapsast

- 1 sl soola

- 1 kl õunaäädikat

- 3 kl vett

- 1 kl suhkrut

- 4-5 tera musta pipart

- 1-2 loorberilehte

Keetke loetletud ainetest (välja arvatud sool) marinaad ja jätke jahtuma. 

Peske välislehtedest puhastatud kapsapea, riivige peenteks ribadeks ja hõõruge soolaga läbi. Veidi aega soolaga seisnud kapsas suruge tahedaks, täitke purgid ja valage peale jahtunud marinaad.

Hoidke külmas. Nädala pärast on marineeritud kapsas söömiseks valmis.