Hõimupäevade korraldajad kutsusid koole, koolikokkasid ja toitlustusettevõtjaid pakkuma soome-ugri menüüd ning neid toite võiks valmistada ka tööõpetuse või kokanduse tundides. Nüüd on meiegi lugejatel võimalus hõimurahvaste toite proovida. Valiku retseptidest on teinud projekti “Hõimupäev koolisööklas” eestvedajad Ljudmila ja Aivar Ruukel.

Saami seenesupp rukkijahuga

- 300 g seeni

- 2 sl rukkijahu

- maitseks soola

Hakkige seened ning keetke neid vees 20 minutit. Segage rukkijahu veega kastmeks ning lisage seenesupile. Maitsestage soolaga ja keetke veel 10 minutit.

Udmurdi perepets’id

Tainas

- 2 muna

- 2,5 dl vet

- 2,5 dl rukkijahu

- 2,5 dl nisujahu

- maitse järgi soola

Täidis

- 500 g keedetud sealiha

- 300 g värsket kapsast

- 100 g sibulapealseid

- 6–10 muna

- maitse järgi soola

- 2 dl lihaleent

Kloppige kaks muna soolaga lahti ning sõtkuge veest ja jahust tainas. Rullige tainas õhukeseks, voolige sellest kausikesed ning asetage küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Täidise valmistamiseks ajage keedetud sealiha ja värske kapsas läbi hakklihamasina, tükeldage segusse sibulapealsed ning lisage munad ja lihaleem. Segage hoolega läbi ning täitke sellega tainast kausikesed. Pange 5–20 minutiks ahju küpsema. Küpsenud perepets’e määrige sulavõiga.

Komi seenepelmeenid

Tainas

- 2 muna

- 2 dl piima

- 5 dl nisujahu

- maitse järgi soola

Täidis

- 200 g ettevalmistatud seeni

- 1 sibul

- 1 muna

- maitse järgi soola

Sõtkuge munadest, piimast, soolast ja jahust tihke tainas, rullige see õhukeseks ning vormige tassi abil ümmargused kettad. Täidise valmistamiseks ajage seened ja sibul läbi hakklihamasina, lisage sool ning kuumutage pannil veidi aega. Jahutage segu natuke ning lisage muna. Segage täidis ühtlaseks ning asetage tainakettale. Murdke tainaketas pooleks ning näppige servad hoolikalt kinni. Seejärel ajage potis keema nii palju vett, et pelmeenid oleksid kaetud. Lisage keeduveele maitse järgi pipart, loorberit ja soola. Keetke umbes 7 minutit.

Vepsa seened kartuliga

- 300 g seeni

- 5 kartulit

- 1 sibul

- maitse järgi soola ja pipart

Tükeldage seened, koorige ja viilutage kartulid õhukesteks viiludeks. Koorige ja hakkige sibul. Praadige kartuleid, seeni ja sibulat üheskoos umbes pool tundi.
Maitsestage soola ja pipraga.

Karjala naerisupp pohladega

- 1 keskmise suurusega naeris

- klaas pohli

- maitse järgi soola ja suhkrut

Koorige ja tükeldage naeris ning keetke 20 minutit. Hõõruge pohlad toormoosiks ja lisage naerisupile. Maitsestage soola ja suhkruga.

Kapsas jõhvikatega Vepsa moodi

- 1 keskmise suurusega kapsapea

- 1 klaas jõhvikaid

- maitse järgi suhkrut

Tükeldage kapsas ja keetke umbes 20 minutit. Lisage jõhvikatele suhkur ning hõõruge toormoosiks. Segage keedetud kapsas ja jõhvikamoos. Süüa võib nii soojalt kui jahutatuna.

Ersa aedviljasalat

- 1 õun

- 1 porgand

- 1 kaalikas

- 1 kurk

- 1 punapeet (riivida)

- 150 g hapukoort

- maitse järgi soola

Riivige kõik köögiviljad, segage hapukoorega ning maitsestage soolaga.

Moksa kartulikotletid lihatäidisega

- 15 kartulit

- 1 sibul

- 2 muna

- 4 sl nisujahu

- maitse järgi soola

Täidis

n 250 g hakkliha

- 1 muna

- 1 sibul

- maitsestamiseks soola

- praadmiseks õli

Koorige ja riivige kartulid ning eemaldage kartuleist eralduv mahl. Riivige sibul ja lisage kartulile. Lisage munad, jahu, maitsestage soolaga ning segage hoolega ühtlaseks massiks. Täidise valmistamiseks segage hakkliha, muna ja riivitud sibul, maitsestage soolaga. Ohtralt kuuma taimeõliga kaetud pannile asetage vaheldumisi kiht kartulisegu, sellele kiht täidist ning veel kiht kartulisegu. Pakkuge koos hapukoore ja värske sibulaga.

Udmurdi õunakompott lodjapuumarjadega

- 5 õuna

- peotäis lodjapuumarju

- 1 dl suhkrut

Viilutage õunad ja laske piisavas koguses vees keema. Lisage lodjapuumarjad ja suhkur ning keetke veel 20 minutit.

Hõimurahvaste retseptid
on saadaval ka videoretseptidena Facebooki-lehel
Finno-Ugric Tastes.