218 meetri pikkune laev mahutab 1350 reisijat ja 510 meeskonnaliiget. “See laev on pikem kui meie kai siin,” ütles Tallinna Sadamas ristlusreiside eest vastutav ärisuunajuht Sirle Arro. Tänu vaiksele ilmale sai Balmoral siiski kenasti kai äärde.

Saarte Hääl küsis laevalt maha tulnud inimeste käest, mida nad teavad Saaremaast, ning üksmeelne vastus kõlas, et teadmised Saaremaast on olematud.

Eilsetele kruiisireisijatele päevast meelelahutust organiseerinud Arensburgi Reiside juhataja Margus Mölder rääkis, et maale tulnud turistidest käis Kuressaares vaid üks osa, pikemad reisid Saaremaal tehti kolmel marsruudil. Üks oli n-ö ringreis, teine hõlmas ajalugu ja arhitektuuri ning kolmas grupp käis Mihkli talumuuseumis.

Lisaks sammus laeva pealt maha ka seltskond golfimänguhuvilisi, kellele oli vastu tellitud eraldi buss koos käruga varustuse vedamiseks. Osa huvilisi jäi sadamasse ja võttis jalge alla tee Tagaranna poole või luusis niisama sadama ümbruses kadakate vahel ja mere ääres.

Kell 9.30 sadamasse jõudnud laevale oli vastu tulnud 20 bussi koos giididega. Samuti olid end kai peale üles rivistanud suveniirimüüjad kaubaga, kes pakkusid meeneid alates kadakast võinoast kuni siinsamas taotud sepanaelteni. Nendest marssisid turistid siiski enamjaolt huvi üles näitamata mööda.

Margus Mölder lausus, et logistiliselt on sellisele hulgale inimestele ekskursioonide korraldamine päris raske ülesanne. Nii näiteks tuli bussidest 8 kutsuda appi mandrilt, samuti oli tegemist inglise keelt kõnelevate giidide leidmisega.