Küüslaugulõhna pole vaja karta – kui keegi lõhnab meeldivalt küüslaugu järele, siis võib kindel olla, et tegu on terve inimesega ja temalt pole ohtu saada viiruseid ja muid pisikuid.

“Kes aga tahab oma hingeõhu puhtuses kindel olla, siis küüslagulõhna neutraliseerivad piimatooted. Siit ka minu soovitus: kes väga tugevat mekki ei soovi, siis Kadastiku Küüslauguköögi tooteid võib segada hapukoore, kodujuustu, kohupiima ja muude meelepäraste piimatoodete sisse ning suurepärane maitseelamus ongi tagatud,” õpetab Andres Voore.

Algus mugavusest

“Küüslaugukasvatusega olen pikalt tegelnud, nüüd oli aeg küps, et sellest ka tooteid valmistama hakata,” jutustab Voore. Mõte saigi alguse sellest, et inimene on ju loomu poolest laisk ning ilmselt jääb paljudel küüslauk söömata, kuna ei viitsi või pole aega küüslauku puhastada, koorida, purustada. “Lihtne, kiire, mugav, tervislik – just sellises vaimus valmivad meie küüslauguköögi tooted. Teeme kõik ise: kasvatame, töötleme, toodame ja ka turustame. Toodete puhul pean väga oluliseks seda, et neisse ei ole lisatud soola, suhkrut ega säilitusaineid,” selgitab Voore toodete tagamaid.

Purk või paar küüslauku võib perenaisel ikka külmkapis varuks olla. Siis on hea võtta, kui toiduvalmistamine käsil.

Oma toodete väljatöötamisel on Andres Voore teinud koostööd nii kõrgkoolide teadlastega kui ka teiste tootjate ning kokkadega. “Et toodetel läheks hästi, tuleb selle nimel ka pingutada ning usaldada ekspertide arvamust. Ei maksa häbeneda teistelt inimestelt nõu küsida, sest üks inimene ei suuda väga paljudest asjadest ise teada,” teab Voore oma kogemustest rääkida.

Küüslaugutoodetega hakkas ta katsetama eelmisel aastal. “Umbes aasta kulubki toote väljatöötamise peale, enne kui julged selle avalikkuse ette tuua. Ikka maitsed ja katsetad eri kogustega, et saada lõpuks see kõige õigem.”

Kastmeks ja lisandiks

Ootamatute külaliste puhul on väga mugav juurviljade kõrvale pakkuda dipikastmeid. Selleks võib kiiresti purgisisusid kokku segada, ja valmis see ongi.

Kes soovib rammusamat suutäit, siis sellised kastmed sobivad ideaalselt praeliha kõrvaseks. Kui ahju on pandud suurem tükk liha, siis annab kindlasti maitset see, kui vahetult enne ahjust välja võtmist praadi küüslauguga määrida ning 15 minutiks seisma jätta.

Samuti võib tooteid lisada purgisupile, hästi maitsevaks muudab see ka kodujuustu.

Küüslauk sobib veel kotletisegusse, pirukatäidistesse ja püreesuppide maitsestamiseks. Ja kui on kiire, siis piisab ka röstsaiast, millel õhuke kiht küüslaugusegu.

Isegi lemmikloomi ei ole unustatud. Kuna ka loomad tahavad terved olla, siis spetsiaalne loomadele toodetud küüslaugupulber on neile mõeldud. Loomulikult on kasulik enne loomale andmist loomaarstiga aru pidada. “Mul on saksa lambakoer, kes saab regulaarselt küüslaugupulbrit ning on tugev ja reibas loom. See hoiab suvel ka puugid eemale. Samuti on pulbrist väga huvitatud hobusekasvatajad,” räägib Voore.

Lisaks Kadastiku Küüslauguköögi toodetele pakub Andres laatadel ka küüslauku, vanikuid ning küüslaugunuiasid, mis on väga nõutud.

Vanikus ongi kodus küüslauku kõige parem säilitada.