Esmalt sisenege rahvusraamatukogu kodulehele www.nlib.ee. Sealt juba edasi otsige “Kogud” ning “Digitaalkollektsioonid”.

Digiteeritud eesti ajakirjandus DEA annab juurdepääsu eesti perioodikale aastaist 1821−1944 ja Välis-Eesti ajalehtedele alates 1944. aastast. Huvipakkuvate lehtede hulgast on võimalik otsida ilmumisaasta, kuu ja/või kuupäeva põhjal, ühes konkreetses väljaandes või kõigis korraga.

Kui otsitavaks valite ühe väljaande, ilmub lisainfo selle kohta ekraani paremasse poolde. Väljaande nimetuse taga sulgudes märgitud aastad tähistavad väljaande ilmumisaega, mitte digiteeritud aastakäike.

Komplektivaates saab lehitseda eri suuruses lehekülgi. Väikesed pildid annavad ülevaate komplektist tervikuna, võimaldavad tuvastada lisalehti ja kaasandeid ning liikuda ikoonilt otse lugemiseks valitud leheküljeni. Keskmised pildid on juba loetavad, kuid ennekõike sobivad pealkirjade tuvastamiseks. Suured pildid võimaldavad teksti lugeda, kasutades edasi liikumiseks kerimisriba. Nupud “Eelmine nr” ja “Järgmine nr” viivad ajalehe eelmise või järgmise numbri juurde.

Vanades käsitööväljaannetes jäävad esmalt silma erakordsete lõigetega kleidid ning kaunid kübarad. Vaatamata ajastule ning valitsusele on riietuse teema naisterahvaid ikka paelunud − et mis on moes ja millest tuleks loobuda.

Nii juurdleb 1907. aasta Käsitöölehtki teemal, “…et missugused riided oleks praegusele naesterahvale kohased. Üks on selge, et korseti ära hävitama peame, mis meid üksi välimiselt ei takista, vaid palju kahjulikumalt meie keha sisemiste organite pääle mõjub. Ta pigistab meie rinnakasti kinni ja sellega ühes takistab kopsudel vajuda ning vähendab südame töötamise jõudu.”.

Jah, lugemiseks tuleb natuke aega varuda − on ju tekst vanas kirjas, kuid see-eest väga mahlakas. Mõnel ajalehel on säilinud ka lõikeleht, nii saavad osavamad õmblejad vanu lõikeid taastada ning nende järgi ka õmmelda.

Lisaks käsitööle on vanade lehtede kogus lugemist teistelgi teemadel − ei tea ju iial, kust ideepisik ligi võib hakata.