Seevastu restorani OKO peakokk Joonas Koppel jagab oma gurmeeretsepte, mida võivad proovida need, kes oma meisterkokaoskusi proovile tahavad panna.

Lõhe kreemises kastmes

- 1 tops Farmi Türgi jogurtit

- 1 sl teravat sinepit

- 200 grammi tilli

- soola, pipart

Kastmeks segage kokku Farmi Türgi jogurt, 1 sl teravat sinepit, ohtralt tilli ning näpuotsaga soola-pipart. Türgi jogurt annab kastmele just piisavalt hapukust, mis kala juurde hästi sobib, ilma et sidrunimahla lisama peaks.

Kastet on väga mugav kokku segada Türgi jogurti enda topsis.

Serveerimiseks laotage kandikule ribadeks rebitud soolalõhe ja valage peale kaste.

Mündi-kurgikaste

- 1 tops Farmi Türgi jogurtit

- 2 pikka kurki

- 2 peotäit münti

- soola, pipart

- soovi korral küüslauku

- serveerimiseks chorizo-vorsti lõike

Paks koorene kaste sobib ideaalselt nii grill-liha juurde kui ka dipikastmeks. Lihtsaim viis on seda serveerida koos chorizo-vorsti lõikudega.

Riivige kurk jämeda riiviga, laske liigsel veel sõelal välja nõrguda. Hakkige suur punt münti või piparmünti peeneks ning segage kokku riivitud kurgi ja Farmi Kreeka jogurtiga. Maitsestage soola-pipraga, soovi korral lisage küüslauku.

Ürdijogurt grillitud köögiviljadega

- 2 topsi Farmi Kreeka jogurtit

- 100 g meelepäraseid ürte-maitse-
taimi (petersell, basiilik, estragon, murulauk, salvei)

- soola

Segage Farmi Kreeka jogurtisse ohtralt meelepäraseid ürte ja kallake kahekordse marliga kaetud sõelale nõrguma. Voltige marli ülemised servad üle jogurti pealispinna, asetage raskuseks ning kaaneks peale taldrik. Laske 24 tundi külmas nõrguda. Ideaalselt sobib suvisele sünnipäevalauale grillitud köögiviljade lisandina või bruchetta’dele määrida.

Kihiline suvesalat

- 3 pikka kurki

- 100 g konservmaisi

- 200 g lumekrabimakrat

- 1 tops Farmi Türgi jogurtit

- 1 sl majoneesi

- soola, pipart

See ülikiiresti valmiv salat sobib nii suvisele sünnipäevalauale kui kiireks lõunaks. Kaste on mõnusalt kreemine, kuid suviselt kerge, magusa maisi ja lumekrabi juurde sobivalt mõnusalt hapukas.

Hakkige kurk peeneks, laotage serveerimisalusele. Valage peale nõrutatud mais ja pudistage peale lumekrabi. Segage kokku kaste Türgi jogurtist, majonee-
sist ja soolast-piprast ning kallake salatile.

Kohvi-banaani hommikujogurt kahele

- Farmi Kreeka jogurtit

- 1 banaan

- 4 sl kanget jahutatud kohvi

- 2 sl vahtrasiirupit

See hommikusöögiretsept on mõnus kombinatsioon kõigest, mida ühelt hommikusöögilt tahta – toitev ja ergastav, aga samas kreemine ja mõnus. Valmib kiiresti ning meenutab head magustoitu. Suruge banaan kahvliga puruks ja jaotage topsidesse, lisage jogurt. Kallake peale kohv ja vahtrasiirup ning serveerige.

Jogurti-maasikavaagen

- 1 tops Farmi Kreeka jogurtit

- 100 ml vahukoort

- 2 sl suhkrut

- 1 pakk klassikalisi küpsiseid

- 500 g maasikaid

Laenatud ideena Inglise kuulsalt Etoni messilt, on see suvine magustoit siiski läbinisti Eesti suvi ja nostalgia. Koorene-siidine kaste koos küpsistega meenutab vana kooli magustoitu lapsepõlvest, kus klassikalisi kandilisi küpsiseid piima sisse pudistatud sai. Maasikad ja koor aga on puhas klassika.

Kokku saab nii lihtsaks magustoiduks kui sünnipäevalaua täienduseks sobiva küllusliku vaagna.

Vahustage koor suhkruga ja segage kokku Kreeka jogurtiga – saab hästi kreemise, kuid õhulise kastme.

Tükeldage maasikad kandikule, pudistage peale küpsised ja lisage kaste. Kaunistage mündiga ning serveerige.

Jogurtikook rabarberikompotiga

- 3 topsi Farmi Kreeka jogurit

- 1 vanillikaun

- 5 sl suhkrut

- rabarberit

- suhkrut

See suvine kook valmib peaaegu ise, ainult kokkusegamise vaev. Tulemuseks on tõeliselt kreemine külm kook, mis ideaalselt lõpetab suvist sünnipäeva. Põhjata kook on iga magusasõbra unistus, kõrvale sobib hapu rabarberikompott, maasikad või punase sõstra hapukas toormoos.

Segage kokku Kreeka jogurt, suhkur ja vanillikaunast saadud seemned. Kallake kahekordse marliga vooderdatud tihedale sõelale. Voltige marli ülemised ääred jogurti peale ja asetage raskuseks taldrik. Laske 48 tundi külmkapis kausi kohal nõrguda, vahepeal valage põhjast vedelikku ära.

Rabarberikompoti valmistamiseks tükeldage rabarber, koorida pole vaja. Kuumutage suhkru ja vähese veega potis 10 minutit. Laske jahtuda.

Serveerimiseks tõstke jogurtikook kandikule ja pakkuge kõrvale rabarberikompotti.

Mango-jogurtimaius

- 2 topsi Valio mango-jogurtimaiust

- 1 tl mangosiirupit

- 1 mango, soovitavalt tugeva-
maitseline Tai mango

- pehme koorega kaneelipulki

- jänesekapsast

Tühjendage kaks mango-jogurtimaiuse topsi blenderisse ning lisage sinna mangosiirup, kooritud mango ja jänesekapsas. Segage läbi ning valage smuuti klaasidesse. Süüdake pehme koorega kaneelipulga alumine ots tiku või gaasipliidi tulega. Torgake põlev ots klaasi nii, et jogurtimaiusest hakkab tulema suitsu.

Soolased suupisted
maitsestamata jogurtiga

- 2 topsi Alma maitsestamata jogurtit (380g tops)

- 15 g wakame-vetikat

- 40 g soolasiia fileed

- 1 tl siiamarja

- ühe sidruni koor

- maitsestamiseks soola

- 4 lehte želatiini

- 4 viilu leiba

- lusikatäis kuusevõrseid või kuuseokkaid

- küpsetamiseks õli

- söödavaid lilleõisi, näiteks võõrasema, mungalill, kurgirohi vms

Valmistage suitsutatud maitsestamata jogurt, mille tarvis pange topsitäis maitsestamata jogurtit marli peale nõrguma
u kaheks tunniks, kuni jogurt on paksenenud. Suitsutage paksenenud jogurtit lepalaastuga suitsuahjus u 5 minutit. Segage jogurtimassi sekka siiamari.

Segage ühele topsile maitsestamata jogurtile ühe sidruni koor ja maitsestage soolaga. Võib lisada ka tilli. Paisutage neli lehte želatiini ja segage kokku jogurtiga, valage teokarbikujulistesse vormidesse ning laske kuni tund aega tarretuda.

Võtke viilutatud leib ja maitsestage küüs-
laugu, kuusevõrsete või kuuseokaste ning õliga, küpsetage krõbedaks ning riivige.

Serveerige toit soolasiia, riivleiva, suitsujogurti, wakame-vetikate, tarretunud jogurtiteokarpide ning söödavate lilleõitega.

Või- ja kuusevõrseiiris
kohupiimaga

- 50 g võid

- 20 g kuusevõrsesiirupit

- 1 dl 35% vahukoort

- 1 tops Alma maitsestamata
jogurtit (380 g)

- 1 vanillikaun

- 2 harakputkeoksa

- 1 munavalge

- 10 g suhkrut

- 10 g maltoosajahu

Kuumutage potis või ning lisage kuusevõrsesiirup ja vahukoor. Keetke mass iiriseks ja jahutage see jäävannis aeg-ajalt segades.

Seejärel valmistage nõrutatud ja kokku keedetud jogurt. Selleks tühjendage keeduanumasse topsitäis maitsestamata jogurtit ning keetke seda kaane all tasasel tulel, kuni tekib kohupiim. Lisage segule maitse järgi suhkrut ning üks vanillikaun, blenderdage segu ning laske jahtuda.

Maltoosaokste valmistamiseks noppige aed-harakputke oksad ning kastke need munavalgesse, suhkrusse ja maltoosajahusse ning kuivatage soovi korral.

Serveerimiseks asetage serveerimis-
anumasse maitsestatud jogurtist valmistatud kohupiim, mille peale serveerige või- ja kuusevõrseiiris ning maltoosaoksad.