Kõigest sellest võib valmistada kordumatu ja isuäratava söögi, lisades rikkalikult maitserohelist.

Täidetud nuikapsad

- väiksemaid nuikapsaid (120-160 g)

- hakkliha või peenestatud sinki

- seeni

- sibulat

- muna

- võid või muud rasvainet

- soola

- pisut suhkrut

- jahvatatud musta pipart

- riivitud ingverit

- hapukoort

Võtke iga sööja jaoks 1-2 nuikapsast ja peske korralikult puhtaks. Keetke soolaga maitsestatud vees ilma koorimata peaaegu pehmeks. Veidi jahtunud nuikapsad koorige, lõigake ¼ kõrgusest maha ja õõnestage. Väljaõõnestatud sisu mikserdage, maitsestage soola ja suhkruga, jätke seisma, kuni panete täidetud nuikapsad ahju.

Praadige peenestatud sibul rasvaines klaasjaks, lisage hakkliha või sink ja seened. Kasutada võite kukeseeni, kupatamist mittevajavaid või kupatatud seeni. Kupatatud seened praadige eraldi, et vedelik hästi välja auraks. Maitsestage segu, lisage muna ja vajutage segu kahvliga läbi. 

Täidise materjali hulgast sõltuvalt võite väiksemale lihakogusele lisada rohkem sibulat, seeni või muna. Täitke nuikapsad, asetage mahalõigatud tipud peale, laduge võiga määritud madalasse ahjuvormi tihedalt üksteise kõrvale. Mikserdatud sisule lisage hapukoor ja valage vormiroa peale. Küpsetage umbes 15 minutit. 

Väikesed täidetud kaalikad

- 8 ümmargust väikest kaalikat

- 1 ½ kl keedetud kruupe

- 1 sibul

- 1 sl rasvainet

- 100 g peekonit või sinki

- 100 g hapukoort

- 1 kl piima

- majoraani või punet

- soola

- purustatud musta pipart

- petersellilehti

Keetke kaalikad soolaga maitsestatud vees poolpehmeks, koorige ja õõnestage sisu välja. Peenestage sibul, lõigake liha väikesteks kuubikuteks. Praadige sibul väheses rasvaines klaasjaks, lisage lihakuubikud ja praadige segades kergelt pruuniks. Siis lisage kruubid, maitsestage, segage ühtlaselt läbi. 

Täitke õõnestatud kaalikad (neile võib väike kuhil peale jääda) ja asetage madalasse ahjuvormi üksteise kõrvale. Segage hapukoor piimaga, kallake kaalikate vahele. Hautage ahjus kaane all 15-20 minutit. Valmis toit kaunistage petersellilehtedega, hautamisvedelik valage kastmekaussi ja andke lauale.

Täidetud peedid liha ja tatraga

- väiksemaid ümmargusi peete

- 200-250 g segahakkliha

- 1 kl keedetud tatratangu

- 1 suurem sibul

- 1-2 sl rasvainet

- soola

- jahvatatud musta pipart

- 200 g hapukoort

- ½ kl piima

Keetke, aurutage või küpsetage peedid pehmeks. Koorige, lõigake juureosa tasaseks, et nad püsti püsiksid ja õõnestage sisu välja ning hakkige peeneks.

Hakkige sibul, praadige koos hakklihaga kergelt pruuniks. Lisage segades juurde tatar, peeneks hakitud peedisisu, maitsestage ja kuumutage korralikult läbi. Täitke õõnestatud peedid ja küpsetage ahjus
15 minutit. Siis segage hapukoor piimaga, valage peetidele ja kuumutage enne serveerimist mõni minut. Vaagnale tõstetud peedid andke lauale koos pannilt valatud koorekastmega.

Mannapudruga täidetud naerid

- 10 keskmise suurusega naerist

- ¼ kl mannat

- 1 kl piima

- ½ tl soola

- 1 sl suhkrut

- 2 sl riivitud juustu

- 3 sl võid

Keetke pestud naerid poolpehmeks, valage üle külma veega ja koorige. Väljaõõnestatud sisu keetke eraldi väikeses nõus täiesti pehmeks ja suruge läbi sõela püreeks. Keetke manna piimas pudruks, segage naeripüreega, lisage suhkur ja 1 sl võid. 

Täitke õõnestatud naerid, laduge pannile, puistake peale juust ja küpsetage praeahjus umbes 20 minutit. Ülejäänud või sulatage ja aeg-ajalt kastke sellega pannil küpsevaid naereid. Juurde andke koorega segatud kodujuustu.

Kihilised nuikapsalõigud 

- täitmiseks sobimatud suuremad nuikapsad

- kollaseid või rohelisi suuremaid paprikaid

- sibulaga praetud hakkliha

- suuremaid tomateid

- riivitud juustu

- soola

- jahvatatud musta pipart

- 1-2 küüslauguküünt

- võid

- petersellilehti

Keetke juurviljad soolaga maitsestatud vees poolpehmeks, koorige ja lõigake umbes 3 cm paksusteks ratasteks. Paprikad lõigake ka 3 cm paksusteks rõngasteks. 

Asetage paprikarõngad naerilõikudele. Keskele tõstke lusikatäis praetud hakkliha. Pealt katke paksema tomativiiluga, maitsestage soola ja pipraga. 

Riivitud juust maitsestage pressitud küüslauguga ja tõstke teelusikaga tomativiiludele, peale noaotsatäis võid. Küpsetage praeahjus umbes 20 minutit. Enne serveerimist kaunistage petersellilehekesega.

Soojad täidetud tomatid

Tomatile sobivad täidiseks hakkliha, seened, sibul, vorst, suitsuliha, kala, muna, kohupiim, juust ja nende segud mitut sorti pudruga.

Hautatud tomatid munatäidisega

- 8 suurt tomatit

- 8 muna

- soola

- 1 tl suhkrut

- jahvatatud musta pipart

- 1 sl võid

- 2-3 sl vett

- 1 sl hapukoort

- 8 kivideta oliivi

- hakitud petersellilehti

- basiilikut

Valige kõvema viljalihaga tomatid. Pestud tomatitel lõigake tipuosa ära ja õõnestage. Laduge tomatid madalasse ahjupotti, lööge igasse tomatisse üks toores muna, maitsestage soola ja pipraga, soovi korral asetage peale oliiv ja katke äralõigatud osaga. 

Esialgu kuumutage pliidil võis, siis lisage vesi ja väljaõõnestatud sisu. Küpsetage ahjus umbes 15 minutit. Enne serveerimist tõstke tomatid vaagnale, hautusleemele lisage hapukoor, maitsestage soola ja suhkruga. Saadud kastmele lisage hakitud maitserohelist, andke eraldi nõus lauale. Lisandiks sobivad keedetud kartulid ja aedoad.

Juustutäidis

- 8 tomatit

- 100 g riivitud juustu

- 2 sl riivsaia

Enne täitmist segage juust riivitud saiaga. Küpsetage ahjus nii, nagu eespool kirjeldatud.

Suitsulihatäidis

- 8 tomatit

- 150-200 g suitsusinki või -vorsti

- 1 muna

- maitserohelist vabal valikul

- jahvatatud musta pipart

- soola

Ajage sitke suitsuliha või -vorst või mõlemad läbi hakkmasina, maitsestage. Kui suitsuliha on küllalt soolane, pole vaja täidisele soola lisada.

Suitsukalatäidis

- 8 tomatit

- ½ kl keedetud riisi

- 100 g suitsukalatükikesi

- 3 sl hapukoort

- peenestatud tilli

- jahvatatud musta pipart

Segage riis hapukoorega, maitsestage, lisage väiksemad kalatükid. Täitke tomatid seguga, suuremad kalatükid laduge peale.

Kanatäidis

- 8 tomatit

- 150 g keedetud või grillitud kana

- 16 kivideta oliivi

- basiilikut

- petersellilehti

- soola

- jahvatatud musta pipart

- 2-3 sl majoneesi

- sinihallitusjuustu

Hakkige kanaliha peeneks, lisage majonees, tükeldatud oliivid ning maitsestage peenestatud petersellilehtede, basiiliku, soola ja pipraga. Täitke tomatid, peale pange veidi sinihallitusjuustu.

Kohupiimatäidis

- 8 tomatit

- 200 g kohupiima

- 1 muna

- soola

- 1 pressitud küüslauguküüs

- jahvatatud köömneid

Maitsestage kohupiim, lisage muna ja hõõruge kohevaks ning täike tomatid.

Täidetud kabatšokid

- 2 noort kabatšokki

- 200 g täidist (hakk- või suitsuliha, seene- või riisitäidist)

- 2 sl rasvainet

- 1 sibul

- 1-2 tomatit

- 1 sl jahu

- ½ kl vett või puljongit

- soola

- 1 tl suhkrut

- 2 sl hapukoort

- jahvatatud musta pipart

- peenestatud tilli

- peenestatud petersellilehti

Õrna koorega kabatšokki pole vaja koorida, peske vaid voolava vee all hoolikalt puhtaks, poolitage ja õõnestage sisu välja. Asetage täidetud viljapooled madalasse haudepotti, lisage rasvaine ja praadige kergelt läbi. 

Koorige korraks kuuma vette kastetud tomatid ja tükeldage, hakkige sibul peeneks, pange haudepotti kabatšokkide vahele, samuti peenestatud väljaõõnestatud viljasisu. Praadige need segades läbi, kallake juurde kuum vesi või puljong. Hautage, kuni kabatšokid on pehmed. 

Segage jahu hapukoore ja vähese veega, valage haudepotti. Maitsestamiseks lisage suhkurt, soola ja pipart, kuumutage keemiseni. Enne seveerimist puistake peale peenestatud maitserohelist.

Kuskussiga täidetud paprikad

- 4 suuremat punast paprikat

- 1 kl kuskussi

- 1 ½ kl aedviljapuljongit

- viinamaritomateid

- 4-6 salatisibulat

- 4 sl praetud seeni

- 2 sl oliiviõli

- soola

- purustatud musta pipart

- 2 sl peenestatud koriandrilehti

- 2 sl peenestatud peterselli

- 150-200 g maitsestamata jogurtit

- 2 purustatud küüslauguküünt

Peske paprikad, lõigake pikuti pooleks, eemaldage seemned ja viljavars. 

Valage kuumale pannile 1 sl õli, laduge peale paprikapooled ning küpsetage keskmise kuumusega praeahjus umbes 15 minutit. 

Puistake kuskuss kuumakindlasse kaussi, lisage tulikuum puljong, katke kauss kaanega ja jätke 10 minutiks sooja kohta. 

Peenestage sibulad, poolitage tomatid, segage need koos seentega kuskussi hulka. Lisage peenestatud petersell ja koriander. Maitsestage soola ja pipraga, segage korralikult läbi ning täitke ahjust võetud paprikad. Peale piserdage 1 sl õli, katke fooliumiga, küpsetage ahjus veel 15 minutit.

Segage jogurt purustatud küüslauguga. Enne serveerimist tõstke külm kaste lusikaga paprikatele.