Igas kodus on kindlasti olemas kodumaine taimemääraja, kust leiate kahtluse korral kinnitust, kas taim sobib toiduks kasutada või mitte.

Kodus iluravivahendeid kokku segades kehtib nimelt tore reegel: kõik, mis kõlbab suhu pista, sobib ka nahale määrida. Olgu need siis koduaia vaarikad või maasikad, tomat või kurgiviil, riivitud õun või kirsimahl.

Pereliikmete võimalike allergiatega peate kosmeetikume luues muidugi arvestama. Kui maasikad ja mesi teile ei sobi, jätke need abikaasa või naabrinaise kasutada.

Teine tähtis reegel on see, et kasutada võib taimi, mida kindlalt tunnete.

Alustades on kindlam piirduda ühe taimega ja hiljem lisada neid, mis sinna juurde sobivad.

Sõnum ja õige lõhn

Vanarahvas teadis öelda, et taimed tulevad ise nende juurde, kellel neid vaja on. Kuidas see väljendub? Mõnda taime märkate suvel alatasa, igatahes palju sagedamini kui teisi. Nii ta teid kõnetabki. Enne kasutamist otsige igaks juhuks taimemäärajast taime sõnumile kinnitust.

Pruukige taimi, mille lõhn teile sobib, aroom on väga tähtis. On ju taimi, mille lõhna sisse mähkudes tahaks unistustesse rännata. Mõne teise taime lõhn paneb aga nina kirtsutama. Alateadvust tasub usaldada, see on alati abiks!

Enne kui kogutud taimi kasutate, võtke neilt lehekesi ja muljuge sõrmede vahel katki. Laske sel kooslusel end kõnetada. Nina on äärmiselt tundlik ja ütleb kohe, millise komponendi võid buketist sootuks ära jätta. Võib juhtuda, et välja jätma ei peagi midagi – kõik sobib.

Suhkur, sool ja säilitusained

Kosmeetikume kavandades vaadake läbi köögikapid. Taimedele saab näiteks lisada õunaäädikat, kohvikoort, mahejogurtit, mandlijahu, mett, kookospiima, muna, õlisid, suhkruid ja soola. Pruunid suhkrud sobivad näiteks õrna lapsekeha koorijaks.

Mullased põlved ja varbad, käed ja küünarnukid saab puhtaks, kui lisate suhkrule rasvainet (kookosrasv, kakaovõi, sheavõi jne) ning taimi. Võtke näiteks nurmenuku või saialille kroonlehti (rohelised tupplehed eemaldage), 2 tl fariinsuhkrut, 2 tl sulatatud sheavõid, 1 tl kodus leiduvat taimeõli.

Segage hoolikalt ja kandke masseerides nahale.

Värskeid taimi kasutades tehke koorijat just nii suur ports, nagu kohe ära kasutate.
Soolad kuuluvad täiskasvanud inimeste ilukraami hulka. Meresool ja soolahelbed on head naha desinfikaatorid, kuid lapse õrnale nahale võivad nad tekitada mikrohaavandeid ja põhjustada ebameeldivat kipitust. Pipardega tasub ka täiskasvanul ettevaatlik olla. Samas kuulub tšilli sageli talviste kehakoorijate ja tselluliidikreemide koostisesse.

Ilusegusid luues on abivahendeist tihti tarvis uhmrit, sõela ja mikserit. Kuivi taimi tuleb pärast uhmerdamist sõeluda, et miski nahka ei vigastaks. 

Koorijaga, kuhu on muu hea kõrval segatud meresoola ja pimsskivi, käige üle ka jalad.

Emulgaatoriteks, mis seovad kreemi koostisaineid ja aitavad valmistatul säilida, on looduskosmeetikas peamiselt mesilasvaha, lanoliini ja letsitiini.

Üks tuntumaid looduslikke säilitusaineid on salvei eeterlik õli, kuid kõigi mikroobide ja bakterite tapmisega see siiski toime ei tule. Tugevama toimega on teepuuõli, seda soovitangi lisada kreemidele ja ihupiimadele. Kasutatakse ka lavendli-, tüümiani-, rosmariini- jt õlisid, eeterlikke õlisid saate osta apteegist või looduskosmeetika müüjailt. 

Lavendli eeterlik õli on väärt kosmeetikum.

Nahale on kõige parem see, kui valmistate koduseid hooldustooteid väikeses koguses ja tarvitate need nobedasti ära.