Ja te ei kujuta ette, milline kaif on ronida apelsinipuu otsa ja korjata sealt mõned viljad. Kohalikud apelsinid on küll väiksemat sorti, kuid see-eest meeletult magusad, mahlased ja täielikult küpsenud. Ja millise joogi veel saab, kui paluda kohalikel teha värsketest apelsinidest mahla!

Muide, raputamisega apelsini puu otsast kätte ei saa. Sealt kukub küll igasugust muud sodi, kuid kuigi täiesti valmis, on apelsinid oksa küljes väga tugevasti kinni. Seega tuleb neid jõuga
tirida.

Maikuus on valmis veel maasikad ja murelid. Ja need on ikka sellised, mida Eesti poodidest ei leia. Värsked, mahlased, lõhnavad.

Kujutage ette, et vedelete päevad otsa sini-sinise basseini ääres, naudite sooja päikest ja sööte kilode kaupa ülimaitsvaid, alles hommikul korjatud maasikaid ja mureleid!

Türgi saun ehk hammam

Esimese asjana käisime ära Türgi saunas. Kasulik ongi saunas ära käia kohe reisi alguses. Miks, see selgub järgnevast.

Türgi saun on meie omast märksa mitmekesisem. Meile harjumuspärane leilisaun on seal ainult üks väikene osa nn kogupaketist.

Türgi sauna idee on selles, et kõigepealt pead aroomi-leilisaunas ja aurusaunas, mida kohalikud nimetavad Rooma saunaks, enda seest kõik mürgid ja mittevajalikud ained välja higistama. See toimub nii, et käid kord ühes saunas, siis teises, vahepeal duši alt ja mullivannidest läbi.

Seejärel suunatakse sind suuremasse marmorist ruumi, kus keskel on suur marmorist lavats. Korralikult puhtaks saab kohalike mehehakatiste abiga. Pesijad on küll lühikesed ja tunduvad alles poisiohtu, kuid oma tööd teevad nad suurepäraselt. Nende tööks on saunalisi käe ümber seotava karedapinnalise pesuriidega hõõruda. Nende liigutused on täpsed, nad hõõruvad sind pealaest jalatallani ja isegi juustes sasivad.

Selline pesemine-hõõrumine ei vaja muide mingit seepi ega šampooni, kõike tehakse kirjeldatud matšalka ja sooja veega. Pesija näitab sulle, kuidas su kehalt koorub suuri mustuse rulle. Ja sa tunned, kuidas nahk suriseb ja vabaneb liigsest sodist. Algul istudes, pärast nii kõhuli kui ka selili olles tunned sa, mida tähendab väljend “ihu eest hoolitsema”.

Järgneb väike loputus ning siis uus protseduur otsa. Nüüd siis lõplik pesemine. Poisid segavad suurde nikerdustega kivianumasse sooja vee ja pesuvahendi. Siis võtavad padjapüüriga sarnaneva riidetüki, solgutavad seda pesuvees, tõmbavad kiire hooga, padjapüüri lahtine ots eespool, läbi õhu. Kui kott on õhku täis, käib kotisuu kiire liigutusega kinni.

Ja kui nüüd hoida ühe käega kotisuust, teisega aga tõmmata nii, et kotist väljub õhk läbi riide, tekib tohutu kogus vahtu. See vaht asetatakse su kehale, ise oled muidugi kõhuli marmoril. Selliseid “kotitäisi” läheb viis-kuus, siis oled üleni paksu-paksu vahu all.

Siis läheb pesemiseks. Kogu see vaht hõõrutakse keha peale laiali, seebitatakse ilusti üle. Liigutused on tugevad, masseerivad. Protseduur kestab umbes viis minutit, see on ka piisav aeg, et kõik võõrkehaline, mis sinu nahal on, lõplikult kätte saada. Lõpetuseks loputatakse sind sooja ja külma veega üle ning oledki saanud puhtamaks kui kunagi varem.

Mõnulemiseks tasub aega varuda

Täpsustuseks veel, et külalised on ujumisriietes, seega ei teki ka mingit piinlikkust, kui keegi sind mudib. Ja poisid on väga akuraatsed, ka tütarlapse pesemine on neile puhtalt töö.

Hakkas silma seegi, et paarina sauna tulijatele oli ette nähtud eraldi kohtlemine – kui olime koos kaasaga pesemisruumis, ei lastud sinna kedagi peale meie sisse. Väljudes oli terve uksetagune rahvast täis, kes kõik kannatlikult ootasid.

Veel üks soovitus: kuigi tundub, et kogu seda protsessi juhitakse kui konveieril – inimesi suunatakse kiirelt sauna, siis duši alla, siis mullivanni, siis pesema –, tasub siiski kõigeks selleks piisavalt aega võtta.

Meie viibisime seal pool päeva. Mitu ringi rahvast oli juba läbi käinud, kui meie veel mõnulesime pehmetel madratsitel.

Muide, pärast pesu ongi ette nähtud väike puhkus, võid juua teed või vett ja lasta kehal suriseda. Ning kõige lõpuks tuleb veel klassikaline massaaž. Õhtuks oled selline rõõmust õhetav ühtlane mass.

Muidugi võib võtta juurde pakutavaid lisateenuseid, näiteks pladistada mudavannides või lasta teha pikemaid massaaže, mida vägagi pealetükkivad saunagiidid üritavad sulle müüa. Aga kõik on valikute küsimus. Peaasi on hea enesetunne ja rahulolu.

Järgneb