Siiski on see vaikuse periood vaid ettevalmistus uueks tormiliseks kasvuks kevadel, nagu valmistavad uueks tärkamiseks ette toitvat pinnast puulehedki, mis on langenud juurtele.

Vaimsus ja valguse otsing

Ka inimese elujõud tõmbub tagasi keha juurtesse, millena hiina meditsiinis vaadeldakse neerusid. See on seesmise vaimse arengu, järelemõtlemise ja hindamise aeg, kus meenutatakse oma eesmärki siin elus.

Vaikuse kuulamine (kõrvad ja kuulmismeel on seotud neerudega), nii nagu on õpetanud Gunnar Aarma, või lihtsalt lumehelveste jälgimine aitab meil hinges selgusele jõuda, kuhu jääb „kodusadam“. Mida pimedamaks läheb aeg, seda enam on mõtet otsida valgust oma hingest.

Loomeinimestele on see sobiv aeg vaimseks tööks. Vaimne loometöö aga eeldab rahu, üksindust, ja rohkelt vaba aega. Siis idaneb talvel vaimupõllule külvatud seeme jõudsalt, puhkeb kevadeks õide ja viljadki küpsevad õigeaegselt.

Memuaare kirjutavad meist vähesed, kuid igaüks võiks talvel leida enam aega hinge arendava kirjanduse lugemiseks. Mõnda hakkab rohkem huvitama usuga seotud temaatika, teised aga tunnevad vajadust süveneda nähtud unenägudesse ja avastada neist midagi õpetlikku. Pikad õhtud lähedastega aga aitavad meid tugevdada pere juuri.

Talv on aastaaeg, kus yin (passiivne struktuurne osa) on tugevam kui yang (aktiivne funktsionaalne osa), seepärast tuleb yangi säästa. Teisisõnu tähendab see elutempo aeglustamist ja aja maha võtmist. Selleks tuleb varakult magama minna ja tõusta hiljem, nii nagu päikegi loojub varem ja tõuseb hiljem.

Talveaja põhimõte seisneb hoidmises ja säilitamises. Et meeleolu püsiks hea, hoidke vaos oma soove ja emotsioone, mõeldes, et kõik vajalik ja ihaldatu on juba olemas.

Rahutu aastavahetuse osturalli ei sobi kokku talvise eluviisiga. Jõulu- ja nääriaeg oleks mõistlik veeta liigse pidutsemiseta ja energiat säästes rahulikult pereringis.

Vältige külmetumist

Talvel tuleb hoida keha soojas ning vältida külmetumist ja higistamist. Kui seda silmas ei peeta, kahjustatakse neerude energiat ning kevadel võivad tekkida lihaste nõrkus ja liigesepõletikud. Enese eest hoolitsemine, jõu säästmine ja puhkus talvel kindlustavad teotahte ja energiakülluse kevadel – ei mingit kevadväsimust!

Talv toob kaasa külmad ja rõsked ilmad. Külm ja niiske aeg aeglustab vereringet ja energia liikumist. Hiina vanasõna väidab, et tõeline külm ei saabu enne talvist pööripäeva. Sellegipoolest tuleks pidada pidevalt silmas ilma ja sellele vastavalt riietuda.Talveriietuse juurde kuuluvad ikka müts, sall, kindad ja soojad sokid. Kui seda nõuannet ei jälgita, on oht külmetuda.

Alati ei pea külmetumisele järgnema haigus, mõnikord jääb külm varjatult kehasse ning avaldub alles kevadel palaviku näol, väidab vanim meditsiiniteos Hiinas Nei Jing.