Vahemeremaades hüüti aed-mustjuurt vanasti ka vaese mehe spargliks ning temalt loodeti abi isegi katku puhul. Mustjuur eritab piimmahla, et see käsi ei rikuks, pange enne koorimist kummikindad kätte. Kooritud või kraabitud juurvili tõmbub ruttu pruuniks, et seda ei juhtuks, pistke need ruttu õrna äädikavette või riivige mustjuurt koos sidruniga. Mustjuurelt saate koore kergesti kätte, kui keedate seda veidi äädika maitsestatud soolvees.

Mustjuuresalati valmistamiseks võtke 200 g mustjuurt, 2 õuna, 1 väike sibul, sidrunit, 4 sl majoneesi, maitseks soola, suhkrut ja hakitud peterselli.

Riivige puhastatud mustjuur koos sidruniviiluga, lisage õuna- ja sibulakuubikud, majonees ja maitseained.

Must rõigas (Raphanus sativus var Niger) on rikas eeterlike õlide poolest, sisaldab palju mineraalaineid ja vitamiine.

Must rõigas

Musta rõika musta koore all peitub lumivalge sisemusega ilus tihe juurikas. Seda koorides või riivides tunnete pisut ebameeldivat lõhna, kuid sellele vaatamata tasuks seda talvel kindlasti süüa. Mustrõika mõrkjas maitse meenutab veidi mädarõigast.

Tervisliku ja väärtusliku toorsalati valmistamiseks riivige must rõigas ja lisage sellele hapukoort ning maitsestage veel mee ja soolaga. Kui soovite hapukamat salatit, riivige või tükeldage sinna hapu õun või puistake granaatõuna punaseid seemneid.

Must rõigas on tänu oma eeterlikele õlidele hea söögiisu tõstja ja ärgitab maomahlade töölehakkamist. Sobib hästi ka sapi- ja neerukivide lahustajaks. Ka maksale on mustal rõikal suurepärane mõju, eriti kui on tegu maksa tugeva kahjustusega, näiteks toksilise hepatiidiga. Südame rütmihäirete ja südameneuroosi korral vähendab halba enesetunnet.

Kopsuhaiguste puhul võib valmistada siirupi: ½ kg rõigast viilutada, segada 150 g mee või toorsuhkruga. Pange segu 1,5 tunniks sooja kohta, näiteks 50-70-kraadisesse ahju, seejärel pigistage vedelik läbi riide välja. Siirupit võite tarvitada 1-2 sl 2-4 korda päevas. Lastele manustage vähem.

Musta rõigast tuleb tarvitada väikeste annustena, kuna suur kogus ärritab seedeelundeid liialt. Lisage näiteks 1-2 tl riivitud rõigast kolmel söögikorral päevas ja see on seedimisele täiesti paras kogus.

Välispidiselt on musta rõigast kasutatud reuma ja liigestehaiguste korral kompresside tegemiseks.