Verivorstid novembris särisema

Lastel on advendikalender, mis aitab jõululaupäevani päevi lugeda. Täiskasvanud hakkavad jõuluootust leevendama juba novembris, kui tuuakse koju esimesed verivorstid ning need pannile särisema pannakse. Üha sagedamini tekib praekapsa isu. Olen seda meelt, et ei pea ootama 24. detsembrit, et siis ühel õhtul tõsta lauale vorstid, praeliha, hapukapsas, ahjukartulid ja piparkoogid. Pärast jääb vaid kurb tunne, et seda või teist ei jõudnudki mekkida.

Selleks et ootusaeg oleks veelgi vahvam, tasub jõulutoitude mekkimist varakult alustada. On äraütlemata mõnus, kui tuba on piparkoogiküpsetamise hõngu täis. Ühel õhtul teed taina, teisel küpsetad ning kolmandal kaunistad.

Küpsetatud advendikalender

Kui on selge, et tänavu advendikalendri õmblemiseks enam kuidagi aega ei jagu, võib sel aastal kalendri hoopiski küpsetada. Kasulik mitme kandi pealt – saab perega koos aega veeta, võimaluse varakult piparkooke sööma hakata, neid kaunistada, ja ehk aitab selline kalender pisematel numbreidki õppida. Ning mis kõige toredam – kui jõulud käes, on ka kalender otsas ning ei pea seda kapinurka peitma järgmisi jõule ootama.

Advendikalendri tarvis võib küpsetada kõik piparkoogid ühesugused või siis ka erinevad, ühed suuremad ning teised veelgi suuremad. Tähtis on, et neid ikka jaguks. Oluline on ka see, et enne ahjupanemist oleks meeles teha auk, kuhu hiljem riputuspael sisse ajada. Kui piparkoogid valmis, siis polegi muud, kui numbrid glasuuriga peale kirjutada, ikka ühest kahekümne neljani.

Piparkoogiglasuur

  • 2 munavalget
  • 200 g tuhksuhkrut
  • 0,5 tl sidrunimahla

Eraldage munavalge kollasest, kloppige valged lahti ning hakake lisama tuhksuhkrut, vahepeal lisage ka sidrunimahl. Suhkru kogus on ligikaudne, kuna munavalged on eri suurusega. Kui glasuur tundub liiga vedel – piparkoogile tõstes valgub kiiresti laiali –, tuleb suhkrut juurde segada. Alati tasub küpsetada mõni varupiparkook, kus saabki proovida, kas glasuur on õige paksusega ja harjutada mõnd kujundit, mida soovite piparkookidele teha. Kes tahab, võib munavalge vahustada enne tuhksuhkru juurdesegamist, aga see ei anna glasuurile eeliseid, pigem on harjumuse asi. Kui koogid kaunistatud, jätke need sooja ruumi, et glasuur jõuaks hanguda.

Enne kui piparkoogid üksteise peale tõstate, katsuge proovipiparkoogi peal, kas glasuur on korralikult kuivanud või kipub siiski katki minema – sellisel juhul tuleks kuhjatõstmisega veel oodata.