Küüslaugu ja aed-liivateega maitsestatud kartulid

- 12 keskmist piklikku kartulit

- 6 sl oliiviõli

- 2 sl veiniäädikat

- 6 küüslauguküünt

- kuivatatud aed-liivateed

Valige ühesuguse suurusega siledakoorelised ja plekkideta kartulid, peske harjaga korralikult puhtaks ning lõigake terava noaga sälguliseks. Tehke sisselõiked ½cm vahedega, jättes allpool ½–1 cm paksune osa n-ö kinniseks põhjaks. Kooritud küüslauguküüned lõigake õhukesteks liistakuteks ja suruge kartulilõhedesse (igasse prakku ei peagi panema). Laduge kartulid küpsetusplaadile, piserdage neid õli ja veiniäädika seguga ning raputage peale aed-liivateed. Küpsetage 200° juures umbes tund aega. Küüslauku on lihtsam lisada poole küpsetamise ajal, kui lõhed kuumuse mõjul avanenud.

Kui küüslauk ei meeldi, võite kartuleid maitsestada ka jahvatatud köömnetega.

Värvikad kruubipallid

- ¾–1 kl odrakruupe

- 1 peet (ca 250 g)

- 2 porgandit

- 1–2 sl võid

- soola

Pange kruubid vähemalt kuueks tunniks ligunema. Siis keetke kruupe soolaga maitsestatud vees (3 kl). Esialgu ajage ägedal tulel keema, umbes 5 minuti pärast vähendage kuumust ja hautage kruubid pehmeks. Kui vedelik on sisse imbunud, võtke keedunõu tulelt, lisage või, segage ja jätke veel kaane all hauduma. Kruubipudru võite juba eelmisel päeval valmis teha.

Koorige peet ja porgandid, riivige eraldi jämeda riiviga. Katke ahjuplaat küpsetuspaberiga ja sellele laotage riivitud juurvili. Kui plaadile ei mahu mõlemad viljad korraga, küpsetage need eraldi. Õhuke kiht valmib kiiremini.

Tõstke kruubid suuremale alusele jahtuma. Seejärel veeretage poolest kruubikogusest ja peedist pallid, ülejäänud pallid tehke porgandiga. Enne serveerimist küpsetage palle ahjus veel umbes 3 minutit.

Küpsetatud sibul – “krüsanteem’’

- 1 keskmine sibul

- 1 tl õli

Koorige sibul, eemaldage õhuke kannaosa, et ta paremini püsti püsiks. Siis lõigake sibul pealtpoolt sektoriteks (12–16), jättes kannaosas 1 cm ulatuses terveks. Asetage pannile, piserdage õliga ja küpsetage pehmeks. Kuumas avanevad lõiked ning sibul näib ilusa õiena ja on tore kaunistus prae juurde. Neid võib küpsetada suuremas koguses, aga üksiku sibula küpsetamiseks pange see näiteks ahjukartulite kõrvale. Sibul küpseb umbes 45 minutit.

Hautatud punased sibulad

- 700 g punaseid sibulaid

- 1 sl võid

- 2 sl pruuni suhkrut

- 1 sl punast veiniäädikat

- 100–125 g kuivatatud kirsse

Koorige sibulad, eemaldage kand, lõigake neljaks. Pannil sulatage või ja kuumutage selles sibulaid 5 minutit, siis lisage suhkur, kirsid ja äädikas. Katke pann kaanega ja hautage sibulaid tasasel tulel umbes 35 minutit. Hautamise ajal kontrollige, et vedelikku oleks piisavalt. Kuivale jäänud sibulatele võib pisut kuuma vett juurde valada.

Rohelised oad
piiniaseemnetega

- 800 g külmutatud rohelisi oakaunu

- 3 sl oliiviõli

- ¼ sibulat

- 50 g röstitud piiniaseemneid

- soola

Keetke ube umbes 5 minutit soolaga maitsestatud vees. Kurnake ja jätke sõelale nõrguma. Hakkige sibul hästi peeneks, kuumutage 1 sl õlis 3 minutit, siis lisage ülejäänud õli ja piiniaseemned, seejärel oad. Segage kõik korralikult läbi, katke pann kaanega ja hoidke serveerimiseni soojas.

Porrulauguhautis

- 2 jämedat porruvart

- ½ kl vett

- pisut soola

- 100 ml rõõska koort

- 2 sl murendatud rokfoori

Peske porrud hoolikalt puhtaks, eemaldage lehed. Valge osa lõigake paksudeks ratasteks, ükshaaval lahti murtud, pestud ja nõrutatud lehed aga peenestage. Nõrgalt soolaga maitsestatud vees keetke mõlemad – varrerattad ja peenestatud roheline − kaane all peaaegu pehmeks. 4–5 minuti pärast valage juurde koor ja hautage veel umbes 10 minutit. Enne serveerimist lisage juust. Seda ei tarvitse igal juhul teha, sest ka ilma juustuta on hautis väga maitsev ja seda võib kasutada kastme asemel.

Punase peakapsa hautis

- ½ kg punast peakapsast

- 2 sl rasvainet (õli, võid)

- 2–3 õuna

- 2–3 sl veiniäädikat või sidrunimahla

- pisut suhkrut

- soola

- kaunistuseks sidrunilõike

Kapsas lõigake peenikesteks ribadeks, õunad riivige jämedalt, segage, maitsestage vähese soolaga ja hautage koos rasv-
ainega kaane all. Poole hautamise ajal lisage äädikas ja suhkur, segage ja hautage tasasel tulel, kuni kapsas on pehme. Serveerimisel kaunistage poolikute sidrunilõikudega.

Hautatud Hiina kapsas

- ½ kg Hiina kapsast

- 1 sibul

- 1 sl rasvainet

- ½−¾ kl puljongit

- 1 sl jahu

- soola

- köömneid

- hakitud maitserohelist (tilli,
peterselli)

- 2–3 sl hapukoort

Lõigake kapsas ja sibul peeneks, hautage rasvaine ja puljongiga pehmeks. Pruunistage pannil jahu, lisage hautisele natuke aega enne toidu lõplikku valmimist ning maitsestage. Soovi korral segage juurde hapukoor.

Puljongis hautatud
rooskapsas

- 400–500 g rooskapsast

- 1 ½ sl rasva

- 1 sibul

- 1 kl puljongit

- 2 sl sulatatud võid

- 1 sl sidrunimahla

- hakitud rohelist peterselli

Hakkige sibul peeneks ja kuumutage rasvaines keedunõu põhjal. Kui sibul on klaasjaks muutunud, kallake peale puljong ja puistake juurde rooskapsad. Hautage kaane all pehmeks. Maitsestage soola ja sidrunimahlaga. Enne serveerimist piserdage peale sulavõi ja kaunistage peterselliga. Soovi korral võib peterselli asemel puistata peale röstitud ja purustatud Kreeka pähkleid.

Hautatud rooskapsas
hapukoorega

- 700 g rooskapsast

- värskelt riivitud muskaati

- soola

- 3 sl paksu hapukoort
või maitsestamata jogurtit

Rooskapsaid keetke soolaga maitsestatud vees 5–8 minutit, nõrutage sõelal ja valage madalasse keedunõusse. Uuesti kuumenenud kapsapeakestele riivige maitse järgi muskaati ning segage juurde hapukoor.

Hautatud peakapsas

- 500–750 g valget peakapsast

- ½ l vett

- 1 tl soola

- 1 ½ kl piima

- 3–4 sl nisujahu

- 2 sl võid

- jahvatatud valget pipart

- majoraani või piparrohtu

- hakitud rohelist peterselli

Lõigake kapsas ribadeks või kuubikuteks. Pange kapsas soolaga maitsestatud kuuma vette. Keetke kaane all umbes 10 minutit, siis valage sõelale ja laske kapsal nõrguda. Väiksema veehulgaga hautades läheb veidi kauem aega, kuid siis pole vett vaja ära kurnata. Segage keedunõus piim ja jahu, lisage või ning pidevalt segades ajage keema. Hoidke kastet väheses kuumuses umbes 5 minutit, maitsestage meelepäraste ürtidega, lisage nõrutatud kapsas ja soojendage. Valmis hautisele raputage hakitud peterselli.

Karrikapsas

- 500–600 g valget peakapsast

- 3–4 väiksemat sibulat või 1 porru

- 2 sl õli

- 1–2 tl karrit

- 300 g hapukoort

Tükeldage kapsas kuubikuteks, sibulad lõigake õhukesteks viiludeks. Madala haudepoti põhjale valage õli, lisage karri ja kuumutage veidi. Siis lisage sibul, kuumutage see klaasjaks ning lisage tükeldatud kapsas.

Hautage segades, et toit põhja ei kõrbeks. Enne kui kapsas on päris pehmeks haudunud, lisage hapukoor ja jätke tasasele tulele hauduma. Soovi korral maitsestage ka soolaga.

Porgandihautis
mustade oliividega

- 1–1 ½ kg porgandeid

- 3–3 ½ sl oliiviõli

- soola

- 100 g musti kivideta oliive

Lõigake kooritud porgandid ratasteks. Kuumutage õli madalas haudepotis, lisage porgandirattad ja hautage kaane all tasasel tulel umbes 20 minutit. Siis maitsestage õige vähese soolaga, valage juurde poolitatud oliivid, segage läbi. Hautage veel umbes 20 minutit.