Viirukipuu eriline vaik

Viiruk on viirukipuu (Boswellia) vaik. Viirukipuu 24 liiki on leitud Kirde-Aafrika, Aasia ja Araabia poolsaare troopilistest piirkondadest. Neist levinuimad on püha viirukipuu (Boswellia sacra) ja India viirukipuu (Boswellia serrata).

Boswellia sacra pärineb Põhja-Somaaliast, Etioopiast, Lõuna-Jeemenist ja Omanist. Boswellia serrata kasvab peamiselt India poolsaarel. Igihaljas viirukipuu sirgub maksimaalselt viie meetri kõrguseks. Lehed on paaritusulgjad. Viie õielehega väikesed kreemjasvalged õied asetsevad pööristes, vili on marjataoline luuvili.

Viiruki saamiseks tehakse puukoorde sisselõiked, et piimjas vaik välja voolaks. Õhu ja päikese käes tardub see kollakaks, punakaks või pruunikaks vaiguks. Vaik sisaldab eeterlikku õli, polüsahhariide, terpeene ja raviomadustelt kõige tähtsama koostisosana bosvellhappeid.

Traditsioonilises meditsiinis

Piiblilugu räägib, et kolm idamaa tarka viisid vastsündinud Jeesusele kingiks kulda, mürri ja viirukit. Viiruk oli sajandite vältel hinnaline kingitus, ihaldatud sõjasaak ning seda põletati suurtes kogustes tänuohvrina. Paljudes iidsetes kultuurides – vanas Egiptuses, Babüloonias, Assüürias, Indias, Hiinas ja Vahemere maades − kasutati viirukit lõhnaainena ning kosmeetika- ja ravivahendina.

Antiikaja arstid Hip­pokrates, Galenos ja Dioskorides, aga ka India traditsiooniline ajurveeda meditsiin kasutasid viirukit reuma, artriidi, podagra, põletikuliste haavade raviks. Islami arst ja filosoof Ibn Sina (Avicenna) kasutas viirukit düsenteeria, palaviku, põletike, haavandite raviks ja oksendamise vastu.

Ajurveeda meditsiinis tarvitatakse tänapäevalgi viirukipuu eri osi astma, bronhihaiguste, düsenteeria, reuma, palaviku ja haavade raviks.

Hiina meditsiin kasutab püha viirukipuu vaiku seespidiselt verevarustuse parandamiseks, veritsuse pidurdamiseks, valu leevendamiseks ja menstruaalhäirete raviks.

Välispidiselt kasutatakse viirukit aroomteraapias astma, bronhiidi, köha, larüngiidi, põletike, külmetushaiguste, stressi, närvipinge ja valulise menstruatsiooni korral.

Bosvellhapete raviomadused

Viirukiekstrakt ja bosvellhapped on viimasel kümnendil olnud arvukate teaduslike uuringute objektiks. On tehtud nii laboratoorseid kui ka kliinilisi uuringuid, mis on kinnitanud viirukipuu vaigus sisalduvate bosvellhapete põletikuvastast toimet.

See toime põhineb põletikumediaatorite, eriti leukotrieenide aktiivsuse pidurdamisel. Leukotrieenid on mediaatorid, mida peetakse oluliseks faktoriks krooniliste põletikuliste haiguste (reuma, artriit, kroonilised soolepõletikud) tekkimises ja süvenemises. Neil on oluline roll ka allergiliste haiguste, näiteks bronhiaalastma tekkimimisel.

Leukotrieenid soodustavad põletiku püsimist, aidates transportida uusi põletikurakke põletikukoldesse, aktiveerides õgijarakke ning suurendades veresoonte läbilaskvust, mistõttu tekivad tursed. Lisaks leukotrieenide tootmise pärssimisele pidurdavad bosvellhapped ka teiste põletikumediaatorite, sealhulgas prostaglandiinide aktiivsust. Bosvellhapete põletikuvastast toimet tugevdab ensüüm leukotsüüt-elastaasi aktiivsuse pidurdamine.

Bosvellhapete sisaldus on kõige kõrgem India viirukipuu (Boswellia serrata) vaigus.

Looduslik vahend põletike vastu

Uurimused on näidanud, et viiruki abil on krooniliste põletikuliste haigustega patsientide enesetunne oluliselt paranenud. Reumaatiliste haiguste ja artriidi puhul on alanenud liigeste tursed, vähenenud valu ning hommikune liigeste kangus. Krooniliste soolepõletike puhul on vähenenud kõhukrambid ja kõhulahtisus.

Võrreldes keemiliste põletikuvastaste ravimitega, avaldub viirukiekstrakti mõju küll aeglasemalt, aga kestab kauem. Viirukit võib kasutada nii iseseisva ravivahendina kui põhiravi toetava vahendina. Viirukiekstraktist on abi ka manustatuna põhiravimikuuri järgselt, vältimaks põletikuliste protsesside uut ägenemist.

Looduslikud vahendid tekitavad kõrvalnähtusid üliharva, kuid tundliku mao puhul on mõistlik ka viirukiekstrakti manustada pärast sööki.

Viiruki raviomaduste teaduslikku uurimist jätkatakse, lootes temast tulevikus abi ka psoriaasi, astma, hepatiidi, urtikaaria, ajuödeemide ja isegi teatud kasvajate ravil.


Tasub teada

Viiruk

TOIMED

- Põletikuvastane.

- Valu leevendav.

Kasutusvaldkonnad

- Kroonilised reumaatilised haigused, liigesepõletikud.

- Kroonilised soolepõletikud – Crohni tõbi (Morbus Crohn) ja haavandiline soolepõletik (Colitis ulcerosa).

- Astma, hepatiit, urtikaaria.

Reumaatilised haigused

- Sõna “reuma” pärineb kreeka­keelsest sõnast rheos ja tähendab “voolavat valu”. Reuma on streptokokk-aller­giline põletikuline haigus, mis võib kahjustada südant, liigeseid, kesknärvisüsteemi, nahka ja nahaalust kudet.