1 Türgi turult pärit võltsing. 2 Kashmirist 10 aastat tagasi toodud safran. 3 Indiast pärit osav võltsing. 4 Piprapoest ostetud originaal. Foto: Sven Arbet
Safran on maailma kalleim vürts, mida valmistatakse safranikrookusest. Lisaks iseloomulikule maitsele ning aroomile annab safran kookidele, saiadele, riisile ning suppidele ka tugeva kollase värvi. Safran on maailma kõige enam võltsitud toiduaine. Uurime, kuidas võltsingut ära tunda.

“Õige safrani reedab ainult üks kindel test — lõhn! Kuid ka selles ei saa alati kindel olla,” ütleb maailma maitsete poe Umami.ee perenaine Juta Raudnask.
Kogusime kokku mitut sorti safrani näidised, mis toodud erinevate kaugete maade turgudelt, et testida, kui lihtne on neid tegelikult eristada. Kasutasime internetis laialt soovitatud katset ning kõrvutasime tulemuse asjatundjate hinnangutega.

Välimuselt erines teistest selgelt vaid üks, kuid testitulemused osutusid halastamatuks.